KBC Equitas
2020. május 13. 8:23

7 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Nap végére bezuhantak az amerikai indexek, így végül két százalék körüli mínuszban zártak. A hirtelen mozgással együtt a VIX 20 százalékot ugrott, ezzel 33 ponthoz került vissza az index. Az európai indexek még inkább stagnáltak záráskor, ma reggel azonban a tegnapi záróár alatt nyithatnak a vezető indexek. A BUX felülteljesítő volt 0,7 százalékos emelkedésével tegnap.

Koronavírus: Világszerte már meghaladta a 4,2 millió főt a regisztrál fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig a 300 ezret közelíti. Oroszország vált az Egyesült Államok után a második legfertőzöttebb országgá, már 240 ezer esetet tartanak ott számon. Dél-Koreában újra emelkedett az új esetszám, és egy második hullám kitörésétől tartanak. A Gilead eközben licenszszerződéseket kötött több generikus gyártóval, és már összesen 128 országban vethetik be a Remdesivir nevű készítményét a koronabetegség kezelésére.

Olaj: Az utóbbi napokhoz hasonlóan nagy mozgás továbbra sem látszódik az olajpiacon, bár ma reggelre mérsékelten csökkentek az árfolyamok. Az API jelentése szerint a múlt héten 7,6 millió hordóval emelkedhetett az amerikai készletállomány, ez több mint a várt 4,1 millió hordós emelkedés, és a tározók telítődése miatti aggodalmakat fokozhatja. A hivatalos EIA-adat azonban csak ma délután érkezik. A Brent újra a fontos 30 dolláros szint alá került.

Fed: Ma délután Jerome Powell beszédére figyelnek a piacok, a beszéd azt követően lett bejelentve, hogy a piacok negatív alapkamatot kezdtek árazni az USA-ban is. A várakozások szerint szó lehet erről is a mai beszédben, Powell ma szóban elutasíthatja ezeket a várakozásokat, vagy utalhat rá, hogy ha a helyzet úgy kívánja, akkor Amerikában is eljöhet a szükségessége a sokáig elutasított monetáris politikai eszköznek.

Európai eszközvásárlások: A német alkotmánybíróság szerint az EKB nem a világ ura, így szeretnék, ha felelősségre vonható lenne döntéseiért. Az EKB vezető közgazdásza szerint az eszközvásárlások nem túlzóak, és abba lesznek hagyva, amint az inflációs cél elérésre került. A német alkotmánybíróság egyébként eltiltotta a német Bundesbankot (jegybankot), hogy a továbbiakban is részt vegyen az eszközvásárlási programban, és hosszú távon el kell adja a jegybank az eddig vásárolt 534 milliárd eurónyi állampapírt is, ami az elmúlt 5 évben vásárolt eszközök negyede.

Druckenmiller: A legendás trader és befektető, Stanley Druckenmiller tegnap hangot adott véleményének, mely szerint a V-alakú gazdasági helyreállás csak a képzeletünkben létezik, és, hogy a hozam-kockázat arány a részvénypiacon a legrosszabb, amit életében tapasztalt. Szerinte a Fed által nyújtott likviditás is eltűnhet, hiszen az óriási mennyiségű új államkötvény-kibocsátás ezt fel fogja szívni, bár hozzátette, hogy a Fed bármikor felpörgetheti az eszközvásárlásait, amivel ez az egyenlet megborulhat.

Gyorsjelentések: Lassan a végéhez közelít a gyorsjelentési szezon, de még így is akadnak izgalmasabb közzétételek. Ma reggel a Commerzbank jelentett, a német banknak a vártnál alacsonyabb bevétele és vártnál nagyobb vesztesége keletkezett az első negyedévben. A szektortársakhoz hasonlóan tetemes céltartalékot képeztek, de a 326 millió euró meghaladta a konszenzust is. Ma a nap végén figyelhetünk még izgalmas jelentésekre, az amerikai piacról zárás után teszi közzé számait a Cisco, itthon pedig a Magyar Telekom és a Rába jelentése kerülhet majd fókuszba.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.