KBC Equitas
2019. május 2. 8:33

Gyorshírek csütörtök reggel

   

Egynapos szünetet tartottak az európai piacok, előtte azonban kedden enyhe pluszban zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék a DAX és a CAC 40 is csak 0,1 százalékot tudott emelkedni. A londoni tőzsde tegnap is nyitva volt viszont 0,4 százalékos csökkenésben fejezte be a napot, a ma reggeli határidős indexadatok alapján is kis mínuszban indulhat a kereskedés az európai piacon.

Itthon az MNB kamatdöntésére figyeltek leginkább a befektetők kedden, nagy meglepetést nem okozott a jegybank, a kamatszintben nem történt változás. Az MNB az ülés utáni közleményben kiemelte, hogy az infláció az elkövetkezendő időszakban nagyobb változékonyságot mutathat, azonban 3 százalék körül alakulhat. A gazdasági növekedés továbbra is erős maradhat, de 2019-től várhatóan fokozatos lassulás fog következni.

Kedden a magyar tőzsde is összhangban volt a nyugat-európai piaccal, 0,1 százalékot emelkedett a BUX index, a blue chipek pedig vegyesen teljesítettek. A Richter volt a legerősebb 1,8 százalékos emelkedéssel, az OTP 12800 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,6, míg a Mol 0,9 százalékos mínuszban zárt.

Május elsején a tengerentúlon nem álltak le az események, a gyorsjelentési szezon mellett a Fed kamatdöntő ülésére figyelhettünk leginkább. Ugyan nem változtatott a jegybank az irányadó kamatrátán, a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátán felüli betétein 5 bázisponttal visszavágta a kamatot és csökkentette a havonta újrabefektetett értékpapírok állomány összegét. Összességében ezek a lépések nem jelentenek változást a monetáris politika irányában.  A Fed szerint nem szükséges a jelenlegi környezetben a kamatszint változtatása, habár az infláció jelenleg alacsonyabb a kívánt 2 százalékos mértéktől, a jegybank prognózisa szerint a jövőben emelkedhet az infláció.

A gazdasági mutatók vegyes képet mutatnak az Egyesült Államokból, a vártnál több munkahely jött létre az előző hónapban, azonban a feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke 52,8 pontra esett, amely kisebb negatív meglepetést jelentett. 

A piacok kisebb eséssel reagáltak a Fed döntésére, mivel a várakozások szerint kamatcsökkentésre is sor kerülhetett volna, ez azonban nem történt meg és várhatóan a jegybanki kommunikáció alapján nem is számíthatunk a következő időszakban további lazításra. A Dow Jones több mint 150 pontot esett szerdán, ezzel 0,7 százalékos mínuszban zárta a napot, míg a Nasdaq és az S&P is hasonlóan negatív teljesítménnyel fejezte be a kereskedést.

A Fed döntése előtt a dollár az 1,126-os szintig gyengült az euróval szemben, a sajtótájékoztató után viszont újra 1,12 alá tudott erősödni a dollár.

A makrogazdasági fejlemények mellett a vállalati gyorsjelentések is tartogathatnak izgalmakat. Eddig több mint 300 vállalat tette már közzé első negyedéves számait az S&P 500 indexből, és összehasonlítva a korábbi időszakokkal a jelenlegi szezonban a leggyengébb a bevételek és a profit növekedési üteme.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.