KBC Equitas
2020. február 3. 8:27

Erre figyelünk a héten: Koronavírus, gyorsjelentések

   

Több fontos esemény is történt a múlt héten, azonban a Kínából kiinduló koronavírus terjedése minden más hírt elhomályosított. Csütörtökön a WHO már globális vészhelyzetet is hirdetett a járvány miatt. A kór egyelőre leginkább Kínán belül, főként Hupej tartományban terjed, de már minden földrészen jelentettek fertőzéses eseteket, és a hétvégén hírt adtak az első Kínán kívüli halálos áldozatról is a Fülöp-szigeteken. Vasárnap esti adatok szerint a fertőzöttek száma 17000 fölé emelkedett, míg 361 ember elhunyt a járvány következtében.

A járványnak súlyos gazdasági következményei vannak, Kínán belül több helyen a vállalatok felfüggesztették a gyártást, üzletek, vendéglátóhelyek zártak be, az emberek leginkább otthon maradnak. Több tartományban is meghosszabbították a Holdújév miatti szabadságokat, a sporteseményeket, tömegrendezvényeket lefújták. Ráadásul egyre több ország jelenti be, hogy felfüggeszti a légi közlekedési kapcsolatokat Kínával, és az orosz-kínai határ is lezárásra került. A Bloomberg becslése szerint a negyedéves GDP a korábban várt 6 százalékos növekedés helyett csak 4,5 százalékkal bővülhet a járvány hatásai miatt.

Több mint egy hét zárva tartás után ma kinyitottak a kínai tőzsdék, a sanghaji börzeindex pedig több mint 8 százalékos mínuszba került, ezzel pedig az év eleje óta már 10,5 százalékot süllyedt. A járványt azonban a fejlett részvénypiacok is megérezték, pénteken is egy százalék feletti csökkenés volt tapasztalható a fontosabb tőzsdeindexekben. A legsúlyosabban a légi közlekedési szektor érintett, de a nagy kínai kitettséggel rendelkező vállalatok árfolyama is jelentősen esett. A ma reggeli nyitáskor az európai tőzsdeindexekben a határidős adatok alapján nem várható jelentős elmozdulás.

A Fed is a járványra figyel

Nem történt meglepetés a Fed múlt heti kamatdöntő ülésén, az amerikai jegybank egyhangú döntéssel nem változtatott az irányadó rátán. Jerome Powell kiemelte, hogy a jelenlegi monetáris kondíciók megfelelőek a dinamikus gazdasági növekedés és a munkaerőpiac támogatására, valamint az inflációs cél elérésére is. Hangsúlyozta viszont, hogy a koronavírus terjedésére figyelni kell, amelynek Kínán kívül is lehetnek negatív gazdasági hatásai.

Január 31-én, pénteken megszűnt Nagy-Britannia EU-tagsága, miután múlt héten az Európai Unió maradék tagállamai is aláírták a megállapodást. A britek még 1973-ban csatlakoztak az Európai Gazdasági Közösséghez. Innentől kezdve az év végéig egy átmeneti időszak veszi kezdetét, ez alatt a felek egy szabadkereskedelmi megállapodást is szeretnének tető alá hozni, igaz, az EU vezetői szerint ehhez túl kevés az idő. A kilépés után újra felmerült Skócia elszakadása az Egyesült Királyságtól, mivel a skótok többsége az EU-ban maradásra voksolt. Boris Johnson viszont kategorikusan elutasítja az újabb függetlenségi népszavazást, amelyen egyébként a felmérések szerint a választók nagyjából fele szavazna igennel.

Pörög a jelentési szezon

A múlt héten rengeteg gyorsjelentés érkezett, így már közel a vállalatok fele jelentett az S&P 500 indexből. Egyelőre erősnek mondható a negyedik negyedév, átlagosan ugyanis 5,4 százalékkal sikerült az eredményvárakozások felett teljesítenie a cégeknek. Mi is elemeztük a legfontosabb jelentéseket:

 • SAP: Nem örültek a befektetők az SAP jelentésének, aki bár növekvő bevételekről számolt be, a költségek ennél is nagyobb mértékű növekedésével csökkenő eredményt ért el.
 • Wizz Air: A légitársaság komoly növekedés után nyereségről adott számot az utolsó negyedévben is, aminek a befektetők is örültek, így emelkedni tudott a részvény.
 • AMD: Erős negyedévet zárt az AMD, de mivel az előrejelzések elmaradtak a várakozásoktól, a részvény nagyot esett a jelentést követően.
 • Apple: Erős jelentésen van túl az Apple, mely árbevételének egyre nagyobb hányadát a szolgáltatások és kiegészítők adják, azonban a koronavírussal kapcsolatos hírek miatt a hét végére elgyengült a részvény.
 • McDonald’s: Hozta a várakozásokat a McDonald’s, az éttermek forgalma is nőtt, így a részvény is emelkedni tudott a jelentést követően.
 • Tesla: Nincs megállás a Tesla részvényeinél, a vállalat erős jelentésére tovább húzták a papírt, amit a short pozíciók likvidálása is hajthatott felfelé.
 • Microsoft: Felülmúlta a várakozásokat a Microsoft jelentésével, a felhőszolgáltatások szegmens jelentős növekedésével a marzsok is javulni tudtak a vállalatnál.
 • Facebook: A Facebook bár jól teljesített minden soron, a piac nem örült a hírnek, hogy a költségek továbbra is magasan maradhatnak, így a részvény 10 százalékot esett a jelentést követő két napban.
 • PayPal: Számos stratégiai beruházást hajtott végre a vállalat a negyedévben, aminek az eredményre gyakorolt hatása az év végétől jelentkezhet.
 • Amazon: Nagyon erős lett a negyedév bevétel és eredmény tekintetében is, a részvény 7 százalékos pluszban zárt pénteken.

Izgalmas makroadatok érkeztek

Vegyes makroadatok érkeztek múlt héten Németországból:

 • Az IFO hangulatindex 95,9 pont lett a várt 97 pont helyett, míg a várakozásokra vonatkozó mutató értéke 92,9 pontos lett a 94,8 pontos előrejelzéshez képest. Ez azért jelzi, hogy a gazdasági környezet továbbra sem túl acélos, amelynek függvényében az EKB laza monetáris politikája is igazolva látszik.
 • A német statisztikai hivatal előzetes becslése szerint januárban a vártnak megfelelően 1,7 százalékkal nőhettek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. A munkavállalók száma is tovább emelkedett, éves összevetésben 1,1 százalékkal dolgoztak többen idén januárban.
 • Viszont mérsékelten javultak a kilátások a német kormány szerint, amely 1,0 százalékról 1,1 százalékra javította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést. 2021-re 1,3 százalékos növekedést várnak, ami viszont pesszimistább az őszi 1,5 százalékos prognózisnál. A német kormány érezhetően derűlátóbb a német iparszövetségnél, utóbbi csak fél százalékos bővülésre számít idén.

Németországon kívül is több érdekes makroadat érkezett. Az amerikai előzetes negyedik negyedéves GDP-adat pozitív meglepetést okozott, 2,1 százalékos növekedést mutattak ki a várt 2 százalék helyett. Az Eurózóna GDP-növekedése viszont csak 1 százalékos lehetett, ami elmarad az 1,1 százalákos konszenzustól. A januári eurózónás infláció pedig megegyezik az 1,4 százalékos várakozással. Ezen a héten Markit és ISM PMI adatok is érkeznek az amerikai piacról, valamint munkaerőpiaci statisztikákra is figyelhetünk.

A koronavírus-járvány az olaj piacán is kifejtette a hatását. Kínában a becslések szerint 20 százalékkal visszaeshetett az olajkereslet, ez pedig az olajárakban is megjelenik. Az elmúlt két hétben a Brent árfolyama 14 százalékot csökkent. Az olajárfolyamok fontos technikai támaszok közelébe érkeztek, erre a múlt héten is felhívtuk ügyfeleink figyelmét. Érdemes lesz figyelni az OPEC tagországok vezetőinek nyilatkozataira, tartósan nyomott olajárak esetén elképzelhető, hogy az olajkartell lépni fog a piaci egyensúly fenntartása érdekében. A WTI ma reggel 51,4 dollár, a Brent pedig 56,1 dollár.

Mélypontra került múlt héten a forint

Múlt kedden tartotta a Monetáris Tanács a kamatdöntő ülését, ahol a várakozások szerint a kamatok mértékét változatlanul hagyták. A jegybanki hangnem továbbra is laza, a közlemény szerint az inflációs kilátások tartós megváltozásához kötik a monetáris lépéseket. Az inflációs kilátásokon nem változtattak, átmenetileg inflációs nyomással számolnak, de középtávon visszatérhet a célsávba a mutató.

Múlt héten történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, annak ellenére, hogy az MNB nem változtatott a kamatszinteken és a kommunikáción sem. A hét vége felé a 338 feletti mélypontról viszont 337-ig tudott erősödni, és a hetet is kicsivel 337 felett nyithatja a devizapár. A dollárral szemben szintén új mélypontot ütött a forint, jelenleg az USDHUF árfolyama 304,5.

Meglepetésre történelmi mélypontra süllyedt Magyarországon a munkanélküliség, a negyedik negyedévben 3,3 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, a várt 3,5 százalékkal szemben. Eközben a foglalkoztatottak száma a csúcs közelében maradt, viszont a külföldön dolgozó magyarok száma is közel rekordmagas.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.