KBC Equitas
2020. június 3. 8:25

9 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Nagy emelkedéssel zárták a napot az európai indexek tegnap, a DAX közel 4 százalékkal került feljebb, de a STOXX 600 is másfél százalékos pluszban zárt. Amerikában lassan indult a nap, de a zárásra itt is feljebb kúsztak az indexek, és végül fél-egy százalékos pluszban zártak. A határidős indexek alapján ma is emelkedés jöhet Európában, és az ázsiai indexek is pluszban járnak, tehát a piaci hangulat igen erős az utóbbi napokban.

USA tüntetések: Tovább folytatódtak tegnap este is a tüntetések az amerikai városokban, annak ellenére is, hogy egyre több helyen 8 óra után kijárási tilalmat rendeltek el. New Yorkban bejelentették, hogy a hét végéig helyben marad az esti kijárási tilalom, és a város kormányzója is egyetértett azzal, hogy a rendőrök nem hatékonyak a probléma kezelésében. Közben Donald Trumpot egyre többen kritizálják amiatt, ahogyan a konfliktust kezeli, Washington városában közben újabb katonai egységek állnak készenlétben. A szavazóirodáknál közben csökkeni kezdett Trump választási esélye, és Biden vette át az esélyes szerepét.

USA makroadatok: Érdemes lehet figyelni a mai napon érkező amerikai jelzáloghitel igénylések változására, amely az elmúlt héten is pozitív meglepetést okozott, és úgy tűnik a vártnál valamivel gyorsabban állhat vissza a hitelkereslet az USA-ban, a bankszektor részvényei számára pedig fontos lesz a piacnyitás előtt megjelenő adat.

A hiteligényléseken kívül az ADP foglalkoztatottság adat is fontos lesz, amelyben a korábbi 20 milliós csökkenés után 9 milliós csökkenés a várakozás. Nem sokkal az amerikai piacnyitás után tudhatjuk meg a májusi előzetes beszerzési menedzser index adatokat is az Egyesült Államokból, ezekben enyhe javulásra számít a konszenzus, azonban még mindig jóval a bővülést jelző 50-es szint alatt maradhatnak az indexek, a szolgáltató szektorban 37,3 körül.

Német makroadatok: Délelőtt érkeznek Németországból a szolgáltatószektori, valamint a kompozit PMI adatok, amelyekben a konszenzus nem vár változást az előző hónap 31,4-es értékéhez képest. A beszerzési menedzser index adatokon kívül a munkanélküliségi adatokra figyelhetünk.

Kínai PMI: Közel tíz éve nem látott magasságba emelkedett a kínai szolgáltatószektor PMI mutatója, így az áprilisi 44,4 pont után 55 pont lett, amely már bővülést jelent az előző hónap üzleti aktivitásához képest. A belföldi kereslet jelentősen élénkült májusban, az export keresleti index azonban továbbra is erős csökkenésben van. A foglalkoztatást jelző alindex közben már negyedik hónapja negatív tartományban maradt, tehát az üzletek még óvatosak ezen a téren.

Wizz Air: Közzétette negyedéves és éves számait ma reggel a cég, ahol összességében szép növekedésről számolt be. A tisztított EBITDA 13,1, míg a tisztított nettó profit 30 százalékkal erősödött a március 31-ével záródó üzleti évben. A koronavírus a márciusi hónapot valamelyest már érintette, ugyanakkor az áprilisi számok már nincsenek ebben az időszakban. A menedzsment egyelőre nem adott előrejelzést a bizonytalanság miatt, de azért összességében optimisták a jövővel kapcsolatban.

Zoom: Nagyon erős negyedévet zárt a videó-kommunikációs platform szolgáltató Zoom a tegnapi jelentése alapján. A bevételek 169 százalékkal nőttek, és az új előrejelzés is sokkal erősebb lehet az egész év is, mint azt korábban várta a menedzsment. A profitsoron kétszeresére, bevételsoron pedig háromszorosára emelte a várakozását a vállalat. A Zoom részvényei az év eleji 70 dolláros szintekről 200 dollár fölé emelkedtek, tegnap pedig 2 százalékos pluszban zárt. A jövőre nézve nagy kérdés lehet, hogy mennyire tudja megvédeni a piaci részesedését a vállalat, ugyanis számos alternatív megoldás létrejött a lezárások ideje alatt. A Microsoft, a Google és a Cisco is veszélyt jelenthet a piaci versenyben.

Mol: Jelentősen visszaesett a Mol csoportszintű finomítói árrése, amely májusban mindössze 40 cent volt. Ez a márciusi és áprilisi 9 dollár feletti finomítói marzshoz képest komoly visszaesés, sőt az adatközlés elindítása óta nem volt példa ilyen gyenge finomítói árrésre. A petrolkémiai szegmens jobban tartotta magát, ahol az áprilisi 577,4 euró után 402,2 euró volt az árrés.

Richter osztalék: Részvényenként 63,06 forintos osztalékot fog fizetni a Richter, miután a társaság a saját részvényekre eső osztalékot is szétosztja a részvényesek között, így a végleges részvényenkénti osztalék a saját részvények alapján került korrigálásra, viszont nem jelent nagy változást az eredeti 63 forintos osztalékhoz képest. Legkésőbb június 4-ig lehet még kereskedni az idei évi osztalékra jogosító részvényekkel.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.