KBC Equitas
2019. szeptember 30. 8:35

Erre figyelünk a héten: Brexit, vámok, forint

   

Érdekes mozgásokat hozott a szeptember az európai és az amerikai piacokon, továbbra sem szűntek meg a kereskedelmi háborúval, a Brexittel kapcsolatos kockázatok, sőt újabb bizonytalanságot hozhatnak a piacokra az Európára kivetendő vámok, valamint az amerikai elnök elleni eljárás. Ebben a környezetben pedig a piacok sem teljesítettek nagyon jól, bár Európában inkább optimista maradt a hangulat:

  • A DAX 0,75 százalékkal erősödött pénteken, a heti teljesítménye viszont 0,7 százalékos visszaesés volt.
  • A gyenge font miatt az FTSE jól teljesített az elmúlt héten, 1,1 százalékkal emelkedett.
  • Az amerikai piacokon a múlt hét végére elromlott a hangulat, az S&P 500 1 százalékos, a Dow Jones 0,4, míg a Nasdaq 2,2 százalékos heti teljesítményt tudhat maga mögött.
  • Az év harmadik negyedévét az amerikai tőzsdék a történelmi csúcsot jelentő szintekről enyhén lefordulva, az európai piacok pedig közel havi csúcson zárták.

A kereskedelmi háború mellett most az amerikai elnök ellen tervezett felelősségre vonási eljárás (impeachment) lesz fókuszban, amelyre az ukrán botrány miatt kerülhet sor. Az eljárást először az alsóháznak kell megszavaznia, majd a kongresszusnak is jóvá kell hagyni kétharmados többséggel, amire viszont kevés az esély a republikánus többség miatt.

Egyelőre nem várható, hogy a kínai részvényeket kitiltsák az amerikai tőzsdékről, ezt a pénzügyminisztérium egyik vezetője nyilatkozta a Bloombergnek. Korábban még az amerikai elnök fenyegetőzött azzal, hogy korlátoznák a kínai cégek forrásbevonási lehetőségeit az amerikai tőzsdéken.

Pozitív feldolgozóipari adat érkezett Kínából, a Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index szeptemberben felülmúlta a konszenzust, és az 50,4 szintről 51,4-re emelkedett, amely a szektor enyhe bővülését jelzi.

Közeledik a Brexit határidő

Boris Johnson újra hangoztatta, hogy van még esély a Brexit megállapodásra, vasárnap a BBC-nek adott interjújában. A miniszterelnök szerint a korábban elfogadott törvény, mely megtiltja a megállapodás nélküli kilépést, gyengíti a brit kormány alkupozícióját, illetve a törvény ellenére még lehetséges a megállapodás nélküli kilépés. Majdnem pontosan egy hónap maradt a tervezett kilépés dátumáig, de egyelőre csak találgatni lehet milyen forgatókönyv fog megvalósulni. Ez pedig továbbra is jelentős mozgásokat generál a font árfolyamában, valamint a vállalatok is megérzik a hatását.

Múlt héten a Thomas Cook utazási iroda csődöt jelentett, a Land Rover- Jaguar pedig bejelentette, hogy november elején három hetes leállást terveznek, amennyiben októberben mégis kilépnének a britek. Múlt héttől egyébként már újra ülésezik a brit parlament, miután a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy jogellenes volt a parlament felfüggesztése, amit Borsi Johnson kezdeményezett. A Brexit fejlemények miatt új kéthetes mélypontra gyengült a font is a dollárral szemben, valamint a jegybank is kamatot vághat.

Akár már a héten életbe léphetnek az Egyesült Államok által Európára kivetendő vámok, amennyiben a WTO a mai napon hivatalosan is engedélyezi a hatályba lépést. Az előzetes értesülések már arról szólnak, hogy a WTO engedélyezni fogja a vámokat többek között az Airbusra, illetve repülőgép-alkatrészekre, valamint luxuscikkekre.

Az Egyesült Államok gazdasági adatai közül a héten a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexekre figyelhetünk. Európából is érkeznek fontos makroadatok a héten, amely közül főként a német munkanélküliségre, az előzetes inflációs adatra, valamint a feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexekre érdemes figyelni.

Gyengült az arany és az olaj is

Múlt héten kedvező makrogazdasági adatok érkeztek az Egyesült Államokból, amely miatt folytatódott az arany árfolyamnak csökkenése. Pénteken újra 1500 dollár alá kerül a nemesfém, amelyben az lakáspiaci adat, és az erős dollár is közrejátszott. A ma reggeli órákban az 1489-es szinten jár az arany árfolyama.

Az olajárfolyam az elmúlt héten tovább csökkent, ezzel a szaúdi támadás előtti szintekre süllyedt vissza. A WTI hordónkénti ára jelenleg 55,8 dollár, míg a Brent 61,7 dollárnál jár. A csökkenésben főként a múlt heti növekvő amerikai olajkészletek játszottak szerepet.

Kijött az MNB Inflációs jelentése

A vártnak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán a kamatdöntő ülésén az MNB. Sokkal izgalmasabb volt a döntést követő közlemény, amelyből kiderült, hogy a jegybank ismét megemelte a kiszorítandó többletlikviditás mértékét, amely egy enyhe lazító lépésként értékelhető.

A kamatdöntésen kívül az MNB az Inflációs Jelentését is közzétette, amelyben a jegybank elemezte a jelenlegi gazdasági környezetet, valamint frissítette makrogazdasági előrejelzését:

  • 2019 második felében erősödtek a külső kockázatok, de a növekedési kilátások romlása mellett is bővül a világgazdaság, a közép-európai régió pedig az EU-n belül a legjobban fejlődik.
  • A főbb jegybankok rendre lazítottak a monetáris politikájukon.
  • Az infláció várhatóan év végéig a tavalyi üzemanyagárak bázishatása miatt újra emelkedhet, azonban jövőre ismét fokozatosan mérséklődhet a 3 százalékos inflációs cél szintjére.
  • A gazdasági növekedés lassulhat a következő negyedévekben, 2019-re a jegybank 4,5 százalékos GDP növekedést vár, 2020-2021-ben pedig 3,3 százalékkal nőhet a magyar gazdaság.
  • A pénzpiacokon csökkent a kockázatvállalási hajlandóság, a fejlett országok kötvényhozamai csökkentek, ezzel együtt pedig a feltörekvő országok piacaira is kedvezőtlen hatással volt.

Újra gyengült a forint, az elmúlt héten a 333,6-os szintet is érintette az EURHUF, utána viszont enyhén visszaerősödött. A dollárral szemben még nagyobb volt a gyengülés az elmúlt héten, az USDHUF történelmi csúcsot jelentő szintre került. A ma reggeli árfolyamok alapján az EURHUF 335,3, míg az USDHUF a 306,7-es szinten tartózkodik.

A magyar makronaptár ezen héten már kevesebb izgalmat tartogat, amelyre viszont érdemes figyelni az a feldolgozóipari beszerzési menedzser index, amely kedden jelenik meg, valamint a KSH külkereskedelmi és kiskereskedelmi statisztikája, amelyeket szerdán és csütörtökön ismerhetünk meg.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.