KBC Equitas
2019. december 3. 8:35

Gyorshírek kedd reggel

  

Indexek: Borús hangulatban indult a december a fejlett részvénypiacokon, a fontosabb börzeindexek lefordultak a történelmi csúcs közeli szintekről. Európában a DAX és a CAC is 2 százalékos mértékben esett vissza, az Egyesült Államokban pedig 1 százalék körüli volt a fontosabb indexek csökkenése. Ma reggelre azért kis javulás várható, enyhe pluszban nyithatnak a tőzsdék a határidős indexek alapján.

Több olyan hír is érkezett tegnap amely beárnyékolja a piaci hangulatot:

  • A múlt héten elfogadott Hongkongot támogató amerikai törvényre válaszul Kína kitiltotta Hongkong térségéből az amerikai hadihajókat, valamint szankciókat vetett ki amerikai civil szervezetekre.
  • Donald Trump vámokat jelentett be az argentin és brazil acél- és alumíniumtermékekre, mivel szerinte a két ország tudatosan értékelte le a devizáját a dollárral szemben. Ezzel egyidejűleg a Fed-et ismételten felszólította, hogy az irányadó rátát csökkentse a negatív tartományba.
  • A Franciaország által kivetett digitalis adóra válaszul (amely negatívan érinti a nagy amerikai techcégeket) az Egyesült Államok fontolgatja, hogy pótvámokat vet ki 2,4 milliárd dollárnyi értékű francia termékre, köztük pezsgőre, táskákra, sajtokra is.

Makrostatisztika: Vegyes adatok érkeztek az Egyesült Államokból, a novemberi  Markit feldolgozóipari PMI 52,6-os értékkel kellemes meglepetést okozott, viszont az ISM feldolgozóipari PMI 48,1-el alulmúlta a várakozásokat. Ma az Eurózónából megismerhetjük a végleges novemberi Markit PMI-adatokat.

BUX: A fejlett részvénypiacokhoz képest a BUX jobban teljesített, a visszaesés 0,8 százalékos volt tegnap. A nagyok közül csökkent a Mol, az OTP és az Opus is, a Richter stagnált, a Magyar Telekom pedig enyhén emelkedett. A legjobban teljesítő komponens a Graphisoft Park volt, 1,2 százalékos emelkedéssel.

 Mol: Tegnap közzétette a novemberi számokat a Mol a külső környezettel kapcsolatban. A csoportszintű finomítói árrés jelentősen visszaesett 2,9 USD/bbl-re, azaz közel megfeleztődött a harmadik negyedéves átlaghoz képest. A petrolkémiai árrés és 2013 óta nem látott alacsony mértékű volt novemberben. Az upstream szegmens szempontjából viszont jó hír, hogy az átlagos Brent árfolyam novemberben az előző hónapokhoz, valamint tavalyhoz képest is magasabban alakult. A Mol tegnap 2,7 százalékot esett vissza.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.