KBC Equitas
2020. február 6. 8:33

Gyorshírek csütörtök reggel

   

Koronavírus: A legfrissebb hírek szerint már 28000 fölé emelkedett a fertőzések száma és 563 halálos áldozatot szedett eddig a koronavírus Kínában. Azonban kedvező hír, hogy a halálozási arány csökkenést mutat, már kétszer annyian gyógyultak ki a kórból mint ahányan meghaltak, az új fertőzések nagy része pedig továbbra is a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban alakult ki. Emellett több bejelentés szerint is jól haladnak a vírus elleni készítmények tesztelésével. Több cég is megemlítette egyébként a járványt a gyorsjelentésében, a nagy kínai kitettséggel rendelkező luxusgyártó Capri Holdings, a szeszgyártó Remy Cointreau és a gyorséttermeket üzemeletető YUM China is profitcsökkenésre számít ebben a negyedévben.

Vámok: Ma reggel bejelentette Kína, hogy 75 milliárd dollárnyi amerikai árucikkre felére csökkenti a vámokat február 14-től kezdődően. Ezekre az árukra még 2019 szeptemberében vetette ki a vámokat Peking. A közlemény nem említi, hogy a koronavírus miatt hozták volna meg a döntést, helyette a stabil külkereskedelmi kapcsolat erősítését emelik ki Amerikával. Február 14-én egyébként az amerikaiak is felére csökkentik a vámokat 120 milliárd dollárnyi árura.

Indexek: A koronavírus elleni ígéretes erőfeszítéseket a piac is díjazza, tegnap is emelkedtek a fontosabb börzeindexek. Európában a DAX 1,5 százalékot emelkedett, míg a CAC 0,9 százalékot. Az amerikai hangulatot a Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás lezárulása is javította (az elnököt felmentették), a Dow Jones 1,7 százalékot növekedett, az S&P 500 1,1 százalékot javult. A részvények közül viszont az elmúlt napok sztárpapírja, a Tesla 17 százalékot zuhant.  Ma reggel Kínában is jó a hangulat, a sanghaji tőzsdeindex 1,7 százalékos, a hongkongi pedig 2,5 százalékos pluszban áll. A határidős indexek alapján Európában is jó hangulatban indulhat ma a kereskedés.

Gyorsjelentések: Pozitív meglepetést okozott tegnap az Infineon gyorsjelentése, az árfolyam nagyot is pattant ezt követően. A Snapchat jelentése viszont kedvezőtlen fogadtatást kapott, az árfolyam 15 százalékot esett, míg a Disney-nél a Disney+ erős kezdése javítja az összképet. Európában pedig a Nokia okozott kellemes meglepetést a várakozásokhoz képest. Ma az amerikai cégek közül nyitás előtt jelent többek között a Twitter és a Philip Morris is.

Makroadatok: Nagy meglepetést okozott tegnap az amerikai ADP munkaerőpiaci adat, miszerint 291 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, a várakozás csak 157 ezer volt. Szintén kellemes meglepetést okozott az ISM szolgáltatóipari index januári 55,5-ös értéke, amely augusztus óta a legerősebb adat. Az Eurózónában a felülvizsgált PMI adatok is erősnek bizonyultak, a szolgáltatóipari adat 52,5 lett, a kompozit pedig 51,3.

Magyar tőzsde: A BUX a nyugat-európai börzeindexekhez képest alulteljesített, 0,4 százalékkal emelkedett. A blue chipek közül az OTP szerepelt a legjobban 1 százalékos emelkedéssel, a kisebbek közül az Appeninn pedig 4,2 százalékkal növekedett. A Richter részvényére az Erstétől érkezett egy céláremelés 7275 forintra, az ajánlás felhalmozás. A gyógyszercég negyedéves gyorsjelentését egyébként holnap hajnalra teszik közzé. Az OTP-re is jött céláremelés, a VTB Capital most már 17400 forintra taksálja a részvényt, és tartásról vételire módosították a javaslatukat. A Mol részvényére pedig célárcsökkentés érkezett a Dom Maklierski elemzőjétől, a célár 2816 forint. 

Olaj: Tovább zajlik Bécsben az OPEC+ találkozó, ahol a tagok a koronajárvány miatti olajárcsökkenéssel szeretnék megbírkózni, egyelőre azonban még nincs konszenzus. Oroszország a jelenlegi korlátozás időtartamát hosszabbítaná meg, míg Szaúd-Arábia tovább csökkentené a kitermelési kvótákat.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.