2020. május 18. 8:20

9 fontos hír ma reggel

   

Piacok: A múlt hét gyengébbre sikeredett a fejlett részvénypiacokon, a befektetők részben a koronavírus második hulláma, részben a kínai-amerikai feszültségek miatt is aggódhattak. A fontosabb indexek heti szinten mínuszban zártak, azonban a hét második felére már javulás volt tapasztalható. Ma folytatódhat az emelkedés, a DAX index 1,6 százalékos pluszban nyithat, és az amerikai határidős indexek is növekednek. A magyar tőzsdén a hét második fele is gyengén alakult, pénteken is 0,3 százalékot csökkent az index, azonban az Opus, az Appeninn és a 4iG nagyot emelkedett.

Gyorsjelentések: Az amerikai nagyvállalatok túlnyomó része már letudta az első negyedéves gyorsjelentési szezont, az S&P 500 komponenseinek több mint 90 százaléka tette közzé eddig a számokat. Eddig bevétel- és profitsoron is 1 százalék körüli a cégek felülteljesítése az elemzői várakozásokhoz képest, az utóbbi esetében ez mérsékeltnek számít. Tavalyhoz képest nézve pedig a bevétel alig növekedett, a profit esetében pedig közel 8 százalékos a visszaesés. A szektorok közül kimagasló az egészségipar, amely kétszámjegyű növekedést ért el bevétel- és profitsoron is, és a várakozásokat is túlteljesítette.

Érkező gyorsjelentések: Azért még a hétre is maradtak izgalmasnak ígérkező jelentések. Holnap nyitás előtt a Walmart teszi közzé a számait, majd a hét második felében az Nvidia, a Home Depot, a Best Buy és a HP is jelent az amerikai cégek közül. Pénteken a kínai Alibaba jelentése kerülhet fókuszba, illetve itthon a 4iG számaira is érdemes figyelni.

Olaj: Nagyon jó a hangulat az olajpiacon, a WTI két hónap után először 30 dollár fölé emelkedett. Ezzel együtt a kontangó (a későbbi határidős árfolyamok, és az aktuális határidős árfolyam közötti különbség) is szűkült, amely mutatja, hogy a jelenlegi helyzetet is egyre optimistábban látják a befektetők. Holnap egyébként kifut a júniusi határidő, a helyzet változását jól mutatja, hogy áprilisban ilyenkor mínuszba is került az árfolyam. Az emelkedést leginkább a gazdaságok újranyitása, illetve a folyamatos kitermeléscsökkentések hajtják, a túlkínálat egyre csökken a piacon.

Powell: A Fed-elnök arra figyelmeztetett egy tegnap este közvetített interjúban, hogy a gazdasági helyreállás 2021 végéig is eltarthat, amennyiben második hulláma is lenne a vírusnak. Hozzátette, hogy az év második felében már javuló gazdasági aktivitásra számít, de a teljes felépülés csak akkor jöhet el, ha a koronavírus vakcina is elkészül, az emberek bizalma ugyanis csak ekkor térhet teljesen vissza. Emellett Powell arról biztosította a nézőket, hogy a Fed nem fog kifogyni a pénzből, azt ugyanis ők teremtik digitálisan, amikor eszközvásárlást hajtanak végre. A negatív kamatokkal kapcsolatban újra kifejtette, hogy egyhamar biztosan nem alkalmazza a Fed ennek eszközét, és valószínű, hogy soha nem is fogja.

Nemesfémek: A korlátlan pénzteremtés lehetőségének hírére a nemesfémek ma is folytatják múlt héten elkezdett menetelésüket. Az arany több mint 1 százalékkal emelkedik a mai napon, 1760 dollár fölé, az ezüst pedig közel 4 százalékkal ugrik 17,2 dollár fölé. Ezzel az ezüst már 10 százalékot emelkedett múlt heti írásunk óta.

Bitcoin: A Bitcoin ma 2 százalékkal emelkedik, így újra megközelítette a 10 ezer dolláros szintet, ezzel pedig ismét a hosszú távú csökkenő trendvonalnál tartózkodik az árfolyam. Ez a szint fontos lehet a további árfolyammozgás tekintetében, ennek áttörése esetén további emelkedés valószínűsíthető, ha azonban ez nem sikerül, akkor korrigálhat az árfolyam. Múlt heti írásunk óta a Bitcoin is 10 százalék feletti mértékben erősödött.

Heti makroadatok: Kedden német és eurózónás ZEW hangulatindex adatok érkeznek, a várakozások kis javulást valószínűsítenek az előző havi adatokhoz képest. Szerdán inflációs adatok várhatók az Eurózónából és Angliából is, valamint a Fed jegyzőkönyv is közzétételre kerül. Csütörtökön és pénteken már előzetes PMI adatok érkeznek május hónapra a világ országaiból, valamint amerikai munkaerőpiaci adatokra is figyelhetnek a befektetők a hét második felében.

Ryanair: A Ryanair 1 milliárd eurós profitot ért el a márciusban záródó pénzügyi évében, de elmondta, hogy az utasszám várhatóan feleződni fog az idei pénzügyi év során. A vállalat az alkalmazottainak 15 százalékát, 3000 főt bocsáthat el, hogy át tudják vészelni az időszakot.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.