KBC Equitas
2019. június 4. 8:35

Gyorshírek kedd reggel

   

Az aggodalmakkal teli gyenge kezdés után nap végére valamelyest feljavult a hangulat az európai börzéken, a fontosabb indexek fél százalék körüli növekedést értek el. Az Egyesült Államokban a Dow Jones stagnált, az S&P 500 csak enyhén csökkent, a technológiai szektor gyengélkedése miatt a Nasdaq viszont 1,6 százalékot visszaesett. A techcégek esetében az aggodalmakat a szokásos kínai-amerikai feszültségeken túl egy vizsgálat bejelentése is hajtotta, mely az óriásvállalatok túlzott piac korlátozására fókuszálna.

A magyar BUX is illeszkedett a trendbe, az index fél százalékot erősödött. A nagyok közül az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom is szinte egyöntetűen 0,8 százalék körül erősödött. A komponensek közül  a Graphisoft Parknak ment a legjobban 2,6 százalékos emelkedéssel.

A hétfő hajnalban közölt stagnáló kínai feldolgozóipari adat után a fejlett piacokról is pmi adatok érkeztek. Az amerikai Markit feldolgozóipari pmi csökkenéssel 50,5 lett, amely 2009 óta a leggyengébb havi adat, míg az Eurózónabeli 47,7-es érték nem jelent áprilishoz képest változást. Magyarország kiemelkedett a mutató terén, nagy meglepetésre 57,9-es lett a májusi hazai feldolgozóipari pmi. Ma délelőtt inflációs adatok érkeznek az Eurózónából, az elemzők további lassulásra számítanak, a maginfláció 0,9 százalékra mérséklődhet. Magyarországon is azonban van miért izgulni, ma délután Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtja a 2020-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot a parlamentben.

Egyéb eszközöknél is történtek izgalmas árfolyam-változások a világpiacon és hazánkban is. Az arany kifejezetten nagyot szárnyal, a borús részvénypiaci hangulatban sok befektető menedékeszköznek tekintheti, az árfolyam három nap alatt 1275 dollárról 1326 dollárra emelkedett, ez már jelentős mozgásnak számít a nemesfém esetében. Az olaj ellenben esik, mivel egyre erősödnek a gazdaság visszaesésével kapcsolatos aggodalmak, amely a keresleti oldal bezuhanásával fenyegetne. A WTI ma reggel 53 dollár, a Brent pedig 61 dollár. A forint erőre kapott tegnap estére 323 alá is került az euróval szemben, ma reggelre is kitartott az erősödés, 323 jelenleg az EURHUF.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.