KBC Equitas
2019. május 16. 8:31

Gyorshírek csütörtök reggel

  

Bizonytalan volt a hangulat tegnap Európában, amely a német gazdaság továbbra is csak mérsékelt ütemű GDP növekedési adatának is köszönhető volt. Fordulatot hozott viszont az amerikai elnök bejelentése, mely szerint elhalasztaná az autóiparra kivetendő vámokat. Zárásra a főbb nyugat-európai indexek emelkedést mutattak, a DAX 0,9 százalékkal, a CAC 0,6, az FTSE 100 0,7 százalékot tudott erősödni. A ma reggeli határidős adatok alapján azonban enyhe mínuszban tartózkodnak a főbb nyugat-európai indexek.

Az Egyesült Államokban szintén emelkedni tudtak a főbb indexek, annak ellenére, hogy a kiskereskedelmi eladások 0,2 százalékkal csökkentek áprilisban, a várt enyhe növekedés helyett. Az S&P 500 0,6, a Dow Jones 0,4, Nasdaq pedig 1,1 százalékkal emelkedett.

 A kereskedelmi háború a vámok növelése után tovább fokozódik, az amerikai elnök rendelete szerint az amerikai telekomcégeknek megtilthatja, hogy olyan külföldi vállalatoktól vásároljanak eszközöket, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, ez pedig főként a kínai gyártókat érintheti.

Kis mértékben emelkedni tudott a BUX index, tegnap fél százalékos erősödéssel zárt a magyar tőzsde. A vezető részvények közül az OTP 1,3, a Mol 0,4 százalékot erősödött, a Richter viszont 5125 forinton stagnált, a Magyar Telekom pedig az osztalékszelvény vágását követő második napon is gyengült 428 forintig.

Tegnap tette közzé negyedéves gyorsjelentését a Rába, a vállalat első negyedéves eredményei alapján minden soron növekedni tudott, az első negyedéves adózott eredmény közel duplája lett az egy évvel ezelőttinek.

Várakozáson felül bővült a magyar gazdaság az első negyedévben, a KSH közlése alapján 5,2 százalékkal nőtt a GDP. A növekedésben legfőképpen az ipar, építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá leginkább. Magyarországon kívül több Európai Uniós tagország is közzétette az első negyedéves GDP növekedését, amely alapján a hazai növekedés volt a legnagyobb az EU-ban, de hasonló mértékű növekedést tudott elérni Románia és Lengyelország is.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.