KBC Equitas
2019. december 12. 8:35

Gyorshírek csütörtök reggel

   

Brit választás: Ma tartják az Egyesült Királyságban az előrehozott választásokat, amelyet az összes felmérés szerint a Konzervatív Párt nyerheti meg, az abszolút többség viszont kérdéses, bár azért valószínű. Abszolút többséggel Boris Johnson végre tudná hajtani a kilépést a január 31-es határidőig, annak hiányában viszont újra patthelyzet alakulhatna ki a brit parlamentben. Érdekes lesz figyelni az elmúlt hetekben erősödő font árfolyamát, amely az euróval szemben ma reggel 0,843-on áll.

Fed: A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a Fed Nyíltpiaci Bizottsága a rövid távú kamatokon, így helyben maradt az október végi 1,50-1,75 százalékos célsáv. Jerome Powell szavaival hűteni próbálta a kamatemelési várakozásokat, és jelezte, hogy a monetáris kondíciók még jó ideig változatlanok maradhatnak a kedvező gazdasági kilátásoknak köszönhetően. Powell beszélt a kereskedelmi háború által okozott bizonytalanságokról is ciklusközi kiigazítás szükségességéről, valamint arról, hogy amennyiben Kínával megoldódna a konfliktus, az jó hatással lenne az amerikai gazdaságra is. Powell azt is kiemelte, hogy a Fed a kilátások változása esetén kész változtatni az elképzelésein, és semmi nincsen kőbe vésve. Szükség esetén készen áll újra állampapírok vásárlásba kezdeni.

EKB: Az EKB ma tartja a kamatdöntő ülését, ez lesz az első Christine Lagarde új jegybankelnök számára. Változásra nem nagyon lehet számítani az elemzők szerint, a kilátások tekintetében sem várható módosítás. Érdekes lehet viszont, hogy esetleg a kommunikáció hangneme megváltozik-e az új jegybankelnök alatt.

Indexek: Enyhe optimizmus uralkodott a fejlett részvénypiacokon, tegnap mérsékelten emelkedtek a fontosabb börzeindexek a Fed és az EKB kamatdöntés előtt. Ma reggel nem várható nagy elmozdulás a határidős indexek alapján, az EKB-ra várhatnak ki a befektetők.

Makroadatok: Gyorsult az infláció az Amerikai Egyesült Államokban, novemberben már 2,1 százalékos volt az árdrágulás mértéke (az októberi adat 1,8 százalék), ez pedig felülmúlta a 2 százalékos konszenzust. A változatlanul 2,3 százalékos maginflációs mutató nem okozott meglepetést. Ma az amerikai munkaerőpiaci statisztikákra lesz érdemes figyelni.

Olajpiac: Tegnap elindult a kereskedés a szaúdi olajtársaság, az Aramco részvényeivel, az első nap pedig máris napi limittel emelkedett a papír. Ma reggel is növekedés tapasztalható az árfolyamban, így a társaság piaci kapitalizációja már meghaladta a 2000 milliárd dollárt. Az olajárfolyamokban egyébként nem történt nagyobb elmozdulás, a WTI ma reggel 58,9 dollár, a Brent pedig 64 dollár.

Magyar piac: Jó hangulat uralkodott a budapesti tőzsdén, a BUX 0,8 százalékos emelkedéssel felülteljesítette a nyugati börzeindexeket. Különösen jól teljesített a Richter, amely 2,4 százalékos növekedéssel ismét elérte a 6000 forintos szintet, de az OTP is visszakerült 15000 forint fölé. A 4iG részvényének nem tett jót a T-Systems akvizíció meghiúsulásáról szóló hír, az árfolyam 14,5 százalékot csökkent, a Magyar Telekom viszont alig mozdult el. Utóbbira egyébként célármódosítás érkezett, a PKO elemzője 530-ról 540 forintra módosított, az ajánlása változatlanul vételi. Érdekes hír továbbá a piacról, hogy sikeresen lezárta a Delta Systems Kft. megvásárlását az Est Media, derült ki a tegnapi közleményből.

AutoWallis: Ma reggeli bejelentése szerint együttműködési megállapodást írt alá a társaság a nyugat-magyarországi régió meghatározó autókereskedőjével, az Iniciál Csoporttal. Ezzel folytatódik a belföldi terjeszkedés, ez illeszkedik is a cég stratégiájába.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.