KBC Equitas
2019. augusztus 29. 8:38

Gyorshírek csütörtök reggel

   

Emelkedéssel zártak tegnap az amerikai részvényindexek, a DJIA index 1%-os, míg az S&P 500 index 0,7%-os pluszban zárt. A szektorok közül az energiaipar teljesített a legjobban, míg a közműcégek lemaradóak voltak. Az olaj-és gázipari részvények erősödését a nyersolaj árának emelkedése vezette, a Brent és a WTI egyaránt felpattant az amerikai energiaügyi minisztérium heti adatközlésére. Eszerint az amerikai kőolajkészletek a vártnál jóval nagyobb ütemben, 10 millió hordóval apadtak az elmúlt héten, amely az olaj iránti kereslet erősödését is jelezhette.

Európában a STOXX Europe 600 index enyhe mínuszban zárt, míg a DAX és a CAC40 egyaránt 0,3% körüli lecsorgást mutattak. Az ázsiai kereskedési szakasz vegyes teljesítményt mutatott, számos kockázati tényező továbbra is ott lebeg a befektetők és a piacok feje felett. A Brexit körüli saga tovább folytatódott, az amerikai 30 éves államkötvények hozama rekord alacsony szintre süllyedt és a kereskedelmi háborúval kapcsolatos hírek sem egyértelműen megnyugtatóak. Az európai határidős árazások alapján enyhe mínuszban nyithatnak az európai börzék.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerint továbbra is arra számítanak, hogy tovább folytatják a kereskedelmi tárgyalásokat Kínával, melynek következő lépcsőfoka a kínai delegáció fogadása lenne Washingtonban. Mnuchin azonban nem erősítette meg, hogy a korábban szeptemberre datált tárgyalási időpont fennáll-e, illetve milyen irányban folytatódhatnak az egyeztetések. A pénzügyminiszter emellett kiemelte, hogy jelenleg nem céljuk a dollár interveniálása. A dollár tegnap tovább erősödött az euróval szemben, mellyel az EURUSD árfolyama tartja a 2018 tavasza óta fennálló trendszerű csökkenését.   

A kockázati faktorok fennállása továbbra is kedvez az aranynak, az árfolyam tegnap tovább erősödött és unciánként 1545 dolláros szintre ért. A menedékdevizákat tekintve a japán jen napok óta sávozik, míg a svájci frank erősödött az euróval szemben. A nyersanyagok közül a Brent és a WTI egyaránt felpattant tegnap délután, de az árfolyamok erősödése rövid életűnek bizonyult és visszasüllyedtek az amerikai adatközlés előtti szintekre.

A BUX index átlagos forgalom mellett 1%-os mínuszban zárt, a blue chipek közül a Telekom teljesített a leggyengébben, de mind a négy részvény árfolyama esett. A BÉT tájékoztatása alapján ma felfüggesztésre kerül az ENEFI részvények kereskedése. A 4iG részvényekre korábban tett kötelező nyilvános vételi ajánlatra egyetlen elfogadó nyilatkozat sem érkezett, ezzel eredménytelenül zárult az ajánlattétel, ez azonban kevés meglepetést okozott, mivel maga a társaság sem javasolta a befektetőknek az ajánlat elfogadását, valamint a vételi ajánlat is jóval a jelenlegi részvényárfolyam alatt volt.

Ma reggel tette közzé féléves jelentését az MKB Bank, amelynek részvényével még mindig nem történt kötés a magyar tőzsdén. Ugyan a korrigált adózott eredménye a társaságnak 20 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, a korrekciós tételek miatt az adózott eredmény 54 százalékkal csökkent. A féléves eredményekre legnagyobb hatással a 2019-ig tartó reorganizációs időszak, valamint a hozamkörnyezet bizonytalanságai voltak. Az elmúlt időszakban a hitelállomány viszont csökkent, míg az ügyfélbetétek állománya emelkedett. A bank mérlegfőösszege összességében 10 százalékkal csökkent 2018 közepéhez képest.

Makroadatok tekintetében ma az amerikai második negyedéves GDP adat élvez kiemelt figyelmet, illetve délután 2 órakor érkeznek a legfrissebb német inflációs adatok is.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.