KBC Equitas
2020. január 30. 8:36

Gyorshírek csütörtök reggel

  

Fed: Nem történt meglepetés a Fed tegnapi kamatdöntő ülésén, az amerikai jegybank egyhangú döntéssel nem változtatott az irányadó rátán. Jerome Powell kiemelte, hogy a jelenlegi monetáris kondíciók megfelelőek a dinamikus gazdasági növekedés és a munkaerőpiac támogatására, valamint az inflációs cél elérésére is. Hangsúlyozta viszont, hogy a koronavírus terjedésére figyelni kell, amelynek Kínán kívül is lehetnek negatív gazdasági hatásai.

Gyorsjelentések: Rengeteg gyorsjelentés érkezett a tegnapi nap folyamán is. Délután a McDonald’s tette közzé a várakozásokat hozó gyorsjelentését, az árfolyam enyhén pozitívan reagált, és a Mastercard sem okozott negatív meglepetést. Este pedig igazi dömping érkezett, a Microsoft felülmúlta az elemzői várakozásokat és a Tesla is nagyon erőset jelentett, a zárás utáni kereskedésben 10 százalékos pluszba került az árfolyam. A Facebook nem olyan rossz jelentését viszont negatívan fogadták a befektetők. Ma reggel érkezett a Deutsche Bank jelentése is, amelyben még a várakozásoknál is nagyobb éves veszteséget mutattak ki, az árfolyam jelentős mínuszban nyithat.

Német GDP: Mérsékelten javultak a kilátások, a német kormány 1,0 százalékról 1,1 százalékra javította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést. 2021-re 1,3 százalékos növekedést várnak, ami viszont pesszimistább az őszi 1,5 százalékos prognózisnál. A német kormány érezhetően derűlátóbb a német iparszövetségnél, utóbbi csak fél százalékos bővülésre számít idén.

Nagy-Britannia: Ma lesz tárgyalás Londonban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Boris Johnson brit miniszterelnök között, a fő téma a két ország közötti lehetséges kereskedelmi megállapodás lehet. Kicsit beárnyékolhatja a viszonyt, hogy a britek döntése alapján a kínai Huawei is részt vehet az 5G hálózat kiépítésében. Ez az amerikaiaknak nem tetszik, Pompeo tegnap a határozat felülvizsgálatára szólított fel.

Indexek: Tegnap nem volt nagy elmozdulás a fejlett részvénypiaci börzeindexekben, a befektetők kivárhattak a egyrészt a Fed kamatdöntése és a napokban érkező rengeteg gyorsjelentés előtt, valamint a koronavírus terjedése is továbbra is fókuszban van. A német DAX 0,2 százalékot emelkedett, az S&P 500 0,1 százalékot csökkent, a Dow Jones stagnált. Ma reggelre viszont elromlott a hangulat Európában, a DAX index 1 százalék fölötti mínuszban nyithat, részben a gyenge Deutsche Bank jelentés hatására is.

BUX: Alulteljesített a BUX a nyugati indexekhez képest, 0,6 százalékkal csökkent. Mind a négy blue chip visszaesett, viszont az Opus 0,2 százalékot emelkedett. A Richterre célárat emelt a JP Morgan, 7900 forint mellett vételre javasolják a részvényt.

Mol: Pozitív fejlemények érkeztek Hernádi Zsolt bírósági ügyében. A Zágráb megyei bíróság hatályon kívül helyezte a vizsgálati fogságra vonatkozó 2018-as korábbi döntését. Jogerőre emelkedés után visszavonják az európai elfogatóparancsot és az Interpol körözési listájáról is lekerülhet a Mol-vezér.

Munkaerőpiac: Meglepetésre történelmi mélypontra süllyedt Magyarországon a munkanélküliség, a negyedik negyedévben 3,3 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, a várt 3,5 százalékkal szemben. Eközben a foglalkoztatottak száma a csúcs közelében maradt, viszont a külföldön dolgozó magyarok száma is közel rekordmagas.

Olaj: A koronavírus miatti aggodalmak továbbra is nyomás alatt tartják az olajárfolyamokat, tegnap pedig az EIA statisztikája szerint a vártnál nagyobb mértékben emelkedett az amerikai készletállomány is. A WTI lefordult az 54 dolláros szintről, és ma reggel 52,6 dollár, míg a Brent 59 dollár.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.