KBC Equitas
2019. szeptember 3. 8:31

Gyorshírek kedd reggel

  

Európában kevésébe telt eseménydúsan a tőzsdéken a hét első napja, és a ma reggeli határidős adatok alapján sem látszik nagyobb elmozdulás a tegnapi záróértékekről. Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy az amerikai piacok zárva tartottak. A hangulat mindenestre enyhén optimista maradt, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,1, a CAC 0,2 az FTSE 100 pedig 1 százalékos pluszban zárt. A befektetők inkább a Brexittel kapcsolatos fejleményekre figyelhettek, és inkább a font piacon történtek nagyobb mozgások.

2017 januárja óta nem látott mélypontra került a font a dollárral szemben, amely főként a brit belpolitikai helyzetnek köszönhető. Boris Johnson bejelentette, hogy előrehozott választásokat tervez még a Brexit határideje előtt. A Munkáspárt törvényjavaslattal szeretné elérni, hogy elkerüljék a no-deal Brexitet, valamint akár egy újabb halasztás lehetősége is szóba került, a parlament elsősorban erről fog szavazni a héten. Boris Johnson azonban kiáll amellett, hogy október 31-én ki kell lépnie az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból, az ellentétek miatt pedig akár egy előrehozott választás kiírása sem lehetetlen.

A magyar tőzsde a nemzetközi piacokkal ellentétben enyhén lefele indult, a BUX index 0,2 százalékos csökkenésben zárta a hétfői kereskedést. A vezető részvények közül egyedül az OTP tudott emelkedni, 1 százalékos pluszban zárt. A Mol másfél százalékkal csökkent, a Richter és a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékos mínuszban zárt.

Közzétette a Mol az augusztusi finomítói árréseket, amely az előző hónaphoz képest enyhe csökkenést mutatott, a csoportszintű finomítói árrés 5,9 dollár/hordóról 5,4-re csökkent. A petrolkémiai árrés azonban emelkedni tudott, 371,7-ről 401,7 euróra tonnánként. 

A 4iG észvényekre vonatkozó nyilvános vételi ajánlat lezárultát követően, Jászai Gellért tulajdonának mértéke 40 százalék fölé növekedett, valamint a KZF Vagyonkezelő Kft. tulajdoni hányada a korábbi 32 százalékról 35 százalékra emelkedett. További változás, hogy az iKon Befektetési Alapkezelő és az által kezelt MANHATTAN Magántőkealap együttesen átlépte az 5 százalékos szintet a tulajdoni hányadban. Ezzel párhuzamosan pedig az Opus Global Befektetési Alapkezelő befolyása 19,8 százalékról 11,6 százalékra csökkent.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.