Kovács Bálint
2019. augusztus 15. 8:37

Gyorshírek csütörtök reggel

    

Nagyot fordult a befektetői hangulat ismételten, a kedden látott pozitív korrekció nyomait sem láthattuk a szerdai kereskedésben. A befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak át, azaz a kötvényeket és a menekülő devizákat vették, míg a részvényekből kitáraztak.

A hirtelen hangulatváltás számos tényező együttállásával magyarázható. Tegnap kora reggel a vártnál gyengébb kínai makroadatokat tettek közzé, továbbá a délelőtti gyenge német és eurózónás GDP adatok is erősítették a recessziós félelmeket. Ez utóbbit katalizálta a hozamgörbe inverzzé válása a briteknél és az USA-ban egyaránt, azaz a rövidebb futamidejű, 2 éves állampapírok hozamszintje magasabbra került, mint a 10 éves kötvények hozama. Az inverz hozamgörbe hagyományosan mumusa a bankszektornak, amely meg is látszott a szektor teljesítményén.

Az amerikai bankrészvények közül a Bank of America 4,7%-ot, a Citigroup 5,4%-ot, végül a JPMorgan 4,2%-ot esett. Az Invesco KBW Bank ETF-je pedig már közelít az idei éves mélypontja felé. A főbb amerikai részvényindexek teljesítményét nézve a DJIA idén még nem látott mértékben, 800 ponttal esett, az S&P 500 index pedig közel 3%-os mínuszban zárt. Az európai indexek közül a CAC 40 és a DAX egyaránt közel 2%-ot esett. Az eladói hullám ugyan kitartott ma reggel az ázsiai piacokon, de a határidős árazások alapján enyhe plusszal nyithatnak az európai börzék.

A globális eladói hullám nem kímélte a magyar részvényeket sem. A tágabban vett bankszektor lemaradó teljesítménye az OTP-re is rányomta a bélyegét, a bankrészvény tegnap 2,4%-ot esett. A Richter és a MOL árfolyama egyaránt 1%-kal csökkent, míg a Telekom stagnált.

Tegnap piaczárás után jelentett a Cisco. A vállalat ugyan a vártnál jobb negyedéves számokat tett közzé, de csalódást keltett a 2020-as első pénzügyi negyedéves előrejelzése. A Cisco ugyanis 80-82 centes részvényenkénti eredménnyel számol, míg a konszenzus előzetesen 83 centről szólt. A bevétel pedig 0-2%-kal változhat, amely szintén elmaradt a várt 2,5%-os bővüléstől. A Cisco is megérezte a kereskedelmi háború negatív hatásait, hiszen a lezárt negyedévben 25%-kal esett vissza a kínai bevétele. A Cisco szerint a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem tudtak pályázni a kínai projektekre.

Makroadatok tekintetében ma leginkább az USA-ra figyelünk, hiszen a szokásos heti munkaerőpiaci adatok mellett érkeznek a kiskereskedelmi értékesítés legfrissebb számai.  A várakozások szerint havi alapon a júliusi kisker forgalom 0,3%-kal bővülhetett, míg az előző hónapban 0,4%-os volt a növekedés.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.