KBC Equitas
2019. április 9. 8:33

Gyorshírek kedd reggel

   

Nem találták az irányt tegnap a tőzsdéken, a fontosabb nyugati indexek csak mérsékelten tudtak elmozdulni. A kereskedők egyelőre kivárhatnak a Brexittel és a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos fejlemények és a héten beinduló gyorsjelentési szezon előtt.

Nem volt nagy változás a budapesti tőzsdén sem, a BUX alig mozdult el péntekhez képest. A blue chipeknél felemás a teljesítmény, az OTP és a Magyar Telekom visszaesett, a Richter alig valamennyit emelkedett, a nagyok közül pedig legjobban teljesítve 0,9 százalékot javult a Mol.

Reggel 9-kor teszi közzé a KSH a márciusi inflációs számokat, az elemzői konszenzus 3,5 százalékos éves szintű árdrágulást valószínűsít, februárban még 3,1 százalék volt az adat. Az eredmény az MNB monetáris politikája és a forint szempontjából is izgalmas lehet. Az EURHUF tegnap 321,1 és 321,8 között ingadozott, jelenleg 321,1-en áll.

Theresa May brit miniszterelnök ma Angela Merkel német kancellárnál, illetve Emmanuel Macron francia elnöknél is látogatást tesz, a megbeszélések témája a Brexit lesz. Jelen állás szerint pénteken megállapodás nélkül megtörténik a szakítás, azonban ezt lehetőség szerint elkerülné mindkét fél. A londoni alsóház tegnap éjjel a határidő elhalasztásának kérvényezésére kötelezte a miniszterelnököt, ez a téma szinte biztos, hogy napirendre is kerül a holnapi EU csúcstalálkozón.

A WTO szerint az EU törvényellenesen nyújt támogatást az Airbusnak, az Egyesült Államok pedig a Boeingnek. Ez vitát szült a két fél között, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója közleménye szerint 11 milliárd értékű vámot vethetnek ki az EU-s termékekre, ha nem hagynak fel az Airbus szubvencionálásával. Félő azonban, hogy a helyzet elmérgesedése esetén egy újabb kereskedelmi háború robbanhat ki.

Egy háttérbeszélgetésen Barcza György az ÁKK vezérigazgatója és Gion Gábor pénzügyminisztériumi államtitkár ismertettek további részleteket a múlt héten bejelentett Nemzeti Kötvényről. Az új állampapír, ahogy azt eddig is tudtuk, lépcsős kamatozású lesz, félévente fél százalékponttal emelkedik a kamat. Kiderült, hogy mindig lesz majd egy egyhetes időszak, amikor a teljes összeghez visszaváltási díj nélkül hozzá lehet jutni, azon kívül pedig 99,75 százalékos árfolyamon váltja vissza az Államkincstár, ez azt jelenti, hogy már egy hónap tartás után minimum a pénzénél lesz a befektető visszaváltás esetén. A kevésbé népszerű állampapírokat pedig a nyártól megszüntetik, így búcsút mondhatunk többek között a Bónusz, a kétéves és a féléves papíroknak is.

A Pénzügyminisztérium jelentése szerint márciusban 209,3 milliárd forintos volt a költségvetési hiány, így az első negyedévben 141,9 milliárd forint volt a költségvetési deficit. Ez azonban egyáltalán nem szokatlan ebben az időszakban, a minisztérium szerint is a várakozások alapján alakul a helyzet.

Éves csúcsára emelkedett tegnap az olajárfolyam. A fekete arany árát a líbiai polgárháborúval kapcsolatos aggodalmak hajtották fel, ugyanis a krízis következtében csökkenhet a kitermelés. A WTI árfolyama 64,5 dollár, a Brent pedig 71 dollár.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.