KBC Equitas
2019. május 28. 8:34

Gyorshírek kedd reggel

  

A múlt hét végén tartott európai parlamenti választások eredménye tartotta lázban tegnap a piacokat. A végeredmény, valamint a leendő frakciók mérete is kezd már körvonalazódni, ez alapján az eddig kormányzó néppárti-szociáldemokrata nagykoalíció elvesztette többségét, az euroszkeptikus pártok mellett pedig a liberálisok és a zöldek is jelentősen megerősödtek. Az alakuló parlamentben minimum három frakció együttműködésére lesz szükség a többség kialakításához.

Az Egyesült Királyságban a Brexit elhalasztása miatt kényszerültek megtartani a választást, ahol a pár hete alakult kilépéspárti Brexit Párt szerezte meg a legtöbb szavazatot, míg a kormányzó Konzervatív Párt súlyos vereséget szenvedett. Szintén érdekes volt a választás kimenetele Görögországban is, ahol a kormányzó Sziriza csak a második helyre szorult, így Alekszisz Ciprasz miniszterelnök előrehozott választásokat kezdeményezett. A befektetők optimistán fogadták a hírt, az athéni tőzsdeindex jelentősen meglódult tegnap. Ausztriában az EP-választástól függetlenül buktatták meg a néppárti kormányt egy bizalmatlansági indítvánnyal, így ott is majd előrehozott választásra kerülhet sor. A bécsi börzeindexben jelentős elmozdulás nem volt.

Összességében óvatos jó hangulat volt Európában az EP-választások után, a fontosabb börzeindexek mérsékelten emelkedtek. Két fontos piacon, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban viszont tegnap az Emlékezés Napja miatt nem volt kereskedés.

Az olasz-amerikai autógyártó óriás, a Fiat-Chrysler (FCA) egyesülési ajánlatot tett a francia Renaultnak, a tervek szerint az egyesített vállalat 50-50 százalékban az FCA és a Renault részvényesek tulajdonában lenne. A két gyártó jól kiegészítené egymás portfólióját, ugyanis különböző piacon és különböző termékkategóriákban erősek. Az FCA árfolyama 8 százalékkal, a Renault árfolyama 12 százalékkal emelkedett tegnap.

A budapesti tőzsde is illeszkedett az európai trendbe, a BUX fél százalékkal emelkedett. Az emelkedést leginkább az OTP hajtotta 1,6 százalékos javulással, a Mol 0,9 százalékot csökkent, de a Richter és a Magyar Telekom is emelkedett 0,8 százalék körül. Utóbbinak új versenytársa készül piacra lépni a mobilszolgáltatási piacon, a Digi többszöri halasztás után indíthatja új szolgáltatásait, egyelőre jelentős korlátozásokkal.

Ma reggel tartja az MNB a kamatdöntő ülését, ahol a korábbi közleményeket figyelembe véve nem várható jelentős változás a kamatkondíciókban, az elemzők is az irányadó ráta változatlanul hagyását prognosztizálják. Így inkább a jegybanki kommunikáció okozhat majd nagyobb izgalmakat.

A tavasszal már rebesgetett gazdaságvédelmi akciótervről beszélt a parlamentben Orbán Viktor. A kormány célja az EU átlagát legalább 2 százalékponttal meghaladó gazdasági bővülés fenntartása. Pontos részletek azonban nem derültek ki egyelőre a tervezetről.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.