KBC Equitas
2019. december 16. 8:31

Erre figyelünk a héten: MNB, PMI-adatok, kereskedelmi tárgyalások

  

Közeledünk az év végéhez, azonban az elmúlt hét meglehetősen eseménydús volt a tőkepiacokon, hiszen a Fed és az EKB kamatdöntő ülésére is sor került, valamint előrehozott választások voltak az Egyesült Királyságban, amelyet a Konzervatív Párt nyert meg. Illetve, ha mindez nem lett volna elegendő, sikerült megegyezni Kínának és az Egyesült Államoknak egy első fázisú kereskedelmi megállapodásban. Összességében a piacok teljesítményére pedig nem lehet panasz, mivel a pozitív hírek új csúcsokra vitték az indexeket:

  • Az S&P 500 0,7 százalékkal, a Dow Jones 0,4 százalékkal emelkedett múlt héten.
  • A Nasdaq 0,9 százalékos heti teljesítménnyel zárt.
  • Európában a DAX és a CAC 1 százalék körüli heti emelkedéssel zárt.
  • A brit választási eredményeknek is köszönhetően pedig az FTSE 100 0,5 százalékkal emelkedett múlt héten.

Létrejött az első fázisú megállapodás

A múlt heti gazdaságpolitikai események közül talán a legfontosabb a Kína és Egyesült Államok között létrejött első fázisú kereskedelmi megállapodás létrejötte volt. Egészen az utolsó pillanatig bizonytalan maradt, hogy lesz-e megállapodás decemberben, amelynek elmaradása esetén december 15-től újabb vámok léptek volna életben. Pénteken azonban kijött a hivatalos közlemény, amelyet azonban zavaros Twitter üzenetek előztek meg, így a pénteki piaci mozgások is eleinte vegyes képet mutattak. A hivatalos megerősítést követően azonban a tőzsdék is inkább felfelé vették az irányt.

A jelenlegi első fázisú kereskedelmi egyezményben Kína és az Egyesült Államok többek között arról állapodott meg, hogy Kína 16 milliárd dollár értékben növeli a mezőgazdasági termékek importját, amely így 50 milliárd dollár közelébe fog növekedni. Kína emellett a szellemi tulajdon magasabb szintű védelmét is vállalta. A megállapodás miatt nem kerültek bevezetésre újabb büntetővámok egyik fél részéről sem, azonban a jelenlegiek érvényben maradtak. Donald Trump pedig a második fázisú kereskedelmi megállapodás tárgyalásának mielőbb megkezdéséről is írt, ezzel némileg megcáfolva azt a korábbi kijelentését, hogy a 2020-as választások utánra is tolódhat a megállapodás.

Ma reggel fontos makroadatokat tett közzé Kína. Az előző hónaphoz képest novemberben gyorsuló növekedés volt jellemző mind a termelési mind a szolgáltató szektorban 6,2 és 6,8 százalékos éves növekedéssel. A kiskereskedelmi forgalom 8 százalékkal nőtt novemberben, valamint az első tizenegy hónapban is. Az inflációs mutató 4,5 százalék volt az elmúlt hónapban, mely magasabb az egész évben látott 2,8 százaléknál. Pozitívba fordult a külkereskedelmi forgalom is novemberben, az exportok volumene 1,3, az import pedig 2,5 százalékkal nőtt.

A reggeli határidős indexadatok alapján Európában ismét pluszban indulhat a kereskedés, a főbb indexek közül a DAX és a CAC is fél százalék körüli pluszban jár.

Brit választások

A Konzervatív Párt nyerte a múlt heti előrehozott brit parlamenti választásokat, a győzelem mértéke az elmúlt hét másik nagy meglepetése volt. Boris Johnson pártja végül 365 képviselőhelyet szerzett meg a 650 fős parlamentben, ezzel pedig abszolút többséget ért el. A második legnagyobb párt a Munkáspárt csak 203 körzetben tudott nyerni, amely évtizedek óta nem látott vereséget jelentett a párt számára. A Konzervatív győzelemmel és az abszolút parlamenti többséggel így egy egyenesebb mederbe kerülhet a Brexit folyamat, bár még sok kérdés vár tisztázásra a kereskedelemmel kapcsolatban az Egyesült Királyság és az EU között. Mindenesetre a jelenlegi helyzet alapján január 31-én kiléphetnek a britek az EU-ból, és ezt követhetik 2020-ban a további tárgyalások az EU és a britek viszonyáról.

Fed

Múlt hét szerdán volt a Fed kamatdöntő ülése, amelyen a Nyíltpiaci Bizottság korábbi jelzéseinek megfelelően az irányadó kamat helybenhagyásáról döntött, így a célsáv 1,50-1,75 százalék maradt. A bizottság tagjainak többsége 2020-ra sem tartja szükségesnek a változtatást. A Fed közzétette az amerikai gazdasági kilátásokra vonatkozó várakozásait is melyben a következő három évre 2 százalék közeli, de lassuló mértékű reálnövekedést várnak.

Valamivel pesszimistábbak lettek a szeptemberi előrejelzésükhöz képest a munkanélküliségi ráta tekintetében, de még így is a mostani rekord alacsony szintekhez közeli 3,7 százalékos értékre számítanak a jövő évre. Powell beszédében hozzátette, hogy a gazdasági kilátásokra pozitívan hatna a kereskedelmi vita enyhülése Kínával szemben. Továbbá kiemelte, hogy amennyiben szükséges, a Fed készen áll újra eszközvásárlásba kezdeni, mellyel az utóbbi időben a repo piacokon kialakult stresszt is igyekezett oldani, a bankrendszeri likviditás fenntartásának érdekében.

A héten is fontos makroadatok érkeznek az Egyesült Államokból, amelyek közül a következőkre érdemes figyelni:

  • Feldolgozóipari, valamint szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexek, amelyeknél egyelőre nem vár nagy változást a piac a novemberi értékről.
  • Felülvizsgált harmadik negyedéves GDP, amelyben várhatóan nem lesz nagy meglepetés.
  • Lakáspiaci adatok, amelyek közül a jelzáloghitel igénylések, és az eladott lakások számának változása lehet fontos.

EKB

Múlt héten tartotta az év utolsó kamatdöntő ülését az EKB, amely egyben az első kamatdöntő ülés volt az Christine Lagarde elnöksége alatt.  Az előzetes várakozások alapján nagy meglepetésre nem kellett számítani, az EKB pedig nem is változtatott az irányadó kamatszinten.  A jegybank közleményében jelezte, hogy ameddig az infláció nem emelkedik jelentősen, azaz közelíti a 2 százalékos szintet, addig maradhatnak az alacsony kamatok.

Christine Lagarde a sajtótájékoztatón igyekezett egy másfajta hangnemet megütni, mint elődje Mario Draghi. Ezen kívül hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés támogatásához és a hosszabb távú stratégia kialakításához az Európai Parlamenttel való együttműködésre is szükség lesz, emiatt részletes előrejelzést most nem is kaptunk az EKB részéről, viszont egy enyhén javuló európai konjunktúrára volt utalás. Az EKB kamatdöntő ülése után az euró erősödött a dollárral szemben, jelenleg pedig az 1,115-ös szint körül jár a devizapár árfolyama.

A héten az Eurózóna makroadatai közül is a feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index adatokra figyelhetünk, amelyek közül a legfontosabb talán a francia és a német adat lehet, ezen kívül pedig a német IFO index adhat még tájékoztatást az üzleti várakozásokról.

Erősödött a forint, holnap dönt az MNB

Holnap délután kerül sor az MNB kamatdöntésére, ahol bármiféle változtatás meglepetést okozna. A jegybanki kommunikáció azért tartogathat izgalmakat, a döntést követő sajtótájékoztatóra is érdemes lesz figyelni. A heti kamatdöntő ülés mellett az Inflációs Jelentését is közzéteszi a jegybank, amelyben részletekbe menően olvashatunk a jelenlegi makrogazdasági folyamatokról, erre csütörtökön délelőtt fog sor kerülni.

Múlt héten tette közzé a KSH a novemberi inflációs számokat. Nem történt meglepetés, a pénzromlás a vártnak megfelelően 3,4 százalékra gyorsult az októberi 2,9 százalék után. A maginfláció 4 százalékos volt, amely még a jegybanki toleranciasávon belül van. A múlt hónapban főleg a szeszesitalok és dohányáruk, valamint az élelmiszerárak emelkedése hajtotta az inflációt.

Magyarország kereskedelmi többlete 514 millió euró volt októberben, mely bőven felülmúlta a 240 millió eurós várakozást. Az előző adat egyébként 539 millió euró volt, ahhoz képest kisebb visszaesés látható. November végéig bezárólag 766 milliárd forintos költségvetési hiány keletkezett Magyarországon, a Pénzügyminisztérium közleménye szerint az 1,8 százalékos hiánycél tartható az idei évre.

Varga Mihály pénzügyminiszter kijelentése szerint a kormány február-márciusban újabb akciótervvel segítheti a magyar gazdaságot. Többek között további adócsökkentés és adóadminisztráció-mérséklés is jöhet. A miniszter szerint jövőre 4 százalékos gazdasági növekedés várható.

Nagyot erősödött múlt héten a forint az euróval szemben. Az EURHUF a 331 fölötti szintekről péntekre 329 alá került, ma reggel pedig 329,5. A régiós devizák többsége is erősödött az euróval szemben, azonban a forint teljesítménye kiemelkedő volt.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.