KBC Equitas
2019. augusztus 13. 8:39

Gyorshírek kedd reggel

  

Továbbra is a kereskedelmi háborús feszültségek határozzák meg a hangulatot a fejlett részvénypiacokon, de az aggodalmak még tovább fokozódnak a hongkongi válság súlyosbodásával. Hongkongban a tüntetések és sztrájkok egyre fokozódnak, a kínai néphadsereg pedig már a városhatár közelében gyülekezik. A válságot egyelőre leginkább az ázsiai tőzsdék szenvedik meg, a Hang Seng ma 1,8 százalékos mínuszban áll, de ez hosszabb távon kihathat az amerikai és európai tőzsdékre is.

Tegnap ráadásul egy újabb aggodalomforrás is megjelent, az argentin előválasztáson a jelenleg regnáló, szigorú gazdasági reformokat és megszorításokat bevezető Mauricio Macri a vártnál nagyobb különbséggel kapott ki balközép riválisától. Az eredmény előrevetíti, hogy az októberi következő választási kör alkalmával is az ellenzéki jelölt nyerhet. A piacok aggódnak egy esetleges kormányváltás miatt, amely negatív forgatókönyv esetén akár államcsődközeli helyzettel is fenyegethet, a helyi tőzsdeindex 38 százalékot esett, az argentin peso pedig 20 százalékot gyengült. A pesogyengülés pedig akár átgyűrűzhet a többi feltörekvő piaci devizára, így akár a forintra is.

A fejlett részvényindexek többségénél csökkenés volt tapasztalható, az Egyesült Államokban a Dow Jones 1,5, az S&P 500 pedig 1,2 százalékot esett a Nasdaq stagnálása mellett. Európában a gyengülés mérsékelt, fél százalék alatti maradt a jelentősebb indexeknél. A határidős indexek alapján viszont ma reggel is enyhe mínuszban indulhat a kereskedés a német tőzsdén.

A BUX index nem érezte meg a globális aggodalmakat, 0,7 százalékos emelkedéssel kiemelkedő volt tegnap. A Magyar Telekom teljesített a legjobban 1,7 százalékos emelkedéssel, de a többi blue chip is erősödött. A leggyengébb komponens az AutoWallis volt 2,7 százalékos gyengüléssel.

Ma délelőtt fény derül az Eurózónában a ZEW gazdasági hangulatindex augusztusi értékére. Az Egyesült Államokból pedig még fontosabb makroadat érkezik, közzétételre kerülnek a júliusi inflációs adatok. Az elemzők 1,7 százalékos pénzromlásra számítanak, a korábbi adat 1,6 százalék volt. A hazai gazdaságból ma nem érkezik jelentősebb makrostatisztika, holnap reggel viszont megtudhatjuk a második negyedéves GDP-adatot.

Tegnap is nagyot ment az arany, így egyre jobban áll kereskedési ötletünk. Egy uncia aranyért ma reggel már 1523 dollárt adnak, ezzel nagyon közel került a történelmi csúcshoz, sőt néhány devizanemben már csúcsra ért az árfolyam.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.