KBC Equitas
2018. április 12. 8:39

Ezek a fontos hírek csütörtök délelőtt

   

Negatív hangulat uralkodott el a piacokon tegnap, miután Donald Trump rakétás támadást helyezett kilátásba Szíria ellen, a szíriai kormány vegyi fegyveres incidensét követően. Ezzel tovább mélyül a konfliktus az Egyesült Államok és a szíriai kormányt támogató Oroszország között.

A tengerentúli piacok negatív irányba indultak ismét, így az S&P500 0,5 a Nasda100 0,4, míg a Dow Jones 0,9 százalékos mínuszban zárta a napot. A tegnap közzétett Fed jegyzőkönyv szerint a jegybankárok az amerikai gazdaság további növekedésére számítanak, valamint az infláció megerősödésére az elkövetkezendő hónapokban. A kamatemelések tekintetében továbbra is még 2-3 emelésre van kilátás idén.

A fentiek hatására 0,8 és 0,1 százalék közötti mínuszban zártak az európai részvényindexek, azonban a határidős indexek alapján ma ismét pluszokban nyithatnak a piacok. Makroadatok tekintetében EU-s februári ipari adatok lehetnek érdekesek.

A nyersanyagok árfolyamát sem hagyja hidegen a növekvő feszültség, az olaj árfolyama 2014 óta nem látott szintekre ugrott, annak ellenére, hogy az EIA jelentése szerint tovább nőttek az USA nyersolajkészletei és a kitermelése is. Így ma reggel a WTI árfolyama 67, míg a Brent 72,2 dolláron áll.

Az arany is meglódult, közel 2 százalékos erősödésben is járt tegnap, bár a nap végére csak 1 százalékos plusz maradt. Ezzel technikai alapon továbbra is a fontos 1350 dolláros szintnél tartózkodik, azt eddig nem sikerült szignifikánsan áttörnie.

Vállalati hírek

Már folynak a fejlesztések a Mercedes-Benznél a legújabb teljesen elektromos autó tekintetében, amely az EQ S nevet kaphatja, a Bloomberg információ szerint. A felsőkategóriás autó 90 ezer dollárba kerülhet majd és a Tesla Model S versenytárának szánják. Az új modell egyike a 2022-ig bemutatásra ígért 10 teljesen elektromos hajtású modellnek. A Daimler árfolyama egyébként 0,7 százalékot csökkent.

Véget ért Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatása. A Facebook alapítója elkerülhetetlennek nevezte, hogy a közösségi média bizonyos szinten szabályozásra kerüljön. A Facebook árfolyama 0,8 százalékos pluszban zárt.

Ismét folytatódhatnak a tárgyalások a két nagy amerikai mobilszolgáltató, a T-mobile US és a Sprint egyesülésével kapcsolatban, a Reuters információi szerint. Amennyiben sikerrel végződnének a tárgyalások, akkor az USA harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója jönne létre a Verizon és az AT&T mögött.

Újból éledezni látszik az Nvidia árfolyama, amely technikai alapon fontos szinteknél tartózkodik, így akár további tere is lehet az emelkedésnek. Emellett pozitívum, hogy alapvetően az elemzők is optimisták a papírra, bár hozzá kell tenni, hogy a kripto őrület csendesedése nem feltétlenül jön jól a vállalatnak. Az Nvidia árfolyama 0,7 százalékos mínuszban zárt tegnap.

Izgalmasan fest az Nvidia

A héten veszi kezdetét az idei második gyorsjelentési szezon, amit a szokásoknak megfelelően az amerikai nagybankok nyitnak meg. A befektetők ráadásul a szokásosnál jobban bizakodhatnak, miután az elemzők meglehetősen pozitívak a cégek eredménytermelését illetően, amely így akár az idén egyelőre gyengébben teljesítő részvénypiacokra is pozitív hatással lehet. Érdemes tehát részletesen is megnézni mire számíthatunk az elkövetkezendő hetekben. 

Itt a gyorsjelentési szezon!

Felülteljesített a magyar piac

A magyar tőzsde minimális emelkedésre volt képes a negatív hangulatban, így a BUX index 0,2 százalékos pluszban zárt. Az emelkedést a Mol vezette 1,7 százalékkal, míg a Richter 1,8 százalékos mínuszt hozott össze feltehetőleg gyengülő rubel miatt. Az OTP és a Telekom azonban nem mutattak érdemi változást. Makroadatok tekintetében februári felülvizsgált ipari termelési adatok érkeznek a KSH-tól.

Közbeszerzést nyert a Konzum közvetett tulajdonában álló Hunguest Hotels Zrt. A közbeszerzés a sóstói wellness hotel üzemeltetéséről szólt, amelyet 10 évre megnyertek, illetve további 5 évre hosszabbítható lesz. A Konzum árfolyama 0,2 százalékot csökkent tegnap.

Újabb irodaházzal bővül az Appeninn portfóliója. A Konzum II Ingatlan Befektetési Alap nem pénzbeli apport címén adja át az Appeninn részére az Ü48 nevű irodaházat, amelytől a társaság 1,3 millió eurós nettó árbevételre számít éves szinten. Az Appeninn árfolyama tegnap egyébként 1,5 százalékot erősödött.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.