KBC Equitas
2019. március 28. 8:30

Gyorshírek csütörtök reggel

   

Theresa May miniszterelnök hiába lengette be a lemondását a kétszer már elutasított kilépési megállapodásának elfogadása esetén, tegnapra sem szerzett többséget. Ellenben nyolc másik alternatív Brexit forgatókönyvről szavazott tegnap este a brit parlament. A londoni alsóház mind a nyolc lehetőséget leszavazta, a legnagyobb támogatottságot az alternatívák közül a teljes Egyesült Királyságra kiterjedő vámunió fenntartása, valamint a második Brexit népszavazás javaslata kapta. A parlament nagy többséggel megszavazta azonban a holnapi határidő elhalasztását, így a héten még nem történik meg a kilépés. A múlt heti EU csúccsal összhangban megállapodás nélkül április 12-én történne meg a kilépés, a korábban már kétszer leszavazott May-féle megállapodás megszavazása esetén pedig május 22. lenne a dátum. A tegnapi szavazásokkal inkább a megállapodás nélküli szakítás esélye növekedett meg.

Az európai tőzsdék nem találták az irányt, a jelentősebb indexek nem mozdultak el tegnap nagyobb mértékben. A tengerentúlon kisebb esések voltak tapasztalhatók a három fő indexben, a legrosszabbul a Nasdaq teljesített 0,6 százalékos csökkenéssel.

A BUX a fejlett piacokhoz képest alulteljesített, a budapesti tőzsdeindex 1 százalékkal került lejjebb. Ebben a ludas leginkább az OTP volt, a legnagyobb magyar blue chip 2,5 százalékot veszített értékéből. Sajtóhírek szerint az OTP vételi ajánlata csak a harmadik legmagasabb volt a szlovén Abanka bankért. A többi nagy részvény is enyhén csökkent, nem úgy az Opus, amely 6,2 százalékkal tudott erősödni, illetve 20 százalékkal emelkedett az Akko és az Enefi árfolyama is. A kispapírok közül még érdekes hír, hogy három éven belül nevet kell változtatnia a Waberer’snek, miután Wáberer György felmondta a névhasználati jogot. Az eddigi logó és a szlogen azonban továbbra is megmaradhat. A fuvarozócég árfolyama tegnap 4,8 százalékot esett.

A parlament gazdasági bizottsága alkalmasnak találta Patai Mihályt az MNB alelnöki tisztségére, így április 21-én ő válthatja majd Gerhardt Ferencet. A leendő jegybankalelnök szerint a következő három évben is fennmarad a magyar gazdaság növekedése a belső fogyasztásnak köszönhetően, a jelenlegi kamatszint pedig továbbra is tartható. Az euróról azt nyilatkozta, hogy kizárólag pénzügyi szempontok alapján akár hónapokon belül be tudná vezetni Magyarország. A forint egyébként tegnap is gyengült az euróval szemben a keddi kamatdöntés utóhatásaként, az EURHUF ma reggel 319,8.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.