KBC Equitas
2018. január 11. 8:34

Ezek ma a fontos hírek

   

Megpihentek az amerikai indexek

Vegyes hangulatban telt a tegnapi kereskedés az európai piacokon, a vezető részvényindexek inkább eséssel zárták a szerdai napot, leginkább a DAX-ot ütötték meg, a nap végére 0,8 százalékos mínuszt szedett össze. Ma délután a legutóbbi EKB ülés jegyzőkönyvére várhatnak a befektetők, mellyel akár pontosabb képet is kaphatunk a jegybank monetáris politikai célkitűzéseiről. A határidős részvényindexek állása alapján ma enyhe pluszban nyithatnak ki a piacok.

Megtorpantak a tengerentúli indexek is, így a tegnapi nap nem örülhettek csúcsdöntésnek a befektetők. A Dow Jones 0,1 százalékos esésével 25 369 ponton zárt, míg az S&P 500 is hasonló mértékű mínuszt szedett össze és 2748 ponton áll. Szektor szinten a közmű és az ingatlanszektor voltak a leggyengébbek.

Rég nem látott magasságokba ugrott az amerikai 10 éves állampapír hozam, miután a Bloomberg értesülései szerint Kína visszább foghatja – vagy be is fejezheti – amerikai állampapír vásárlásait a jövőben. A kötvénypiacokon túl valószínűleg a részvények gyengülésében is szerepet játszott a hír. Jelen állás szerint azonban lehetséges, hogy a híresztelések nem felelnek meg teljesen a valóságnak, írja a Reuters.

Holnap startol az idei első gyorsjelentési szezon, amelyet hagyományosan az amerikai nagybankok kezdenek. Pénteken többek között a Wells Fargo és a JPMorgan közlik negyedéves számaikat. Az elemzők meglehetősen optimisták, mind bevétel, mind profit soron a növekedés gyorsulását várják a tengerentúlon. 

Kezdődik a gyorsjelentési szezon!

Tovább ralizott az olaj tegnap, közel 1 százalékos emelkedésével 63,57 dolláron zárt a WTI árfolyama. A pozitív hangulatot a tegnap érkező EIA jelentés is segítette, mi szerint az amerikai nyersolaj készlet közel 5 millió hordóval csökkent az elemzők által várt 3,9 millió helyett, így már csak 419,5 milliót tesz ki.

Nem ment jól a magyar piacnak sem

A nemzetközi hangulattal összhangban a BUX is lefelé vette az irányt. A fél százalékos esésében meghatározó szerepe volt a Mol vesszőfutásának, 1,7 százalékos mínuszt szedett össze a papír. A befektetők nem kímélték a Telekomot és az OTP-t sem, végül mindketten fél százalék körüli eséssel zártak.

50 százalékos limitet határozott meg a BÉT a Nordtelekom papírjaira a mai napra. A kispapír sorozatban három napon is limittel emelkedett, viszonylag magas forgalom mellett. Ez alapján az általánosan rögzített ajánlattételi korlátok által meghatározott tartomány nem biztosít kellő mozgásteret az értékpapírok áralakulásának, olvasható a Tőzsde közleményében.

Vállalati hírek

21 millió darab Covestro részvényt értékesített a Bayer.  A tranzakció 86,25 euró/részvény árfolyamon történt, amely összesen 1,8 milliárd eurót jelentett. Ezzel a Bayer részesedése a korábbi 24,6 százalékról 14,2 százalékra csökkent a műanyaggyártó vállalatban. A döntés illeszkedik a Bayer stratégiájába, miszerint a jövőben a gyógyszerekre és az élettudományokra helyezné a fókuszt. A Bayer árfolyama 1,55 százalékot csökkent tegnap.

Vérszegény értékesítési statisztikákat közölt a Tesco, az előző negyedéves (legalább egy éve nyitva lévő üzletek) brit értékesítések 2,3 százalékkal tudtak emelkedni, az elemzők által várt 2,4 százalék helyett. Ami inkább gyengébbre sikerült, az a karácsonyi szezon, itt az üzemanyag és ÁFA nélküli értékesítések majd 1 százalék ponttal elmaradtak az elemzői várakozásoktól, és csak 1,9 százalékkal emelkedtek. A tegnapi nap több mint 1 százalékot vesztett értékéből a papír.

Tovább folytatódnak a megszorítások a Tevánál. Az új vezérigazgató költségcsökkentési programjával összhangban felére csökkentették az Igazgatósági tagok fizetését az idei évre, derül ki a Reuters közleményéből.

Soha nem látott mélységekbe süllyedt vissza a GoPro árfolyama, miután a vezetés szerint a negyedik negyedév ismét gyenge lesz majd, és a cég talpra állása sem biztos, hogy jó úton halad. Továbbra sem tartjuk vonzónak a részvényeket, és rövid távon a technikai kép sem kecsegtet sok jóval. A papír 2 százalékos mínuszban zárta a tegnapi napot.

GoPro: Újabb dráma, de ki lepődik már meg ezen


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.