KBC Equitas
2020. január 7. 8:27

Gyorshírek kedd reggel

  

Európa: Furcsa nap volt a tegnapi a nemzetközi tőzsdéken, az európai kereskedés nagy részét még a közel-keleti konfliktus okozta negatív hangulat befolyásolta, azonban a kezdeti 2 százalék körüli mínuszokból az indexek napon belül jelentősebben visszaemelkedtek. Így a főbb nyugat-európai indexek közül a DAX végül 0,7, a CAC 0,5, az FTSE 100 pedig 0,6 százalékos mínuszban zárt.

USA: Még nagyobb volt a visszaemelkedés a tengerentúlon, és annak ellenére, hogy mínuszban nyitottak a főbb indexek, zárásra az S&P 500 0,35 százalékos pluszba emelkedett, a Dow Jones 0,2 százalékos pluszban zárt, míg a Nasdaq több mint fél százalékkal zárt feljebb.

BUX: Meglehetősen gyengén teljesített a magyar tőzsde, a BUX index több mint 3 százalékkal csökkent, a blue chipek közül pedig az OTP szenvedte el a legnagyobb esést. A bankpapír árfolyama 4,2 százalékos mínuszban 14640 forinton zárt. Szintén gyengén teljesített a Richter részvénye, amely 3,2 százalékkal csökkent, valamint a Mol is 2,3 százalékos mínuszban zárt. A Magyar Telekom árfolyama 2,3 százalékkal csökkent.

Közel-Kelet: A hangulat javulása talán annak is köszönhető, hogy egyelőre nem látszik tovább eszkalálódni az Irán és az Egyesült Államok közötti feszültség, azonban messze nem lehet még arról beszélni, hogy a helyzet megoldódott volna. Az amerikai hadsereg jelenléte a Közel-Keleten, főként Irakban továbbra is viták tárgya, és egyelőre úgy tűnik Irak nem szeretne több amerikai katonát látni az országban, Donald Trump azonban azzal fenyegette meg az országot, hogy amennyiben visszaparancsolják Irakból az amerikai hadsereget, akkor súlyos szankciókkal sújtja az országot és kifizetteti az általuk épített repülőteret is.

Eurózóna PMI: A múlt heti feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek után hétfőn a szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexeket is megtudhattuk az Eurózóna legnagyobb gazdaságaiból. A vártnál jobb feldolgozóipari adatokkal összhangban a szolgáltató szektorokban is a vártnál jobb adatokat kaptunk. Az IHS Markit kommentárja szerint ugyan jelentősek a lefele mutató kockázatok az Eurózónában, és az EU gazdasága meglehetősen rossz teljesítményt tudott felmutatni a tavalyi negyedik negyedévben, azonban az idei évben fokozatosan majd javulhat a gazdasági növekedés.

EU infláció: Az előrejelzések szerint enyhén tovább emelkedhetett az infláció az Eurózónában decemberben, a pontos adatot a teljes régióra nézve a mai napon tudhatjuk meg, igaz a különböző országok inflációs adataira csak később derül fény. Az elemzők arra számítanak, hogy a novemberi 1 százalékos mértékű infláció 1,3 százalékra növekedhetett az év végére.

Brexit: A mai naptól kezdi 2020-as ülési időszakát a brit parlament, így a következő napokban, hetekben a Brexit megállapodás végleges elfogadásáról dönthetnek majd. A font tegnap erősödni kezdett az euróval szemben, és ismét a 0,85-ös szintnél jár az EURGBP árfolyama.

Olaj: Kisebb korrekció volt az olaj piacán, mind a Brent, mind a WTI árfolyama egy százalékkal csökkent, így a Brent lefordulva a 70 dolláros szintről 68,2 dollárnál indítja a reggelt, a WTI árfolyama pedig 63 dollár alatt.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.