KBC Equitas
2020. február 24. 8:26

Erre figyelünk a héten: MNB, koronavírus

  

A koronavírus egyre jobban terjed azonban, eddig a tőzsdékre mérsékelt volt a hatása, sőt az amerikai és az európai indexek is inkább emelkedtek az év eleje óta. Ehhez persze a gyorsjelentési szezon hírei is hozzájárultak, de közben figyelmeztető jelek érkeztek több vállalattól is, hogy teljesen azért nincsenek rendben a folyamatok, és az év első negyedévére komoly, most már számokkal is mérhető hatása lesz a járványnak. A helyzet pedig már Európán belül is súlyosbodhat, mivel a hétvégi hírek szerint Olaszországban gyorsan terjedhet a vírus, és több várost lezártak.

Aggodalomra tehát van ok, és ezt a tőkepiacokon is lehet érezni, az elmúlt hét második felében az indexek elindultak lefele, így összességében gyengébben teljesítettek a tőzsdék:

  • Az amerikai indexek közül az S&P 500 egy százalékos mínuszban zárta az elmúlt hetet, a Dow Jones és a Nasdaq pedig 1,4 százalék körüli mínuszban.
  • Európában a DAX szintén egy százalék feletti visszaeséssel zárt, a francia CAC 0,6 százalékkal csökkent.
  • Ázsiában pedig szintén nagyobb mínuszokat lehet látni, az elmúlt 5 nap teljesítménye alapján (beleértve már a mai napot) a Hang Seng 3,8, a Nikkei 1,2 százalékkal esett vissza.

A dél-koreai Kospi index több mint 3 százalékkal esett vissza a mai napon, amely a többi ázsiai és globális határidős indexekre is negatív hatással van. Az amerikai indexeknél a reggeli órákban másfél százalék körüli mínuszban járnak, míg Európában a DAX 1,8 százalékos mínuszban nyithat a határidős index alapján.

Nem segítenek a makroadatok sem, ha a múlt heti legfrissebb beszerzési menedzser index (PMI) adatokat vesszük figyelembe. Ugyan Németországból egy pozitív meglepetést érkezett a feldolgozóipari PMI indexszel kapcsolatban, a mutató még mindig csökkenést jelez. A francia PMI adatok viszont rosszabbak lettek a vártnál, és az Egyesült Államokban is a vártnál gyengébbek lettek az indexek, az üzleti aktivitás 2013 óta nem látott mélypontra süllyedt, és a kompozit PMI index is az 50-es érték alá esett be, amely csökkenést mutat.

Az Ázsiából érkező makroadatok is negatív képet festenek, a kereskedelem szinte mindenhol jelentős visszaesést mutat, és a szállítói láncban is fennakadások tapasztalhatók, amely sok globális céget is érint.

Fontos makroadatok fognak érkezni a héten, Európában ma délelőtt a német IFO hangulatindexekre érdemes majd figyelni, amelyek az előzetes várakozások szerint ismét csökkenést jelezhetnek. Ezen kívül a végleges negyedik negyedéves GDP adatot is megismerhetjük, azonban itt nagy meglepetésre már nem számít a piac. A negyedik negyedévben viszont 0 százalékos volt a növekedés a német gazdaságban, és a koronavírus hatásai csak most kezdenek el látszódni, így könnyen előfordulhat, hogy a következő negyedévben már csökkenést láthatunk. Pénteken fognak érkezni Németországból az előzetes inflációs adatok is, amelyben nem vár változást a piac a januári 1,6 százalékos szintről.

Makroadatok szempontjából a hét eleje nem tartogat izgalmakat az Egyesült Államokban, azonban a hét közepétől kezdve érkeznek lakáspiaci adatok, illetve a második olvasatú GDP és inflációs adatokat ismerhetjük meg, valamint a szokásos heti munkaerőpiaci statisztikákra figyelhetünk.

A tőzsdeindexeken kívül érdemes figyelni a kötvényhozamokat is, az amerikai 30 éves kötvényhozam például a mindenkori mélypontjára csökkent, és a 10 éves hozam is új mélypontot ütött az 1,32 százalékos szinttel az Egyesült Államokban. Ez a hozamgörbe laposodása mellett a befektetők pesszimizmusát is jelzi, így hiába az kamatvágások és a további stimulus a piacon, a hangulat újra borússá válhat.

Ebben a környezetben pedig a jegybankoknak is már kevesebb mozgásterük maradt. A Fed előtt ugyan még van egy kis tér a további kamatcsökkentésre (egyelőre az idei évben piaci egy kamatvágást áraz), de az EKB eszközei még szűkösebbek a negatív kamatok és a folytatódó eszközvásárlás miatt.

Összességében azért még nagy visszaesés nem történt, de érdemes figyelemmel kísérni a következő napokban az indexeket, mivel elindulhat egy korrekció, mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy a vírussal kapcsolatos kockázatok egy része nem biztos, hogy be volt árazva a piacokban, illetve az elmúlt hetekben kezd számszerűsíthetően megjelenni a hatása az üzleti hangulatindexek és a beszerzési menedzser indexek romlásában.

Végéhez közelednek a jelentések

Lassan véget ér a negyedik negyedéves jelentési szezon, az S&P 500 index komponensei közül már 440 vállalat közzétette a számait. Az eddigiek alapján bevételsoron átlagosan 3,6 százalékos a növekedés, míg EPS terén 1,2 százalékot javítottak a vállalatok. Az elemzői várakozásokat mindkét mutatónál megverték, bevételben 1 százalékos, EPS-nél 4,5 százalékos a felülteljesítés, amely az elmúlt éveket nézve átlagosnak mondható. A legnagyobb növekedést eddig az egészségipar mutatta be, a szektor már az év első háromnegyedében is jól teljesített. A legnagyobb csökkenést pedig az energiaszektor produkálta, ami nem is volt meglepetés.

Gyorsjelentések azért még a héten is fognak érkezni az Egyesült Államokból, a nagyobb vállalatok közül a HP, Home Depot, Macy’s, Salesforce, Marriott, Best Buy jelentéseire figyelhetünk. A német cégek közül a BASF, Bayer és a Münchener Rückversicherung teszi közzé a jelentését, illetve a további európai cégek közül az AB InBev, Danone és a Safran jelentéseit ismerhetjük meg.

Demokrata előválasztás

Ugyan még nincs teljes feldolgozottság, azonban a hétvégén rendezett nevadai demokrata előválasztást az eddig beérkező adatok alapján Bernie Sanders nyerte meg. Most ellentétben a korábbi előválasztásokkal Sanders fölénye nem volt kérdés, ezzel pedig megerősítheti helyzetét az elnökjelöltségért folyó küzdelemben. Több mint 60 százalékos feldolgozottságnál Sanders 46 százalékkal vezet, míg mögötte Joe Biden csak 19,6, illetve Buttigieg 15,3 százalékát kapta meg a szavazatoknak.

Arany és olaj

Nem meglepően a pesszimistává váló piaci hangulatban szárnyalnak a menedékeszközök, így az arany vagy például a svájci frank. Múlt héten hétéves csúcspontra emelkedett a nemesfém árfolyama. Az arany árfolyama a ma reggeli órákban is emelkedik, a múlt heti 1640 dolláros szintek után már 1663 dollár körül jár. A svájci frank is hároméves csúcsponton tartózkodik az euróval szemben.

Érdekesség viszont, hogy az eddig szintén menekülőeszköznek tekintett japán jen már kevésbé számít jó menekülőeszköznek, mivel a deviza 3 százalékkal gyengült idén a dollárral szemben, ebben pedig leginkább a koronavírus járvány játszhat szerepet.

Az olaj árfolyamában múlt héten elindult egy enyhe visszaemelkedés, azonban a piaci visszaeséssel együtt ma reggelre az olajárfolyamokban s több mint 2 százalékos visszaesés következett be. A Brent hordónkénti árfolyama jelenleg 57 dollár, míg a WTI az 52 dolláros szintet közelíti.

Itthon az MNB-re figyelhetünk

Múlt héten alig érkezett makroadat a hazai gazdaságról, ma reggel viszont közzétette a GKI az üzleti és fogyasztói bizalmi indexét. A februári üzleti bizalmi index adatban (0,7) visszaesés látható az előző hónap 1-es értékéhez képest ez pedig hatéves mélypontot jelent, a fogyasztói bizalmi index is inkább a tovább romló hangulatot jelzi a mínusz 12,1-is értékével.

A hét hazai szempontból legfontosabb piaci eseménye viszont az MNB kamatdöntő ülése lesz, amely különösen érdekes a korábbi inflációs adat tükrében. Azonban egyelőre nagyobb változást csak a márciusi ülésen vár a piac. Így elsősorban a közleményre érdemes majd figyelni, hogy abban a korábbinál szigorúbb hangnemet üt-e meg a jegybank.

Múlt héten a BUBOR viszont már 60 bázispont fölé emelkedett, amely viszont enyhe szigorításként is értelmezhető, azonban az MNB jelezte, hogy a nagymértékű emelkedés a bankközi kamatokban rövid időn belül azért túlzó volt.

Erre az üzenetre, valamint a BUBOR emelkedésének megállása után a forint ismét gyengülni kezdett az euróval szemben a 335 körüli szintről, és a ma reggeli órákban a 338-at közelíti az árfolyam. A dollárral szemben pedig 312,5-nél jár az árfolyam.

Az MNB kamatdöntésén kívül pedig a csütörtökön érkező januári munkanélküliségi rátára érdemes figyelni, amelyben 3,4 százalékot vár a piac az előző hónap 3,3 százalékos mutatója után.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.