KBC Equitas
2019. augusztus 1. 8:37

Gyorshírek csütörtök reggel

   

Megtörtént az, amire a piaci szereplők már hetek óta vártak, a Fed 10 év után először csökkentette az irányadó kamatsávot, így véget ért a 2015-ben indult szigorító ciklus. A lazítás mértéke az elemzők többsége által várt 25 bázispont volt, bár voltak ennél merészebb várakozások is, például Donald Trump részéről . A Fed a gazdasági bizonytalanságokkal, a növekedési lendület fenntartásának, valamint az inflációs cél elérésének szükségességével indokolta a döntést. A döntést követő sajtótájékoztatón figyelmeztettek, hogy ez nem feltétlen egy lazító ciklus kezdete, ugyanakkor még elképzelhetőek további kamatvágások is.

A részvénypiacokon már be volt árazva a kamatvágás, sőt, a befektetők még lazább hangvételre számíthattak, így a nap végére az elmúlt napok kivárása után erőteljesen lefordultak az amerikai indexek. Az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq is 1 százalék fölötti csökkenést szenvedett el. Európában a kivárás jellemezte a piacokat a londoni tőzsde 0,8 százalékos esése mellett a többi fontosabb index csak enyhén mozdult el pozitív irányba. Ma reggel viszont enyhe mínuszban indulhat a kereskedés.

A Fed döntés árnyékában is tovább pörgött a gyorsjelentési szezon. Európában tegnap az OMV alaposan lepipálta az elemzői várakozásokat, az Erste viszont már kisebb csalódást okozott. A kedd esti jelentés után vették az Apple részvényét, az AMD kiábrándító jelentésére viszont bezuhant az árfolyam. Európából reggel jelentett többek között a BMW, a Shell, valamint az ArcelorMittal is. Az Egyesült Államokban ma többek között a Verizon, a GoPro vagy a Motorola jelentése tarthatja izgalomban a befektetőket.

Nyugat-Európához hasonlóan a budapesti tőzsdén sem történt nagy elmozdulás, a BUX 0,2 százalékot csökkent. A legjobban teljesítő komponens az Opus volt közel 5 százalékos erősödéssel, de a nagyok közül emelkedett még a Richter is fél százalékkal. Az OTP viszont 0,8, a Magyar Telekom pedig 1,7 százalékkal esett vissza. Az elmúlt napok sztárpapírja, az Est Media tegnap 8,8 százalékos eséssel zárt.

A horvát pénzügyminiszter sajtótájékoztatója alapján a kormány leváltotta az INA esetleges visszavásárlásával kapcsolatos, Morgan Stanley vezette tanácsadói konzorciumot, az új tanácsadójuk a Lazard lesz. Ez a lépés is mutatja, hogy továbbra is napirenden van, illetve komolyan gondolják az INA visszavásárlását. A Mol árfolyama nem reagált komolyabban a hírre, a nap végére enyhe, 0,1 százalékos mínuszban zárt.

Izgalmas makroadatok érkeztek tegnap az Eurózónából. A régió gazdasága a második negyedévben éves alapon 1,1 százalékkal bővült, amely a korábbi 1,2 százalékos érték után csökkenést mutat, de az elemzői 1 százalékos várakozást felülmúlja. Az előzetes júliusi inflációs adat szerint a múlt havi pénzromlás 1,1 százalékos volt éves viszonylatban, a maginfláció pedig a várakozáson aluli 0,9 százalékon alakulhatott.

Erősödött tegnap az amerikai dollár az euróval szemben a Fed kamatdöntése után, az EURUSD jelenleg 1,10. A forint a dollárral szemben így tovább gyengült, az USDHUF már 295,5, az euróval szemben viszont erősödött a hazai deviza, az EURHUF ma reggel 326,4.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.