KBC Equitas
2019. július 1. 8:34

Erre figyelünk a héten: Kereskedelmi tárgyalások, S&P 500, olaj

  

Eltelt fél év, és nem is lett "annyira rossz" a tőzsdéken

Izgalmasan telt az év első fele a tőzsdéken, januárban még éves mélypontok környékéről az amerikai indexek új csúcsra emelkedtek, és annak ellenére, hogy májusban volt egy kisebb megingás, az S&P 500 az egyik legjobb első fél évét tudhatja maga mögött.

Pénteken a Dow Jones 26600 ponton zárt, ezzel a június 7 százalékos emelkedéssel fejezte be, az S&P 500 pedig 0,6 százalékot emelkedett szintén hasonló havi teljesítménnyel. A technológiai szektor túlsúlyos Nasdaq pedig még ennél is jobb 7,4 százalékos emelkedéssel zárta a hónapot. A tech részvények jó teljesítménye mellett a bankszektor is emelkedett, miután a Fed stressztesztjének eredményei megfelelőek voltak és engedélyezték a bankok számára az osztalék megemelését és a részvény -visszavásárlásokat.

Közelebb lehet a megállapodás az USA és Kína között a G20-csúcs után

A hétvégén megrendezett G20-csúcson a fókuszban a kereskedelmi tárgyalások voltak az Egyesült Államok és Kína között. Előzetesen vegyes nyilatkozatokat olvashattunk arról, hogy vajon sikerül-e megegyezést elérni és lezárni a kereskedelmi háborút, azonban a hétvégén előrelépés történt. A vámok egyelőre még érvényben maradnak, azonban további emelés a mértékükben nem várható.

A teljes megegyezés a két ország között azért nem sikerült, a tárgyalások folytatásában egyeztek meg az országok. A Huawei-el kapcsolatban az amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy bizonyos feltételek mellett engedélyezni fogja az amerikai vállalatoknak, hogy szállíthassanak a kínai cég felé, de egyelőre ezzel még nem kerül le a tiltólistáról a cég. A pontos szabályok kidolgozására még ezután kerülhet sor. Mindesetre ez már sok technológiai cégnek fellélegzés lehet, például az egyik legnagyobb kínai kitettséggel rendelkező Micronnak is, mivel jelentősen visszaestek a társaság bevételei a korábbi időszakokhoz képest.

A határidős indexek jelentős pluszba ugrottak a G20-csúcs fejleményei után, így várhatóan Európában és délután Amerikában is további emelkedésre számíthatunk.

A G20-csúcs előtt a devizapiacon sem láthattunk nagyobb mozgásokat, az EURUSD továbbra is az 1,14-es szint alatt mozog. A kamatcsökkentési várakozások gyengítették a dollárt, amelyre az elmúlt héten megjelent amerikai fogyasztói árindex továbbra is mérsékelt emelkedése is ráerősített.

Nehezebb lesz majd a svájci részvényekkel a kereskedés, hiszen július elsejétől, azaz a mai naptól, csak a svájci piacon lehet majd kereskedni részvényekkel, a más európai tőzsdékre bevezetett svájci értékpapírokkal nem. Szabályozási kérdésekben a tőzsdei kereskedésre vonatkozóan nem sikerült megegyeznie Svájcnak és az EU-nak. A tiltás várhatóan likviditáscsökkenést okozhat a svájci részvényeknél.

Európában is a G20-csúcsra várakozás mellett inkább optimista volt a hangulat a piacokon, a Stoxx 600 index 0,7 százalékos pluszban zárt pénteken. A német és a francia tőzsde is erősödni tudott a DAX 1, a CAC 0,8 százalékot, a londoni tőzsde volt kissé alulteljesítő a 0,3 százalékos emelkedésével. Az európai piacok emelkedésben az év első felében felülteljesítették az amerikai indexeket, azonban a történelmi csúcsokhoz képest még lejjebb tartózkodnak. Pozitív viszont például a DAX-nál, hogy a 12000 pontos szintet már sikerült maga mögött hagynia az indexnek, és inkább 12500-as szint felé tart.

Külföldi makroadatok szempontjából az amerikai beszerzési menedzser indexre, külkereskedelmi valamint munkaerőpiaci adatokra lesz érdemes figyelni. Németországból pedig szintén beszerzési menedzser index, kiskereskedelmi eladások, valamint gyáripari termelési adatok kerülnek közzétételre a héten.

Feszült a helyzet az olajnál

Továbbra is kritikus a helyzet a Hormuzi-szorosban, amely összeköti a Közel-Keletet a világ többi részével, és a globális olajszállítás 21 százaléka keresztülmegy a térségen. Május óta 6 olajtankert támadtak meg, az amerikai elnök pedig Kínának és Japánnak azt üzente, hogy minden országnak saját magának kell megvédenie a hajóit.

Az olaj árfolyama a héten nagyot emelkedett, amely az iráni helyzeten kívül az amerikai olajkészletek csökkenésének is köszönhető volt. Előzetes már lehetett számítani a készletek csökkenésére, de a szerdán közzétett hivatalos adat 12,8 millió hordós csökkenést mutatott, amely a várt 2,8 milliós csökkenéshez képest jelentősebb visszaesés. A hétvégi fejlemények alapján megegyezés látszik a szorosban történő olajszállítás ügyében, amennyiben újra zavartalanul folyhat a szállítás, az szintén az olajár csökkenésének irányába mutatna. Azonban az OPEC+ 2020 elejére újabb kitermelés csökkentést helyezett előtérbe, az orosz elnök és a szaúdi koronaherceg egyeztetett a G20-csúcson. Ma reggel mindkét olajfajta a Brent és a WTI árfolyama is közel 3 százalékos pluszba ugrott, a WTI 60, a Brent 66 dollárra.

Megpihent az arany

Júniusban nagyot szárnyalt az arany, 1300 dollárról 1420-ig ralizott az árfolyam, jelenleg pedig az 1400 és 1420 forintos szintek között tart megállót. Nyitott kereskedési ötletünk így továbbra is jelentős pluszt mutat. Jelenleg 1413 dollárt ér egy uncia arany, ezzel pedig csak júniusban 8,3 százalékos szárnyaláson van túl a nemesfém árfolyama, a kilátásba helyezett kamatcsökkentések és lazító intézkedések a jegybankok felől még mindig kedveznek az aranynak.

Bitcoin

Újra pörög a Bitcoin, a héten új éves csúcsra emelkedett az árfolyam, amit gyors korrekció is követett közel 3000 dollárral esett vissza az árfolyam. A nagy volatilitás mindenképp jelzi, hogy ismét megnőtt az érdeklődés a kriptovaluták iránt, magasabb árfolyam mellett pedig a bányászat is újra jobban megtérülő tevékenység lehet, ezzel pedig a hardware gyártóknak is újra kedvezhet.

Nem változtatott az MNB

Várakozásoknak megfelelően a múlt heti kamatdöntő ülésen nem változtatott a kamatszinteken az MNB, mindössze a kiszorítandó többletlikviditás mértékét vágta vissza 100 milliárd forinttal, így a mostani sáv 200 és 400 milliárd forint közötti. A lépés csak enyhe szigorításként értékelhető, amely várhatóan a 3 havi BUBOR szintjében okozhat emelkedést, amely egyelőre a június eleji megugrás után 25 bázisponton áll.

A forint az MNB döntésére mérsékelt mozgással reagált, az elmúlt héten az euróval szemben a 232 és 324-es szintek között maradt. Ma reggel azonban enyhe erősödés látszik a forint piacán 322,8-nál indíthatja a hetet.

A múlt héten közzétett inflációs jelentésben frissítette makrogazdasági előrejelzését az MNB előrejelzését. A gazdasági növekedés továbbra is erős maradhat, megemelte a jegybank a GDP növekedésére vonatkozó előrejelzését. A jegybank szerint az idei évben 4,3 százalékos lehet a GDP növekedés, a következő két évben pedig 3,3 százalékra lassulhat. A hazai ipari termelés továbbra is erős maradhat, és Európához képest magasabb növekedési ütemet produkál, 5,3 százalékos bővüléssel. Emellett az infláció mértéke is magasabb lehet a maginflációban 4 százalékot vár a jegybank 2019-re, az inflációban 3,2 százalékot.

Ma reggel ismerhetjük meg a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet, amelyre a várakozás az előző évi 57,9-es értékhez képest enyhén kisebb, 56-os érték, de ez változatlanul bővülésről árulkodik.

A héten megjelenő makrogazdasági adatok közül még az ipari termelés és a kiskereskedelem adataira, illetve a külkereskedelmi termékforgalom április részletes adataira érdemes majd figyelni a héten. A várakozások szerint az iparban és a kiskereskedelemben lassulhatott a növekedés üteme, de még mindig magas szinten maradhatott, az ipari termelési adatra a korábbi 6 százalékhoz képest 4,9 százalékra, a kiskereskedelemben 7,1 százalékról 6,2 százalékra.

Július 1-től a hétindító hírleveleink a magyar nagypapírokra vonatkozó technikai elemzés nélkül érkeznek már. Ezt mostantól minden hétfőn külön hírlevélben küldjük majd ügyfeleink számára.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.