KBC Equitas
2020. július 20. 8:29

6 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Vegyesen zártak az elmúlt héten a piacok, míg Amerikában az S&P 500 és a Dow Jones index 1-2 százalékkal emelkedett, addig a főként techpapírokat tartalmazó Nasdaq 100 index majdnem 2 százalékkal került lejjebb. Európában a EuroStoxx 600 index 1,6 százalékos pluszban zárta a hetet, a DAX index pedig 12920 pont közelében zárt, így 5 hónapos csúcs körül van. A BUX index továbbra is lemaradó volt 1 százalékos csökkenésével, a nagypapírok közül egyedül az OTP tudott kis pluszban zárni. Ma reggel Ázsiában emelkednek a részvényindexek, a DAX pedig nagyjából mozdulatlan péntek óta a határidős indexek alapján.

EU helyreállítási alap: Pénteken kezdődött az EU-s vezetők személyes csúcstalálkozója, amelyen a koronavírus okozta válság kezelésére szóló helyreállítási alapról állapodhatnak meg. Egyelőre hétvégén nem született megállapodás, azonban ma tovább folytatódnak a tárgyalások. A legnagyobb vita a vissza nem térítendő támogatások összegéről van, amelyben továbbra sincs konszenzus a tagállamok között, bár a hétvégén sokat közeledtek egymáshoz az álláspontok. A tervezett több mint 700 milliárdos helyreállítási alapon belül 300-500 milliárd eurós sávban mozognak a javaslatok a támogatási részről, míg a fennmaradó rész alacsony kamatozású hitel formájában kerülne folyósításra.

Gyorsjelentések: Ezen a héten az Egyesült Államokban már maximális fordulatszámmal pörög a gyorsjelentési szezon, szinte minden szektorból érkeznek már gyorsjelentések. A technológiai szektorból különösen izgalmas lehet a Microsoft, Intel, Twitter, Snapchat és az IBM gyorsjelentése, és a Tesla szerdai jelentése is nagy érdeklődésre tarthat számot. Az olajipar helyzetéről a Halliburton és a Kinder Morgan eredményei is pontosabb képet mutathatnak, a légitársaságok közül pedig többek között a Southwest és az American Airlines is jelent. A nagyobbak közül a Coca-Cola, az AT&T és a Verizon is okozhat izgalmat. Emellett Európában is lassan beindul a gyorsjelentési szezon, a Daimler a múlt heti előzetes számok közzététele után a jelentését is közzéteszi. Rajta kívül pedig érdekes lehet még a Covestro, a UBS, az Unilever vagy a Philips jelentése is.

Facebook: Tovább fokozódik a Facebook elleni bojkott, az egyik legnagyobb hirdető, a Disney is beállt a sorba a Wall Street Journal értesülése szerint. A bojkott időtartamáról egyelőre nincs pontos információ. A Facebook elleni fellépés a közösségi oldal gyűlöletbeszéd elleni nem elég erőteljes fellépése miatt indult el még júniusban. A cég gyorsjelentése július 29-én érkezik, és a jelenlegi helyzetre vonatkozó menedzsmentkommentek is izgalmasak lehetnek.

Olaj: Mérséklődtek az utóbbi napokban az olajárak, a piaci szereplők a várható augusztusi OPEC+ kitermelésnövelés és a fokozódó járványhelyzet miatt aggódhatnak. A WT viszont egyelőre a fontos 40 dolláros szint fölött maradt, és a Brent is tartja magát 43 dollár körül.

Heti makroadatok: Ma reggel júniusi exportadatok érkeztek Japánból, melyek alulmúlták a várakozásokat, az export 26 százalékkal csökkent, az USA irányába azonban ennél nagyobb, 47 százalékos volt a visszaesés. Holnap még a Chigago Fed nemzeti aktivitási indexe lehet érdekes, mely a júniusi gazdasági aktivitásról adhat pontosabb képet. Csütörtökön a német fogyasztói bizalmi adatokra figyelhetünk, mely a várakozások szerint tovább javulhat az előző hónaphoz képest. Ezen a napon még az amerikai munkanélküliségi adatok lesznek fontosabbak. Pénteken érkeznek az előzetes júliusi PMI adatok Németországból, az Eurózónából, valamint az USA-ból is. Magyarországon a holnapi MNB-kamatdöntés okozhatja a legtöbb izgalmat.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.