KBC Equitas
2019. május 23. 8:32

Gyorshírek csütörtök reggel

  

A nyugat-európai tőzsdéken a tegnap napközbeni pluszok zárásra elolvadtak, végül pedig vegyes elmozdulásokat mutattak az indexek. A DAX 0,2 százalékos pluszban zárt, a Stoxx 600 és az FTSE  100 stagnálást mutatott, míg a párizsi CAC 40 enyhén, 0,1 százalékot csökkent.

A gyengébb teljesítmény főként a kereskedelmi háborús feszültségeknek, valamint a Brexittel kapcsolatos újból előtérbe kerülő bizonytalanságnak köszönhető. A napokban újra felmerült a lehetősége egy második népszavazásnak, de a konzervatív párt nem támogatja a második referendumot. Theresa May tegnapi alsóházi felszólalásában azt mondta, hogy az Egyesült Királyság akár július végéig is kiléphet az EU-ból, amennyiben addig a parlament törvénybe iktatja a kilépés feltételrendszerét.

A Brexit mellett legjobban az Egyesült Államok és Kína között újra kiújuló kereskedelmi feszültségek tartják nyomás alatt a piacokat május eleje óta. Főként a technológiai cégek érintettek az új korlátozásokban, azonban a Huawei mellett már más cégek is szóba kerültek. A szektorban tegnap különösen rosszul teljesítettek a Qualcomm részvényei, 10 százalékot zuhantak miután egy amerikai körzeti bíróság versenyellenesnek ítélte ez üzletpolitikáját. Az indexeket tekintve pedig a hét eleji enyhe emelkedés után 0,3 százalékos mínuszban zárt a Dow Jones, az S&P 500 0,4 százalékot csökkent, míg a Nasdaq fél százalékkal került lejjebb.

Az újfent gyenge nemzetközi piacokkal ellentétben a magyar tőzsde szerdán jól szerepelt, a BUX index 41184 pontig emelkedett. A Magyar Telekom kivételével, amely 420 forintra gyengült, erősödtek a blue chipek. Az OTP (amelynek részvényeit ma lehet utoljára osztalékért venni) és Mol részvények egyaránt 1,8 százalékkal emelkedtek, de az elmúlt hét nagy esése után a Richternek is sikerült felpattannia, 1,9 százalékos pluszban, 5060 forinton zárt. A kisebb papírok közül a Cybergre érdemes lehet majd figyelni, a társaság részvényeit egész napra felfüggesztik, mivel a vállalat fontos bejelentést kíván tenni.

Csökkenő bevételekről számolt be a Zwack a januártól márciusig tartó időszakban, valamint az előző évhez képest a profit is csökkent a társaság negyedik negyedévének számító időszakban. A teljes évet nézve viszont közel 13 százalékos volt a bevételek növekedése, amely a népegészségügyi termékadó kiterjesztése miatti év végi termékfelhalmozásnak köszönhető. A gyorsjelentésből a tavalyi év után járó javasolt osztalék is kiderült, amely 1300 forint részvényenként.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.