KBC Equitas
2019. szeptember 17. 8:32

Gyorshírek kedd reggel

   

Olajhelyzet: A hétvégi szaúd-arábiai dróntámadás következményei tartották lázban a piacokat tegnap. A terrorakció a sivatagi királyság olajkibocsátásának felét megakasztotta, és hetek vagy akár hónapok kérdése is lehet, mire visszaállhat a normális mederbe a kitermelés. Donald Trump amerikai elnök Iránt sejti a támadás mögött, de kijelentette, hogy nem szeretne katonai választ. Napközben valamelyest tovább emelkedtek az olajárak, ma reggel a WTI 62,4 dollár, míg a Brent 68,8 dollár.

Indexek: Az olajárak emelkedése jót tett a fekete arany kitermelésével foglalkozó cégeknek, Európában a British Petrol, az OMV, a Total és a Shell is vaskos, 2-5 százalék közötti emelkedésben zárt, de az amerikai olajcégek is nagyot mentek. A szaúdi bizonytalanság, az amerikai-európai vámháború esetleges kiéleződése és a gyenge kínai makroadatok miatt azonban a részvénypiacokon összességében inkább csökkenés volt tapasztalható, de a fontosabb indexek gyengülése 1 százalék alatti maradt. Ma reggel jelentős elmozdulás nem várható, napközben pedig a német ZEW index alakulására érdemes figyelni.

Vámháború: Sajtóhírek szerint a WTO engedélyezte az Egyesült Államoknak, hogy büntetővámokat vessen ki az Európai Unióra, annak kapcsán, hogy az amerikaiak szerint az Airbus repülőgépgyártó illegális támogatást kapott az EU-tól. Donald Trump így a becslések szerint 5-10 milliárd dollár értékű árura vethet ki büntetővámot, széles termékportfólióra az Airbus-gépektől a sajtokig. Az Airbus árfolyama tegnap 3,4 százalékot esett.

Brexit: Tegnap egyeztetett Boris Johnson brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A találkozón azonban új kilépési javaslat nem hangzott el a britek részéről, így továbbra sem kerültek közelebb a megoldáshoz a felek, viszont hangsúlyozták, hogy innentől akár napi szintű egyeztetések is jöhetnek.

BUX: A fejlett részvénypiacok csökkenése nem hatott ki a budapesti tőzsdére, a BUX 1,3 százalékkal szárnyalt. Ebben a legnagyobb szerepe a Molnak volt, amelyet a nyugati olajtársaságokhoz hasonlóan vettek, az árfolyam 2,7 százalékkal ugrott meg. Nagyot emelkedett a Richter is, valamint az OTP is erősödni tudott.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.