KBC Equitas
2020. január 6. 8:26

Erre figyelünk a héten: Közel-Kelet, PMI-adatok, munkaerőpiac

  

Az újévben még csak két teljes kereskedési napot tudhatunk a hátunk mögött, azonban meglehetősen eseménydúsra sikerült az évindítás. Csütörtökön még az optimizmus volt jellemző, azonban péntekre a Közel-Keleten zajló események árnyékot vetettek a piacokra. A főbb részvényindexek így az elmúlt héten alig mozdultak:

 • Az S&P 500 0,2 százalékkal csökkent
 • Dow Jones csak néhány pontot tudott megtartani az év végi emelkedésből,
 • a Nasdaq heti teljesítménye is néhány pontos mínusz volt.
 • Európában jelentősebb volt a visszaesés, a DAX 0,75 százalékkal csökkent múlt héten, az FTSE 100 pedig 0,1 százalékos mínuszban zárt.
 • Egyedül a francia tőzsde volt ellenállóbb a romló hangulattal szemben, a CAC 40 0,2 százalékkal emelkedett múlt héten.

Az S&P 500 emelkedése így 6 hét után újra elakadt, azonban még mindig közel jár a mindenkori csúcsponthoz az index. Tavaly október közepe óta így is mindössze 2 alkalommal fordult elő, hogy az index heti teljesítménye negatív legyen. Rövidtávon azonban most az iráni, és iraki történések befolyásolhatják a hangulatot a piacon, amely a következő hétre nézve nem jó előjel a fejlett piacok számára.

Mi történik a Közel-Keleten?

Az Egyesült Államok és Irán viszonya az elmúlt időszakban meglehetősen feszült volt, amely az elmúlt évben azzal kezdődött, hogy a 2015-ben Iránnal kötött nemzetközi megállapodásból kilépett az Egyesült Államok, és súlyos szankciókkal sújtotta az országot. Ezután Irán fokozatosan elkezdte felmondani az önként vállalt kötelezettségeit a megállapodásból. Röviden összefoglalva a következő események történtek az elmúlt időszakban.

 • Év végén az Irakban zajló tüntetések közben megtámadták az amerikai nagykövetséget.
 • A tüntetéseket követően az Egyesült Államok dróntámadással válaszolt, melynek következtében több iráni katonai vezető, köztük a különleges erők parancsnoka Qasem Soleimani is meghalt.
 • Az Egyesült Államok szerint a tábornok állt a bagdadi nagykövetség megtámadása mögött is.
 • A történések nagy nemzetközi visszhangot kavartak, illetve mind az Egyesült Államok, mind Irán megfenyegette egymást.
 • A történések után Irán bejelentette, hogy nem korlátozza ezek után atomprogramját.
 • Irakban pedig a külföldi katonák hazaküldéséről szavazott a parlament.
 • A lépés az Iszlám Állam elleni koalíció felbomlásával jár, és az Egyesült Államok fel is függesztette a terrorellenes műveleteit.
 • Az iraki parlament lépése után pedig Donald Trump nagymértékű szankciókkal fenyegette meg Irakot is.

A közel-keleti események a piaci esések mellett az olaj árfolyamára voltak a legnagyobb hatással, pénteken mind a Brent, mind a WTI árfolyama több mint 3 százalékkal emelkedett, és ma reggel pedig a Brent árfolyama 70 dollár fölé emelkedett, a WTI pedig 64 dollár felett jár.

A kockázatok emelkedésével az arany árfolyama is új csúcsra emelkedett, a múlt heti 1540 dolláros szintek után, 1570 dollár fölé emelkedett a nemesfém árfolyama a ma reggeli órákban.

Nyugat-Európában a vártnál kedvezőbben alakultak a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek, azonban a spanyol, olasz és német mutató még mindig a szektor visszaesését mutatja, csak a francia PMI jelez enyhe bővülést. A mai napon a szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexek fognak érkezni az Eurózónából, amelyekre szintén érdemes lesz figyelni. A PMI-adatokon kívül a német ipari termelésről is megtudhatjuk a legfrissebb statisztikát. Az Egyesült Államokból szintén a szolgáltató szektori és kompozit beszerzési menedzser indexek érkeznek, ezen kívül pedig a munkaerőpiaci adatokra figyelhetünk.

A kínai Caixin Üzleti Aktivitási Index decemberi értéke 52,5 lett a szolgáltató szektorban, mely expanziót tükröz, bár lassulót novemberhez képest. A kompozit index, mely a termelő és szolgáltató szektort is magában foglalja 52,6 lett decemberben, amellyel a 21 havi novemberi csúcs értékről lefordulást jelent.

330-nál ragadt az EURHUF

Továbbra is a 330-as szint környékén maradt a forint árfolyama az euróval szemben, habár múlt héten 329-ig erősödött, a mai reggel 330-nál kezdheti a napot az EURHUF árfolyama. A dollárral szemben múlt héten a 294-es szintig erősödött a forint, a ma viszont enyhe gyengülésben 295,5-nél nyithatja a hetet az USDHUF. Pénteken a dollár tovább erősödött az euróval szemben, és megközelítette az 1,112-es szintet, onnan azonban még napközben visszagyengült az 1,116-os szintre.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.