KBC Equitas
2020. április 27. 8:19

8 fontos hír ma reggel

   

Piacok: A legtöbb tőzsdeindex kis csökkenéssel zárta a múlt hetet, az amerikai indexek 1-2 százalékkal kerültek lejjebb, az európai indexek pedig 1-3 százalék körül csökkentek. Ma reggel pluszban állnak az ázsiai részvényindexek, 1-3 százalék közötti emelkedésben vannak. A határidős indexek alapján Európában is emelkedés jöhet nyitáskor, a DAX 2 százalékos pluszban van.

Gazdasági újranyitás: Egyre több ország készül lazítani a megszorításokon, Olaszországban a családi látogatások már engedélyezve vannak, Franciaország pedig május 11-én kezdhet bele a fokozatos újranyitásba. Németországban egy olyan törvényjavaslaton dolgoznak, amely alapján minden munkavállalónak joga lesz az otthoni munkavégzésre, amennyiben nem feltétlenül szükséges a munkahelyi jelenléte, a munkáltató nem szólhat bele a döntésbe. New York államban, áprilisban először napi 400-nál kevesebben haltak meg a koronavírus járványtól, így ott is az első fázisú újranyitást tervezik, mely alatt az építkezési vállalkozások, kisboltok és kisebb gyárak nyithatnak ki, melyek a szakértők szerint kisebb kockázattal járnak. Időközben már 3 millió fertőzött van regisztrálva globálisan, melynek közel harmada az USA-ban található.

Külföldi makroadatok: A hét eleje csendesebben indul makroadatok terén Európában, azonban szerdán az előzetes német inflációs adatokra figyelhetünk, amelyek már áprilisra vonatkoznak. Április utolsó hete a jegybankok hete lesz, hiszen szerdán a FED, míg csütörtökön az EKB tartja meg az április kamatdöntő ülését, amely a hét kiemelt eseménye lesz. Az Egyesült Államokban a hét közepétől a heti munkanélküliségi kérelmek számának változására, az első negyedéves GDP adatra, valamint lakáspiaci statisztikákra figyelhetünk, pénteken pedig a feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisi felülvizsgált értékét is megtudhatjuk.

Magyar makroadatok: Fontos hét lesz április utolsó hete makroadatok szempontjából, egyrészt holnap megtudhatjuk a márciusi munkanélküliségi rátát, valamint holnap kerül sor az MNB kamatdöntő ülésére is.  Az előzetes várakozások szerint 3,8 százalékra nőhetett már márciusban a munkanélküliségi ráta a februári 3,5 százalékos szintről.

Olaj: Szaúd-Arábia a május 1-i határidő előtt elkezdte csökkenteni a kitermelését, a korábbi napi 12 millió hordó helyett 8,5 millió hordó lehet a kitermelés. Kuvait, Algéria és Nigéria is már a határidő előtt elkezdte csökkenteni a kitermelést. Az USA-ban 2016 óta a legalacsonyabb az olajfúrók aktivitása a Baker Hughes adatai szerint. Ma ennek ellenére újra nagyot esik a WTI és a Brent is, előbbi 13, utóbbi 6 százalékos mínuszban jár.

Adidas: Első negyedéves jelentése alapján az Adidas 19 százalékos bevételcsökkenésről számolt be, a sportszergyártó működési eredménye pedig éves összehasonlításban 93 százalékkal csökkent. Az Adidas második negyedéves előrejelzése sem fest derűsebb képet, mivel a bevételek 40 százalékkal eshetnek vissza és a működés is veszteséges lehet a következő negyedévben. A részvény várhatóan mínuszban nyithat, a nyitás előtti adatok alapján egyedüliként a DAX indexből.

Magyar Telekom: Április 24-én a Magyar Telekom igazgatósága döntött az éves rendes közgyűlés napirendjében szereplő kérdésekről, ezzel együtt pedig elfogadta a részvényenkénti 20 forintos osztalékjavaslatot is. A kifizetés ütemezése viszont módosulni fog a korábbi évekhez képest, a tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja június 8-a lesz, míg az osztalék kifizetésének első napja június 17.

Naptár: Rövidebb hétre készülhetünk a május elsejei szünnap miatt, a főbb európai tőzsdéken, ezzel együtt Magyarországon nem lesz kereskedés, azonban az Egyesült Államokban tovább folytatódik a kereskedés pénteken.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.