KBC Equitas
2020. február 4. 8:39

Gyorshírek kedd reggel

  

Indexek: A nemzetközi tőzsdéken egyelőre enyhülni látszik a koronavírus hatása, tegnap a vezető nyugat-európai részvényindexek enyhe fél százalék körüli pluszban zártak. Hasonlóan teljesítettek az amerikai tőzsdék is, az S&P 500 0,7 a Dow Jones, 0,5, a Nasdaq pedig 1,3 százalékos pluszban zárt. Ez a mozgás az elmúlt napok esése után egy enyhébb korrekciónak tekinthető, ez azonban az európai határidős indexek alapján folytatódhat is, mivel 0,5 százalékos pluszban tartózkodnak a főbb indexek, valamint a Shanghai Composite is bő egy százalékos emelkedésben van ma reggel.

Koronavírus: A hivatalos közlések szerint a koronavírussal fertőzött betegek száma már meghaladta a 20 ezret, és a halálos áldozatok száma a 425-öt. Az elmúlt időszakban több mint 25 ezer repülőgépjáratot töröltek, valamint egyre több autógyártó is szünetelteti a termelés a Kínában levő gyárakban. Közben elkezdték a Gilead Sciences gyógyszerének klinikai tesztelését Vuhanban, mire a vállalat részvényei 5 százalékos pluszban zártak tegnap.

Magyar tőzsde: A BUX teljesítménye is illeszkedett a nyugati trendekbe, az index tegnap 0,7 százalékot emelkedett. Az indexet leginkább az OTP 2 százalékos javulása húzta fel, de a Graphisoft Park is nagyot emelkedett 4 százalékkal, míg a 4iG 3 százalékkal. A kispapírok közül a Zwack közzétette tegnap a negyedéves gyorsjelentését, amelyben az adóváltozások negatív hatása miatt az egy évvel korábbinál gyengébb számokat láthatunk. Ez azonban várható volt, a menedzsment fenntartotta az éves célkitűzéseit.

Mol: Közzétette tegnap a Mol a januári marzsait. A csoportszintű finomítói árrés 4,8 USD/bbl volt, ez jelentős javulás a november-decemberi 2,9 USD/bbl-es marzs után. Úgy tűnik valamelyest azért segíthetett az IMO 2020 változás, habár annak pozitív hatásával  kapcsolatban a korábbi optimizmus után már pesszimistává váltak az elemzők. A mostani marzs az egy évvel ezelőtti 2,2 USD/bbl-hez képest is sokkal jobb. A petrolkémiai árrés 269 euró/tonna volt, ami még mindig nagyon nyomott, de már pozitív fordulatot jelent a korábbi hónapokhoz képest. 

Forint: Ismét nem fogadott el ajánlatok a hétfői FX-swap tenderen az MNB, amely likviditásszűkítő, azonban a forint erre mérsékelt elmozdulással reagált csak. Az EURHUF árfolyama viszont az elmúlt napokban a 338 feletti szintről 337 alá süllyedt.

Olaj: Vlagyimir Putyin orosz elnök és a szaúdi uralkodó a tegnapi napon a globális energiapiacról folytatott megbeszélést, valamint a mai napon Bécsben összeülnek az OPEC+ szakértői, hogy a koronavírus okozta piaci helyzetet megvitassák. A Brent és a WTI árfolyama több mint 20 százalékot esett a korábbi csúcsokról, jelenleg pedig a WTI árfolyama 50,5 dollár, míg a Brent árfolyama 54,6 dollár. További érdekesség a két kőolajfajta közötti eltérés (spread) mértéke is csak 4 dollár, amely a korábbi időszakokhoz képest alacsonynak számít.

Tesla: Már-már őrületes tempóban emelkedik a Tesla részvénye, csak januárban 85 százalékkal emelkedett az árfolyam, a tegnapi nap pedig több szempontból is rekord volt, egyrészt történelmi csúcson zárt az árfolyam, másrészt egy nap alatt közel 20 százalékkal drágult a részvény, ez pedig 6 éve a legnagyobb napi emelkedés a részvénynél.

Mai nap is folytatódnak a gyorsjelentések Európában és az Egyesült Államokban is:

  • Zárás után a Ford, Walt Disney, Anadarko Petroleum jelentéseire érdemes figyelni.
  • Mai nap pedig az európai cégek közül a BP számolt be több mint 20 százalékkal visszaeső profitról.

Hosszú távú kitekintés: A napi hírek mellett azonban érdemes lehet kicsit hosszabb távra is tekinteni a tőkepiacon, ehhez kapcsolódóan tettük közzé átfogó elemzésünket arról, hogy szerintünk mi várhat ránk az új évtizedben, és a 2020-as évek is a részvények évtizede lesz-e?


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.