Nagy-György János
2020. március 24. 13:53

Fontos támaszt talált a Google

Az utóbbi hetekben a koronavírus miatti eladói hullám a Google (Alphabet) részvényét sem kímélte, az árfolyam egy hónap alatt 30 százalékot esett. A negatív hatások elől persze a cég sem tud elbújni, de a vállalat fundamentálisan nagyon erős pozícióban van, és a járvány miatt az online életvitel irányába elmozduló trendek is segíthetik a céget. A grafikonon egyelőre kitartott a nagyon fontos 1000 dolláros támasz, amelynek közeléből akár fel is pattanhat az árfolyam.

Legutóbb még a negyedik negyedéves gyorsjelentés alkalmával hívtuk fel a figyelmet a Google (Alphabet) részvényére, akkor a cég vegyes eredményeket tett közzé, azonban a csúcsdöntés nem sokat váratott magára az árfolyam esetében. A járvány miatti eladói hullám azonban 30 százalék fölötti mélységekbe lökte az árfolyamot a csúcshoz képest.

A koronavírus a Google-re is negatív hatással van, egyrészt a kedvezőtlenebb gazdasági kilátások mellett alacsonyabb lehet a vállalatok részéről a hirdetési kedv, valamint a beszállítói láncban lévő zavarok is érinthetik a céget. A Google bevételeinek nagyjából 5 százaléka származik hardvereszközökből, amelyeket jobban befolyásolhatnak az ellátási zavarok.

Azonban a Google összességében nincs rossz helyzetben a járvány átvészeléséhez. Elképesztő nagyságrendű, 105 milliárd dolláros nettó készpénzállományon ül a cég, ekkora likviditással pedig a többi techóriás közül is kiemelkedik. Finanszírozási gondjai tehát nehezen lehetnek a vállalatnak a következő időszakban, sőt akár kedvező akvizíciós lehetőségek is nyílhatnak a cég előtt.

Ráadásul a koronavírus a Googlenek kedvező társadalmi szokásokbeli változásokat is generálhat. A home office és a távoktatások terjedése miatt megnövekedhet a forgalom a Google platformjain is alkalmazásaiban. Továbbá a szabadidejüket is inkább otthon tölthetik az emberek, emiatt növekedhet az interneten töltött idő is, a Youtube is még jobban felpöröghet.

Fontos támasz fölött az árfolyam!

Február 19-én még történelmi csúcsot döntött a Google árfolyama, aztán viszont jött a járvány, és a piacok többségével együtt a Google is beszakadt, az árfolyam 30 százalékot esett pár hét alatt. A csökkenés közben letörésre került az 50 és 200 napos mozgóátlag, valamint a szintén fontos támaszt jelentő 1250 dolláros és 1150 dolláros szint is. A tavaly júniusi 1030 dollár körüli lokális mélypont, mely az egyéves mélypontot is jelentette, viszont még megfoghatja az esést, tegnap csak időlegesen tudott ez alá szúrni az árfolyam.

Amennyiben sikerülne felpattanni, akkor az 1150 dolláros szint lehetne a következő állomás, annak esetleges áttörésével pedig az 1250 dollár jelenthetné a következő lépcsőt, amelynek elérése már 19 százalékos felértékelődést jelentene. Az 1450 dollár körül hagyott rés betöltése, majd a történelmi csúcs tesztelése viszont meglehetősen távlati célnak tűnik. Amennyiben folytatódna az eladói nyomás, akkor az 1030 dollár körüli júniusi mélypont kerülhetne ismételt tesztelésre, nem sokkal a jelenlegi árfolyam alatt. A technikai indikátorokat figyelve, az RSI alapján már közel áll a részvény a túladottsághoz, míg az MACD egy felpattanás esetén vételi jelzésre fordulhatna.

Az Alphabet „A” napi grafikonja (2020.03.24. nyitás előtt)

A heti grafikon is rendkívül izgalmas technikai képet mutat. Az látható, hogy a napi grafikonon már azonosított támaszok mellett az árfolyam a 2015 óta húzódó emelkedő trendet is letörte, ami negatívum, viszont jelenleg pedig éppen a 200 hetes mozgóátlaggal viaskodik. Amennyiben sikerülne a fontos támasz fölött maradni, akkor az árfolyam megpróbálhat visszakapaszkodni az emelkedő trendvonal fölé, a trendvonal visszatesztelésére 1150 dollár körül érdemes figyelni.

Az is látható, hogy 2017 őszétől tavaly őszig az 1000-1300 dollár közötti sávban mozgott az árfolyam, amelyből pár hónapra sikerült kitörni, az elmúlt hetekben azonban visszatért a sávba az árfolyam. Ha a jelenleg épp az árfolyam alatt húzódó 200 hetes mozgóátlag letörne, akkor az 1000 dolláros sávalj lehetne a következő nagyon fontos támasz. Fölfele pedig az 1300 dolláros sávtető lehetne egy távolabbi célpont az emelkedő trendvonal és az 50 hetes mozgóátlag sikeres áttörése esetén. Az 1000 dolláros támasz letörése viszont jelentősen elrontaná a technikai képet.

Az Alphabet „A” heti grafikonja (2020.03.24. nyitás előtt)

A részvény jelenleg 16,8-as előretekintő P/E rátával forog, ez historikusan nagyon alacsony értékeltség, legutóbb 2013-ban volt ilyen alacsony szinteken. A részvényt követő elemzők nagy többsége optimista, a célárak átlaga 1561 dollár, amely 48 százalékos felértékelődési potenciált mutat.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.