KBC Equitas
2019. május 14. 8:35

Gyorshírek kedd reggel

   

Az amerikai pótvámok kivetésére válaszul Kína 60 milliárd dollárnyi amerikai termékre készül pótlólagos vámot kivetni június 1-jétől, a lépés több mint 5000 terméket érint. Az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek fokozódása rányomta a bélyegét a tegnapi kereskedésre. Mindeközben az amerikai-európai feszültségek fokozódására is készülni kell, Donald Trumpnak, május 18-ig kell határoznia az EU járműiparát sújtandó védővámok kivetésében, igaz ez a határidő meghosszabbítható. Az EU felkészült a legrosszabbra, 20 milliárd euró értékű amerikai termékre szabhatnak ki megtorló vámot szükség esetén.

A fejlett részvénypiacok szinte kivétel nélkül estek, az Egyesült Államokban az S&P 500 és a Dow Jones 2,4 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 3,4 százalékot zuhant. Európában 1-1,5 százalék körüli csökkenések voltak jellemzőek, a DAX például 1,5 százalékot zuhant. A német index legjobban teljesítő részvénye a Vonovia volt 2 százalékos erősödéssel, amely kereskedési ötletünk szempontjából pozitív hír.

A budapesti tőzsde is beleillett az európai sormintába, a BUX 1,3 százalékot gyengült. A legrosszabbul teljesítő komponens a Richter volt 4 százalékos eséssel, a részvényt tovább büntetik a pénteki kevésbé jól sikerült gyorsjelentése után. A blue chipek közül az OTP és a Magyar Telekom is csökkenést szenvedett el tegnap, utóbbinál ma kerül vágásra az osztalékszelvény. A nagyok közül viszont emelkedni tudott a Mol az elmúlt két hét nagyobb visszaesése után, ez akár egy pozitív fordulat kezdete is lehet a fontosabb technikai támaszokról elrugaszkodva.

A részvénypiaci esések mellett emelkedett tegnap az arany árfolyama, ma reggel 1300 dollárt adnak egy unciáért. Az Egyesült Arab Emírségek partjainál történt olajtankerek elleni fegyveres támadásra, melyet Szaúd-Arábia szabotázsnak nyilvánított, emelkedni kezdtek tegnap az olajárak, azonban a kereskedelmi feszültségek fokozódása miatt ez nem volt tartós. Jelenleg a WTI 61,2 dollár, a Brent pedig 70,5 dollár.

Ma délelőtt fény derül az Eurózóna márciusi ipari termelési adataira, ahol az elemzők 0,8 százalékos csökkenést várnak, valamint a németországi ZEW gazdasági hangulatindexet is megismerhetjük májusra vonatkozóan. A piaci hangulatot azonban minden bizonnyal továbbra is a kereskedelmi háború alakulása fogja befolyásolni.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.