KBC Equitas
2019. február 11. 8:24

Erre figyelünk a héten: GDP, infláció, gyorsjelentések

  

Nagy a káosz a Brexit körül továbbra is, gyakorlatilag követni is nehezen lehet a szigetországból érkező híreket, és az újabb szavazások eredményeit. Ami bizonyos, hogy ameddig egyértelmű megállapodás nincsen a felek között, addig a megállapodás nélküli Brexit tűnik valószínűnek, és az ezzel járó negatív következményeket az autóipar, a bankszektor is megszenvedheti. A Bank of England szerint a brit gazdaság 2009 óta a legrosszabb év elé nézhet, és a recesszióba süllyedés sem kizárt.

Vasárnapi értesülések szerint Theresa May a parlamenttől február végéig kérne időt arra vonatkozóan, hogy megállapodásra jusson az ír határ kérdésével kapcsolatban. A héten egy újabb szavazás jöhet a kérdésről, de kétséges, hogy sikerülne megszereznie a parlament többségét, így újabb halasztás jöhet az ügyben. A font a dollárral szemben október óta nem látott mértékben gyengült az 1,29-es szintig, az egyre közeledő Brexit határidő miatt jelentősebb volatilitásra lehet készülni a devizapárnál.

A hét végére elromlott a hangulat az európai tőzsdéken. Az Európai Unió szerint még jobban lassulhat az eurózóna növekedési üteme. Korábban az előrejelzés 1,9 százalék volt, és ezt mérsékelték 1,3 százalékra. A német DAX index két nap alatt közel 4 százalékot esett. Ezzel a DAX letörte a 11000 pontos támaszszintet is, így tovább romlott az index technikai képe. Az újra fellángoló kereskedelmi háborús félelmek miatt az autógyártók teljesítettek a legrosszabbul, a Daimler és a Fiat-Chrysler is gyengébb évre számít 2019-ben.

A héten a németországi GDP adatra érdemes figyelni Európában, az éves növekedésre vonatkozó várakozás 0,8 százalékos éves növekedés.

A Wirecard részvénye tovább zuhant, a Financial Times értesülései szerint pénteken a cég szingapúri irodájában házkutatást tartott a rendőrség, dagad tovább a csalással vádolt vállalat körüli botrány, a részvényárfolyam pedig súlyosan szenved, 15 százalékos mínuszban zárt a papír pénteken. Piaci kapitalizációjának több mint felét vesztette el a vállalat az elmúlt néhány napban.

A gyenge gazdasági kilátásokról szóló híreket az euró is megsínylette, a dollárral szemben az 1,15-höz közeli szintekről, 1,13-ig ereszkedett le a devizapár árfolyama. Ezen kívül a kötvényhozamokban is esés tapasztalható mind Európában, mind az Egyesült Államokban. Egy további piaci esés valószínűsíthetően további dollárerősödéssel járna együtt.

Az Egyesült Államokban a befektetők a kereskedelmi háborúval kapcsolatos megállapodás csúszása miatt lettek pesszimisták. Donald Trump a héten bejelentette, hogy mégsem fog találkozni a kínai elnökkel, így a március 2-ai határidő a megállapodásra valószínűtlennek tűnik, így újabb vámok lehetnek kilátásban. Az amerikai indexek év eleje óta az első csökkenéssel zárt hetüket szenvedték el.

Szintén nem segít a két ország közti kapcsolatnak a Huawei és a ZTE ellen folytatott háború az Egyesült Államokban, a CNBC szerint hamarosan aláírásra kerülhet a kínai telekommunikációs eszközökre vonatkozó tiltás, amellyel az 5G-hez való hozzáférést próbálnák korlátozni. A kereskedelmi háborús hírekre az ázsiai tőzsdék is negatívan reagáltak.

A gyorsjelentési szezon utolsó harmadába érve az eddigi jelentések alapján a 2018-as év rekord bevételeket hozott a legtöbb cégnek, azonban a 2019-es első negyedéves előrejelzések nagyrészt pesszimisták és profitcsökkenések várhatók. A FactSet adatbázisa alapján az elemzők az S&P 500 indexben szereplő vállalatoknál átlagosan 0,8 százalékos csökkenést várnak az eredményekben 2019 első negyedévére. A decemberi esést követően az amerikai piacok gyorsan korrigálni tudtak, azonban a múlt héten a rali megállt.

A Fed további kamatemelései szempontjából fontos lehet az előttünk álló héten érkező inflációs adat az Egyesült Államokból, valamint a termelői és fogyasztói árak változásáról kaphatunk frissítést szerdán, illetve a friss ipari termelési adat érkezik majd pénteken.

A kínai gazdaság teljesítményével kapcsolatban érdemes lehet figyelni a csütörtökön érkező kereskedelmi adatokat, valamint a pénteken megjelenő inflációs jelentést. Amennyiben újabb negatív meglepetés érkezne a Távol-Keletről, akkor fokozódhatna az eladói nyomás a piacokon, mivel a mérséklődő kereslet a legnagyobb európai és amerikai vállalatok profitabilitását veszélyezteti.

A globális gazdasággal kapcsolatos negatív fejlemények az olaj piacát sem hagyták érintetlenül, a WTI 4,6 százalékkal csökkent egy hét alatt, és a pénteki napot 52,7 dollárnál zárta, a Brent árfolyama pedig 62 dolláron áll. Januárban az OPEC további 400 000 hordóval csökkentette a napi kitermelést. Habár alapvetően a kínálat csökkenése az ár növekedésének irányába hatna, a globális lassulás a kereslet csökkenését hordozza magában, emiatt inkább csökkent az olajár az elmúlt héten.

A héten is még folytatódik a gyorsjelentési szezon a nagyobb vállalatok közül az Under Armour, Activision, Nvidia, Cisco, Airbus, Renault, Coca-Cola, Pepsi, Thyssenkrupp és az Allianz gyorsjelentéseire érdemes figyelni.

Rég nem látott többlettel indul az év

Hét pontos demográfiai csomaggal állt elő Orbán Viktor szokásos évértékelő beszédében vasárnap, melynek középpontjában a gyermekvállalás segítése, ösztönzése áll. A legnagyobb összegű kiadás a fiatal házasok gyermekvállalási támogatása lehet, amely 10 millió forintos kedvezményes kölcsönt jelent, de bővül a CSOK (falura is megérkezik heteken belül), valamint a családok jelzáloghiteleiből is átvállalásra kerülhetnek bizonyos számú gyermekek születésekor. A már korábban belengetett SZJA-mentesség is szóba került, négy gyerek után következhet be, de a miniszterelnök autóvásárlási programról, bölcsődei ellátásról és bővítésről, valamint a nagyszülői gyedről is beszélt. Bár sok részlet még nem ismert, rövidtávon a hazai lakossági fogyasztást pörgethetik fel a programpontok, nyertes lehet adott esetben az ingatlan is.

Masszív költségvetési többlet jött össze januárban Varga Mihály múlt heti szavai alapján. Az év első hónapjában 244,5 milliárd forintos lett a szufficit, az adóbevételek 200 milliárd forinttal hoztak többet, mint tavaly, ráadásul az uniótól is jelentős összeg érkezett. A brüsszeli testület az inflációra is közölt becslést, véleményük szerint 3 százalék körül maradhat az elkövetkezendő két évben, főként a nyomottabb olajárak miatt.

Visszafogottabb növekedést vár az Európai Bizottság Magyarországtól, derül ki a múlt héten közzétett előrejelzésből. Bár a korábbi prognózis fentebb kerül, az idénre várt 3,4 százalékos bővülés is alulmúlja a kormány közel 4 százalékos várakozását.

A Lámfalussy konferencián beszélt Matolcsy György múlthéten, a jegybankelnök szavai alapján Magyarország a következő évtizedekben bevezeti az eurót. Szerinte a következő években egy újabb gazdasági visszaesés jöhet, amelyre föl kell készülni, és adott esetben gyors, hatékony és nem megszorító alapú válaszokat kell rá adni.

Makrofronton mérsékelt volt a pörgés, kedden a decemberi kiskereskedelmi számokat publikálta a KSH, a számok pedig további lassulásról árulkodnak, decemberben csak 4,1 százalékos volt az éves alapú forgalombővülés. Nem lett viszont gyenge a szerdai ipari termelési adat, mely alapján a volumen 2,5 százalékkal emelkedett decemberben novemberhez képest, ezzel együtt az egész éves szám nem valami fényes, csak 3,6 százalékos volt a bővülés 2018-ban.

Bőven lesz izgalom a most következő héten, bemelegítésként kedden a januári inflációs számok érkeznek a KSH jóvoltából, melyből kiderül tovább gyorsult e idén a pénzromlás értéke, 2,8 százalékos drágulást várnak a szakértők. Másnap délután a Monetáris Tanács legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve érkezik, míg csütörtökön a negyedik negyedéves GDP alakulásáról is jönnek előzetes számok, itt éves alapon 4,6 százalékos bővülést várnak az elemzők.

Lejtmenetben maradt a forint a héten, a magyar fizetőeszközt csütörtökig a 320 közeli, három hetes mélypontnak megfelelő szintekig ütötték vissza az euróval szemben. Pénteken kisebb korrekció következett azonban, a hetet végül 318,8 körül zárta az EURHUF. Hasonlóan gyenge formában voltak egyébként a régiós társak is, a lengyel zloty és a cseh korona is kisebb pofonokkal zárták a hetet. A hazai kötvényhozamok tekintetében is lefelé mutatott az irány, a leginkább figyelt 10 éves a pénteki 2,65 százalék körüli szintről még 3 bázisponttal került lentebb a hét végéig.

Csúnyán lefordult a BUX

Nem sokáig időzött a 41 ezer pontos szint fölött a BUX. Az index most nem tudott az 50 napos mozgóátlagáról sem visszapattanni, így összességében már 40 ezer pont alá is bezuhant. A technikai kép ezzel alaposan elcsúnyult, a következő támasz majd csak 39 ezer pontnál segíthet. Kispapír fronton az AutoWallis volt ismét a legizgalmasabb, a cég impozáns növekedési terveket publikált, és az újonnan bevezetett részvényeivel is megkezdődött a kereskedés csütörtökön. A hét végére 246 forinton zárt, brutális forgalom mellett (a negyedik legforgalmasabb papír lett a BÉT-en).

A jelentési szezon is beindult közben a kicsiknél is, elsőként a Zwack publikálta negyedéves számait, melyek a vártnak megfelelően bivalyerősre sikerültek, azonban az idei előrejelzéseknél pesszimista hangnemet ütött meg a menedzsment. Nem volt jó formában a héten sem a Waberer’s, a szebb napokat is látott részvény történelmi mélypontjának közelébe csúszott vissza péntekig, végül 2 090 forinton zárt.

A) OTP

Folytatta lecsorgását az OTP, az árfolyam péntekig a 1,1 százalékot vesztett értékéből, visszafogott forgalom mellett. Ezzel együtt a bankpapír továbbra is a november óta húzódó sávon belül maradt, melynek az alsó száráról, a 11200 forintról pattanhatna a héten, ekkor pedig a 11560 forintnál tanyázó 50 napos mozgóátlagot is célba veheti. Ha elesne a szint nem sokkal lentebb, 11000 forintnál is található egy régebbi támasz, ami kisegítheti a bajban a részvényt.

Beigazolódtak a korábbi pletykák, hivatalosan is moldáv bankot vásárol az OTP. A mostani áldozat a Mobiasbanca lett, melynek többségi részesedését a jól ismert francia Societe Generale-tól szerezte meg. A pénzügyi zárásra a következő hónapokban kerülhet sor, a szükséges engedélyek megszerzése után, a vételár nem ismert, de a profitabilitását és piaci pozícióját látva könnyen lehet, hogy könyv szerinti érték fölött fizetett érte az OTP. Az újabb adás-vétel mellett egyébként együttműködési megállapodást is aláírt a két óriásbank, főként a nemzetközi vállalatok kiszolgálásának támogatására.

Az OTP napi grafikonja (2019.02.11 nyitás előtt)

B) Mol

Nem bírt a 3300 forintos ellenállással a Mol, az olajpapír meredek zuhanásban kezdett a sikertelen kísérletek után. Péntekre egészen 3160 forintig zuhant átlag alatti forgalommal, ezzel pedig az 50 napos mozgóátlag alá is benézett. Következő védvonalnak azért ott van még az emelkedő trendcsatorna alsó szára (ahol pont tanyázik), mely megtarthatja az árfolyamot, azonban annak elestével alaposan elcsúnyulhatna a technikai kép. Sikeres felpattanás esetén a 3200 forintos gyengébb ellenállás lehet az első célpont, míg azt leküzdve ismét a 3300 forintos szintnek veselkedhet neki a papír.

Céláremelés érkezett a Mol részvényére a héten, a Dom Maklerski korábbi 3280 forintos becslését módosította 3433 forintra. Ez alapján a pénteki árfolyam alapján csak 8,6 százalékos potenciál lehet a papírban, így az ajánlás csak tartás. A konszenzus alapján azonban ennél többet is érhet a részvény, a 3602 forintos átlag alapján lehet még kakaó benne.

Egyéb hírek is jöttek a Mollal kapcsolatban, egyrészt a társaság közleménye alapján idén február 1-től megszűnt az eddigi Ügyvezető Testület, a továbbiakban a Tisztségviselők Bizottsága lett a legmagasabb szintű operatív döntéshozó szerve. Emellett újabb hírek is érkeztek a Mol-INA üggyel kapcsolatban is, mely szerint az egyelőre döntésre váró nemzetközi választott bírósági eljárással kapcsolatban kifogással élt Horvátország, a hatáskör hiánya miatt.

A Mol napi grafikonja (2019.02.11 nyitás előtt)

C) Richter

A magyar blue chipek közül a Richter tette közzé először aktuális gyorsjelentését, amely nem talált annyira lelkes fogadtatásra. Bár a cég rekordbevételről számolt be, mely valamelyest a konszenzust is felülmúlta, a mínusz 16 milliárdos nettó eredmény kiverhette a befektetőknél a biztosítékot. Habár azt is hozzá kell tenni, hogy a veszteség leginkább az egyszeri tételeknek köszönhető, mint az Esmya leírása. A menedzsment egyébként idénre 2-3 százalékos bevétel -növekedést prognosztizál 57 százalékos fedezeti hányaddal és 12 százalékos üzemi marzzsal. Az Esmya kereskedelmi potenciáljának meggyengülése miatt megerősítésre szorul a nőgyógyászati portfólió, akvizíciókra is sor kerülhet.

Izgalmasan néz ki most a Richter grafikonja, az árfolyam letörte az 50 napos mozgóátlagot, és jelenleg éppen a szeptember óta tartó emelkedő trendvonal és az 5560 forint környéki támaszvonal kettősén egyensúlyoz. Felpattanás esetén az 50 napos mozgóátlag lehet az első akadály 5656 forintnál, utána pedig 5900 forint a lehetséges következő állomás. További esés esetén az árfolyam tesztelheti a 200 napos mozgóátlagot is 5340 forint környékén, annak letörésével viszont már nagyobb bajba kerülne a papír, 5000-ig is visszaeshetne az árfolyam.

A HSBC 6700-ról 6500-ra, az Erste 7055-ről 6950 forintra csökkentette célárát a gyorsjelentés közlése után. A konszenzus azonban még így is 15 százalékkal magasabban van a jelenlegi árfolyamhoz képest, akár 6390 forintig tartó emelkedés is elképzelhető.

A Richter napi grafikonja (2019.02.11 nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

Oldalazó mozgást végzett a múlt héten a telekompapír árfolyama, bár csütörtökön megpróbálkozott egy kitöréssel, a 475 forint körüli szintekről visszapattanást láthattunk. Végül csak minimális elmozdulással, 469,5 forinton zárt a részvény. Emelkedés esetén újra a 475 forintos zónával küzdhet meg az árfolyam, ha lefordulás következik, akkor pedig a 458 forintos védvonal, illetve 454 forintnál az 50 napos mozgóátlag jöhet szóba első körben támaszként.

Izgalmas hírek nem igazán érkeztek a vállalattal kapcsolatban, a befektetők már inkább a jövő héten szerdán érkező gyorsjelentés miatt izgulhatnak. Célármódosítás nem történt a részvény értékére, a konszenzus továbbra is 507 forinton áll, így még 8 százalék körüli erősödés benne lehet a pakliban. Az osztalékhozam a jelenlegi árszinten 5,3 százalék körüli, amely 2,7 százalékpontos prémiumot jelent a 10 éves kötvényhozamhoz képest. A magyar osztalékpapírok piacán egyébként újabb riválist kaphat a Magyar Telekom, az AutoWallis ugyanis 2020-tól szintén vonzó osztalékot szeretne kifizetni a részvényeseknek a menedzsment bejelentése szerint.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.02.11 nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.