KBC Equitas
2019. július 25. 8:37

Gyorshírek csütörtök reggel

  

Teljes gőzzel dübörög a gyorsjelentési szezon, tegnap is több nagyvállalat örvendeztette meg negyedéves számokkal a befektetőket. Az Egyesült Államokból nagy meglepetést okozott a Snapchat, az árfolyam 19 százalékkal lódult meg ezt követően, a Boeing és a Caterpillar viszont inkább csalódást okozott. Zárás után rukkolt ki a számaival a Facebook és a Tesla is, az előbbi szép eredményeket tett közzé, utóbbi viszont inkább negatív meglepetés. Németországból a Deutsche Bank és a Daimler is inkább óvatosságra intő jelentést tett közzé tegnap reggel, a nagybank árfolyama csökkent is ennek hatására, az autógyártó viszont emelkedni tudott. Ma reggel a Volkswagen és a BASF tette közzé az eredményeit, mindkét vállalat teljesítette a főbb sorokon az előzetes várakozásokat. Ma is több izgalmas jelentésre figyelhetnek a befektetők, este teszik közzé például az Amazon, az Intel és a Google számait is.

A vegyes gyorsjelentések után a tőzsdeindexek is vegyesen teljesítettek. Európában a DAX 0,3 százalékkal emelkedett, a CAC viszont 0,2 százalékkal, a londoni tőzsde pedig 0,7 százalékkal csökkent. Az Egyesült Államokban a Dow Jones, főleg a nagyobb Boeing súlyozás miatt, volt az alulteljesítő mínusz 0,3 százalékkal, az S&P 500 és a Nasdaq viszont szépen szerepelt.

A BUX 0,2 százalékkal csökkent tegnap, a blue chipek közül az OTP, a Richter, a Magyar Telekom és az Opus is lejjebb húzta az indexet. A nagyok közül egyedül a Mol emelkedett 0,6 százalékkal, de a legjobb komponens az Autowallis volt 5,2 százalékos erősödéssel. A Richter ma reggel jelentett be egy pozitív hírt, miszerint a Hikma Pharmaceuticals vállalattal kizárólagos licensz megállapodást írtak alá a cariprazine arab régióban történő forgalmazásáról.

Markit PMI adatok érkeztek tegnap az Eurózónából és az Egyesült Államokból is. Az amerikai feldolgozóipari adat 50-re süllyedt a korábbi 50,6-ról ez kisebb csalódást okozott a várakozáshoz képest. A szolgáltatóipari PMI viszont kedvezően alakult, az 52,2-es érték javulást mutat, mely a konszenzust is felülmúlta. Az Eurózónában is a feldolgozóipari PMI lett várakozáson aluli, a 46,4-es érték további visszaesést mutat. A szolgáltatóipari PMI viszont a 53,3-al a várakozásnak megfelelően alakult.

Ma tartja az EKB a kamatdöntő ülését, ahol akár kamatvágás is elképzelhető. Bár valószínűleg ez most még nem történik meg, az elemzők inkább szeptemberre várják a lépést. Ezért nagyon fontos lesz az EKB előrejelzése és a kommunikációja. A döntéssel kapcsolatban érdemes majd figyelni az európai piacokat, valamit az euró árfolyamát is. Az EURUSD-ben tegnap nem volt nagy elmozdulás, a devizapár jelenleg 1,114 körül cserél kezet. A forint viszont valamelyest visszaerősödött az euróval szemben, az EURHUF ma reggel 325,4.

Középpontba került a 4iG

Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank a Jászai Gellért 4iG-re részvényekre tett kötelező nyilvános vételi ajánlatát, amely részvényenként 680,47 forintot jelent. Az ajánlattételi ár meghatározására, az ajánlat benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott átlagárát vették figyelembe, amely a jogszabályok szerint a legkisebb meghatározható árat jelenti.

A kötelező vételi ajánlatot még júniusban jelentették be, amelyre a jogszabály szerint az után került sor, hogy Jászai Gellért tőzsdén kívüli ügyleten keresztül 32,8 százalékos irányító részesedést szerzett az informatikai vállalatban. A kötelező nyilvános ajánlattételi folyamatot egyébként majd egy további 8,2 százalékos részvénycsomag megvásárlása fogja zárni.

A 4iG igazgatósága már korábban jelezte a részvényeseknek, hogy nem javasolják a részvényenkénti 680,47 forintos ajánlat elfogadását. Az ajánlati ár egyébként is jóval elmarad a jelenlegi piaci árfolyamtól, amely a tegnapi záróárral számolva 1008 forint. A 4iG részvényárfolyama az elmúlt hetekben inkább csökkenést mutatott, a T-Systems megvételére vonatkozó előzetes megállapodás közzététele óta az árfolyam több mint 100 forintot esett.

Ma reggel közzétételében a 4iG egy jelentős összegű közbeszerzést nyert el, amelynek értéke 11 milliárd forint. A projektben az informatikai cég a Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer kialakítását fogja megvalósítani, amelyhez a jegykiadó automaták, validátorok, ellenőrzői készülékek, valamint szoftverlicenszek szállítása is hozzátartozik. A közbeszerzés elnyerése a korábbi nyertes projektek mértékéhez képest is jelentős árbevételt jelenthet majd a 4iG-nek.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.