KBC Equitas
2020. január 21. 8:35

Gyorshírek kedd reggel

   

Indexek: Az Egyesült Államokban tegnap Martin Luther King emléknapja miatt zárva tartottak a tőzsdék, a többi részvénypiacon viszont zavartalanul folyt a kereskedés. Nyugat-Európában tegnap nem volt egyértelmű az irány, a német DAX 0,2 százalékot emelkedett, a többi fontosabb börzeindex viszont enyhén csökkent. Ma reggel borús hangulatban indulhat a nap, fél százalék fölötti mínuszban nyithatnak a nyugat-európai indexek a határidős indexek alapján.

Kína: Negatív a hangulat a kínai piacokon, egyrészt a tovább folytatódó hongkongi tüntetések miatt, másrészt pedig az egyre nagyobb aggodalmat okozó újonnan felbukkant kínai tüdőgyulladást eredményező vírus miatt. A járvány egyre több városban felbukkan, és már több ember halálát okozta. A pénteken kezdődő Holdújév előtt ez különösen aggasztó, visszaeshet az utazások száma és a fogyasztás is. Ma reggel a sanghaji tőzsdeindex 1,4 százalékos, a hongkongi index pedig 2,7 százalékos mínuszban áll.

BUX: A budapesti tőzsdeindex 0,1 százalékot emelkedett, így nem tért el jelentősen a nyugat-európai trendtől. A Magyar Telekomnak jó napja volt, az árfolyam kitört, és 2,3 százalékos erősödéssel 459,5 forinton zárt. Az OTP pedig felpattant, 1,1 százalékot emelkedett, a Mol viszont 1,8 százalékot csökkent és újra a 2800 forintos támaszt tesztelheti, az Opus pedig 4,3 százalékot esett. A Richterre ma reggel érkezett a Jefferiesről egy céláremelés 7700 forintra a korábbi 6800 forintról.

OTP: Román sajtóértesülések szerint az OTP a Garanti Bank Romania-val tárgyalhat egy esetleges felvásárlásról. A Garanti Banknak jelenleg 2-3 százalék közötti lehet eszközarányosan a piaci részesedése, hasonlóan az OTP-hez, egy sikeres felvásárlással pedig közel kerülhetne a korábban megcélzott 5 százalék körüli piaci részesedéshez Romániában az OTP.

Cyberg: Rendkívüli közgyűlést tartottak a Kajahu digitális étteremláncot üzemeltető társaságnál, ahol új tagokat választottak az igazgatóságba, valamint felhatalmazást kaptak 1,5 milliárd forint értékű vállalati kötvény zártkörű kibocsátására. Emellett a korábban bejelentett BITGAP akvizíció miatt tőkeemelésre is sor kerülhet. 

Világgazdasági Fórum: Ma kezdődik Davosban az 50. Világgazgazdasági Fórum (WEF), ahol Donald Trump, valamint sok prominens politikus, közszereplő és gazdasági szaktekintély is részt vesz. Az ezévi fórum fő témája a klímaváltozás és környezetvédelem lehet.

Kereskedelem: Tegnap Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök egyeztetett egymással, a franciák által az amerikai techóriásokra kivetett digitális adó miatti konfliktus végett. A két elnök tárgyalása konstruktív volt, megegyeztek, hogy idén nem vetnek ki a másik gazdaságra büntetővámokat.

IMF: Megérkezett az IMF legújabb előrejelzése. Szerintük a globális lefelé mutató kockázatok változatlanul fennállnak. A 2020-as globális GDP-növekedés 3,3 százalékos lehet, korábban viszont 3,4 százalékot prognosztizáltak. 2019-ben pedig becslésük szerint 2,9 százalékos lehetett a GDP-növekedés.

Forint: Tesztelte tegnap a forint a történelmi mélypontját az euróval szemben, az EURHUF napközben 337 fölé is kúszott. Ezt követően viszont erőre kapott a forint, amelyet az is segíthetett, hogy az MNB tegnapi devizaswap tenderén egy ajánlatot sem fogadtak el, ezzel pedig szűkült az állomány.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.