KBC Equitas
2018. április 17. 8:23

Ezek a fontos hírek kedden délelőtt

  

Jól teljesített a tengerentúli piac a hét első napján, a vezető részvényindexek 0,7 és 0,9 százalék közötti emelkedéssel zártak, a Szíria körüli feszültségek ellenére is. Egyébként legjobban a telekommunikációs szektor teljesített, de kivétel nélkül a többiek is erősödni tudtak.

Nem volt ilyen vidám a hangulat Európában, az indexek a nyitást követő emelkedések után fokozatosan csúsztak vissza, hogy aztán kisebb mínuszokban zárják a napot. Különösen gyenge napja volt a brit FTSE100-nak és a német DAX indexnek. A reggeli órákban mindenesetre kedvezőbb a kép, a határidős jegyzések alapján emelkedéssel nyithatnak ki ma az európai piacok.

Szépen növekedett a kiskereskedelmi forgalom márciusban, főként az autóvásárlásoknak köszönhetően 0,6 százalékkal tudott emelkedni, ez pedig tavaly novembere óta a legmagasabb adat. Ma egyébként még ipari termelési adatok érkeznek, szintén az Egyesült Államokból.

A várakozásoknál erősebb GDP adatokat tett közzé a kínai statisztikai hivatal, a gazdaság 6,8 százalékkal tudott bővülni 2018 első negyedévében, a 2017-es év utolsó két negyedévéhez hasonlóan. Az elemzők egyébként 6,7 százalékot vártak, amivel éppen nem kerülhették volna el a minimális lassulást az előző negyedévekhez képest. Kiskereskedelmi adatok is érkeztek az országból, a várt 9,9 százalékos helyett 10,1 százalékos lett a bővülés.

Európát követtük

Kisebb mínuszban zárt a magyar részvénypiaci index, a BUX is, szokatlanul alacsony forgalom mellett. Nagyobb elmozdulás egyébként nem igen volt az indextagok tekintetében, nagypapírok közül a Telekom fél százalékos emelkedése volt kiemelkedő, míg negatív irányban az OTP 0,4 százalékos csökkenése.

Osztalékot fizet a Makedonski Telekom, a 2017-es üzleti év után 1,58 milliárd macedón dollárnyi lehet a kifizetés, melyből skopjei leányvállalatán keresztül részesülhet a Magyar Telekom, derül ki a tegnapi közleményből. A magyar cég markát így 0,9 milliárd macedón dollár üti, ami hozzávetőlegesen 4,54 milliárd forintnak felel meg.

A tavalyihoz hasonlóan jó évet vár idén Lajkó Ferenc, a Waberer’s vezérigazgatója. A tegnapi közgyűlés után arról is beszélt az MTI-nek, hogy a cég először 2019-ben fizethet osztalékot, még a növekedésre koncentrálnak. A jövőbeni terveket illetően további magyar és lengyel flottabővítésről beszélt, de megjegyezte, hogy Csehországban és Szlovákiában is látnak akvizíciós lehetőségeket.

Határozatképtelen volt a CIG Pannónia tegnapi közgyűlése, miután a szavazásra jogosító részvényesek által megtestesített szavazatok több mint felét képviselő részvényes nem jelent meg a délelőtt tartott gyűlésen. A megismételt közgyűlést az előzetesen publikált információknak megfelelően április 27-én, délelőtt 10 órától tartják változatlan helyszínnel és napirendi pontokkal.

Tovább pörög a jelentési szezon

Az első negyedévben sem lehetett panasz a Netflix teljesítményére, amelyet a zárás utáni 5,2 százalékos árfolyam emelkedés is tükröz. A várt 6,5 millió helyett 7,4 millióval nőtt az előfizetői bázis, miközben a bevételek 3,7 milliárd dollárnál alakultak, amely kis mértékben meghaladta a várt 3,69 milliárd dollárt. Az egy részvényre jutó eredmény tekintetében hozta a vállalat a 64 centes várt értéket. A következő negyedévre is optimista várakozásokat fogalmazott meg a menedzsment, amelyekről azonban délután érkező részletes elemzésünkben olvashat.

A vártnál erősebb számokat közölt tegnap a Bank of America, a rekord magas bevétel mellett profitsoron is szép eredményt ért el. A jó teljesítmény főként a hitelállomány erőteljes növekedésének és a tavaly évvégén elfogadott adóreformnak köszönhető, utóbbinak köszönhetően 9 százalékponttal csökkent a bank effektív adókulcsa. A kereskedési bevételek tekintetében szép emelkedést ért a részvény szegmens, ellensúlyozva a visszaesést mutató kötvénykereskedésből származó bevételeket. Az árfolyam tegnap mérsékelt 0,4 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A mai nap sem maradunk jelentések nélkül, még nyitás előtt teszi közzé negyedéves számait a Goldman Sachs és a Johnson & Johnson, míg zárás után az IBM lehet a befektetői figyelem középpontjában.

Növelheti részesedését a Bayerben a Temasek, miután a két fél megállapodott, hogy a befektetési társaság 31 millió, újonnan kibocsátott Bayer részvényt fog vásárolni 3 milliárd euróért cserébe. A tranzakcióval a társaság részesedése 4 százalék körüli lesz a német gyógyszeróriásban. 

Napokig szünetelhet a Model 3 gyártás a Tesla fremonti gyárában, dolgozók szerint 4-5 nap lehet a kimaradás, írja a Buzzfeed. A cég papírjai egyébként 3 százalékot gyengültek tegnap.

Tőzsdére készül a Xiaomi, a kínai mobilóriás papírjait a hongkongi tőzsdére vezethetik be. A várhatóan jövő hónapban kezdődő folyamatban a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a Credit Suisse és a Deutsche Bank lehet a cég segítségére, mely során 100 milliárd dolláros kapitalizációt célozhat meg a vállalat.

Ígéretesen fest a Newmont Mining technikai képe, ugyanis fontos szinteket tört át az aranybányászattal foglalkozó vállalat árfolyama. Ezzel bőven lehet még tér az emelkedésre, ráadásul az elemzők is optimisták, valamint a jelentésben is szép eredményeket várnak a főbb sorokon. A papír végül 0,4 százalékot gyengült tegnap.

Aranyat érhet a Newmont Mining


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.