KBC Equitas
2020. január 9. 8:34

Gyorshírek csütörtök reggel

   

Iráni konfliktus: Izgalmas volt a tegnap az amerikai-iráni konfliktus miatt. Az amerikai támaszpontok elleni hajnali rakétatámadás miatt már egy valódi háború réme is fenyegetett. Az iráni vezetés megfogalmazása szerint arculcsapták az amerikaiakat, de ez még nem elég. A céljuk, hogy az amerikai egységek teljesen kivonuljanak a régióból. Donald Trump amerikai elnök tegnap délután reagált az eseményekre. Kifejtette, hogy egyetlen emberük sem sérült meg, és a károk is csak mérsékeltek. Katonai megtorlást nem helyezett kilátásba, csak újabb gazdasági szankciók bevezetését jelentette be. Ez is már viszonylag jó hírnek számít, a háború esélye ugyanis csökkent.

Indexek: Bár a nap elején még aggódtak a befektetők, napközben az amerikai-iráni konfliktus enyhülésében reménykedve feljavult a hangulat. Trump délutáni beszéde után pedig új történelmi csúcsra is ugrott az S&P 500. Összességében Nyugat-Európában és az amerikai piacon is fél százalék körüli nagyságrendben emelkedtek a fontosabb börzeindexek. Ma reggel is optimista a hangulat, a DAX közel 1 százalékos pluszban nyithat.

BUX: A nyugat-európai börzeindexeket felülteljesítve 1 százalékot emelkedett tegnap a BUX. A blue chipek közül egy százalékot meghaladó mértékben emelkedett az OTP, a Richter és a Magyar Telekom is, az Opus viszont 1,8 százalékot csökkent.

OTP: Ljubljanában tartott sajtótájékoztatót Csányi Sándor. Az OTP eddig az SKB Banka-t vette meg a szlovén piacon, amelynek nagyjából 8,5 százalékos a piaci részesedése, Csányi szerint pedig akár másik szlovén bankot is vehetnek még. Emellett más európai és ázsiai országokban is vizsgálnak felvásárlási lehetőségeket, a szlovák piacról viszont kivonulna a bank.Szóba került az OTP 2019-es teljesítménye is, Csányi megerősítette, hogy 1 milliárd euró feletti profit várható, ami azért nem meglepetés az első három negyedév 309 milliárd forintos eredményének tükrében. Az OTP részvényére tegnap célárat emelt a Patria, 12500 forintról 15500 forintra, felhalmozási ajánlás mellett.

Brexit: Boris Johnson tegnap találkozott az EU vezetőivel, ahol kijelentette, hogy szabadkereskedelmi megállapodást szeretnének kötni az unióval a kilépés után. A január 31-ei kilépést követő 11 hónapos határidőről pedig azt nyilatkozta, hogy nem meghosszabbítható.

Arany, olaj: Az arany tegnap új lokális csúcsra ment, ahol azonban rendesen eladták a nemesfémet, miután Trump tegnapi beszédében jelezte, nem lesz újabb katonai támadás Irán ellen. Ma reggel az arany árfolyama 1546 dollárnál található. Az olaj árfolyamában hasonló mozgás volt megfigyelhető tegnap, a vártnál kedvezőbb hírekre szintén lokális csúcsról fordult az árfolyam. A Brent árfolyama 66,1 dollárnál, a WTI pedig 59,6 dollárnál található ma reggel.

Kína: A kínai infláció decemberben is a novemberben tapasztalt 4,5 százalék maradt, mely nyolc éves csúcsnak számít. Legnagyobb mértékben az élelmiszerárak emelkedtek, 17,4 százalékkal, ami elsősorban a sertéspestis miatt elszálló disznóhús-áraknak köszönhető. Előző év decemberéhez képest 97 százalékkal nőtt a sertéshús ára.

Munkaerőpiac: Meglepetés érkezett tegnap az amerikai munkaerőpiacról, az ADP statisztikája szerint decemberben 202 ezerrel emelkedett a fizető álláshelyek száma a magánszférában, ami nagyon erős adat, a várakozás csak 150 ezer volt. Ma is érkezni fog érdekes munkaerőpiaci adat, az Eurózóna novemberi munkanélküliségi rátájára derül fény, a várakozás 7,5 százalék.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.