KBC Equitas
2019. december 30. 8:32

Erre figyelünk a héten: Tőzsdeindexek, ünnepi nyitva tartás

  

A karácsonyi ünnepek miatt csonka kereskedési hét volt a múlt héten, és a gazdasági, politikai események, hírek terén is kisebb volt a pörgés. A fontosabb börzeindexekben így látványos elmozdulásokat nem láthattunk, Nyugat-Európában csak nagyon enyhe volt az emelkedés. Az Egyesült Államokban némileg jobb volt a hangulat, az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq is fél százalék fölötti mértékben növekedett. Az S&P 500 ezzel múlt héten új történelmi csúcsra került, és 3240 ponttal jelenleg is csúcsközelben várhatja az év utolsó kereskedési napjait. A mai nyitáskor a határidős indexek alapján nagy elmozdulásra nincs kilátás.

A héten is rövidített nyitvatartás lesz a tőzsdéken. Január elseje egységesen mindenhol szünnap lesz a magyar és a főbb külföldi tőzsdéken is. A magyar tőzsde ezen kívül december 31-én is szünetel, a nemzetközi tőzsdéken azonban folytatódik a kereskedés ezen a napon is. A fontosabb tőzsdék idei nyitvatartását részletesen az alábbi táblázatunk tartalmazza.

A Tesla elkezdte leszállítani az első Model 3-as elektromos autóit Kínában. Az első autókat azok a Tesla dolgozók vehették át, akiknek rendelésük volt a modellre. A járműveket abban a Shanghai-i üzemükben gyártották, melynek építését 357 napja kezdték el, tehát az építési munkálatok rekordsebességgel folytak. A vállalat kínai üzemével a világ legnagyobb piacán sikerült megerősítse jelenlétét, valamint a kereskedelmi háború okozta bizonytalanságokat is csökkenti, azáltal hogy a korábban Kínába importált autókat, most már helyben tudja elkészíteni.

Az ünnepek miatt a makrostatisztikák terén sem volt sok izgalom, az Egyesült Államokban a múlt héten érkező munkaerőpiaci és az új lakás értékesítési adat se hozott nagy meglepetést, viszont a tartós fogyasztási cikkek novemberi értékesítése negatív meglepetés volt. Ezen a héten a végleges decemberi Markit feldolgozóipari PMI alakulására figyelhetünk az Eurózóna és az Egyesült Államok kapcsán, valamint pénteken az előzetes német inflációs adatokra is fény derül.

Drágult az olaj és az arany

Több mint egy százalékot gyengült múlt héten a dollár az euróval szemben, az EURUSD így jelenleg 1,12. Ezzel együtt a dollár még így is 2,3 százalékot erősödött az euróval szemben év eleje óta.

Múlt héten tovább erősödött az olaj, így a WTI és a Brent is éves csúcsának közelében van. A drágulást serkentette a múlt héten csökkenő amerikai készletállományi adat, valamint a szíriai és iraki légicsapások miatti aggodalom is. A WTI jelenleg 61,8 dollár, amely év eleje óta 36 százalékos emelkedést jelent, míg a Brent 68,3 dollár, amely így 27 százalékkal drágult közel egy év alatt.

Belendült múlt héten az arany, a nemesfém árfolyama 2,2 százalékot emelkedett egy hét alatt. Ezzel pedig áttörésre került az 1500 dolláros ellenállás is, a jelenlegi árfolyam 1514 dollár. A szokatlanul nagy emelkedés mögött a múlt héten gyengülő dollár is szerepet játszhatott. A börzeindexek és az olaj mellett összességében az aranynak is nagyon jó éve volt, év eleje óta eddig 18 százalékos az emelkedés.

Új gazdaságvédelmi akcióterv érkezhet

Az euróval szemben gyengülő dollárral szemben a forint is erősödni tudott, az USDHUF a 300 körüli szintekről 295-ig csökkent, ma reggel pedig 296-on áll. Az EURHUF-ban heti szinten kisebb volt a változás, a forint nagyon enyhén gyengült, jelenleg pedig 331,6-on cserél gazdát a két deviza.

Itthon sincs sok izgalom a makroadatok terén az ünnepi hetekben, ezen a héten a csütörtökön érkező decemberi feldolgozóipari PMI-adat lehet érdekes, amelynél az elemzői várakozás 52,8.

A Pénzügyminisztérium vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy 2020 első felében új gazdaságvédelmi akciótervet terjesztenek a kormány elé, az EU gazdasági lassulása és a világgazdasági kockázatok miatt. Az akcióterv legfontosabb célja a vállalkozások adóterheinek csökkentése és a magas foglalkoztatási szint fenntartása.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.