KBC Equitas
2019. április 11. 8:37

Gyorshírek csütörtök reggel

  

Tovább csúszik a Brexit, erről döntöttek a tegnap esti EU csúcsértekezleten. A határidő holnap járt volna le, azonban ezt október 31-ig elhalasztották. A kilépési dátum rugalmas maradt, amennyiben időközben a brit parlament elfogadja a már korábban háromszor is leszavazott Theresa May féle megállapodást, akkor  akövetkező hónap első napján rendezett módon megtörténik a kilépés. Ha május 22-ig ez nem történik meg, akkor az Egyesült Királyságnak részt kell vennie az EP választáson, ellenkező esetben június 1-jén megállapodás nélkül kiesnek az unióból. Október végéig perzse még van ideje új Brexit stratégiát kidolgozni a briteknek, akár még a kilépési szándékot is visszavonhatják, de ha nem történik semmi, akkos sincs kőbe vésve egyelőre az októberi kilépés, hanem új tanácskozásokra kerülhet sor.

Mérsékelt emelkedés volt tapasztalható tegnap a fejlett részvénypiacokon. Európában a fontosabb indexel fél százaléknál alacsonyabb mértékben kerültek feljebb, egyedül a londoni tőzsdeindex stagnált. Az Egyesült Államokban is kismértékű javulást láthattunk, a Nasdaq teljesített felül 0,7 százalékos növekedéssel.

A BUX követte a nyugati börzeindexek mozgását, 0,4 százalékot emelkedett. A blue chipek közül az OTP teljesített legjobban 0,9 százalékos emelkedéssel, de a Mol és a Magyar Telekom is feljebb került. Fél százalékot gyengült viszont a Richter, amely tegnap zárás után tette közzé éves beszámolóját.

Tegnap tartották az EKB kamatdöntő ülését, a várakozásnak megfelelően nem módosítottak az irányadó kamatokon. Az ülést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi kijelentette, hogy a gazdasági helyzet rosszabbra fordulása esetén készen állnak minden rendelkezésre álló eszközt bevetni. Az infláció terén lassulást várnak a következő hónapokban, az inflációs nyomás továbbra is visszafogott. A döntéshozók egyetértenek, hogy az európai gazdaság a korábban vártnál gyengébben teljesít, de a recesszió kockázata alacsony.

Tegnap derült fény a márciusi amerikai inflációs adatokra. A múlt hónapban 1,9 százalék volt az évesített árdrágulás az Egyesült Államokban, a várakozás pedig csak 1,8 százalék volt. Havi alapon 0,4 százalék volt a pénzromlás mértéke februárhoz képest, a maginfláció pedig 0,1 százalék. Az elmúlt hónapokban tapasztalt olajárdrágulásnak is része volt az infláció növekedésében. A makrostatisztikák közül ma a németországi infláció, valamint az Eurózóna februári ipari termelési adatai lehetnek érdekesek.

Nyilvánosságra került a Fed jegyzőkönyve a márciusi kamatdöntő ülésről. Ebből kiderül, hogy egyöntetűen döntöttek a kamatok változatlanul hagyásán, és jelezték, hogy nem tartják valószínűnek a további emeléseket idén.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.