KBC Equitas
2019. november 18. 8:27

Erre figyelünk a héten: Kereskedelmi tárgyalások, MNB

   

Folytatódott a jó hangulat a fejlett részvénypiacokon, az S&P 500 pénteken 3120 ponttal új történelmi csúcson zárt. A fontosabb börzeindexek Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is jól teljesítettek heti szinten, habár az emelkedés mérsékeltebb maradt:

 • S&P 500: 0,9%
 • Dow Jones: 1,2%
 • Nasdaq: 0,7%
 • DAX: 0,1%
 • CAC: 0,8%

A hangulat péntek óta nem változott jelentősen, a hétfő reggeli határidős indexek alapján nem várható nagy elmozdulás.

Folyamatosan zajlanak a kínai-amerikai tárgyalások

Továbbra is a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások alakulása tartja leginkább lázban a piacokat, ezzel kapcsolatban pedig múlt héten vegyes kommentek érkeztek:

 • Az amerikai elnök keddi beszédében kijelentette, hogy közel van az első részmegállapodás Kínával, azonban ha ez nem történik meg, akkor újabb vámemelések lesznek. Új vámokkal egyébként a többi kereskedelmi partnerét is megfenyegette, amennyiben nem bánnak jól az Egyesült Államokkal.
 • A kínai fél továbbra is köti az ebet a karóhoz, már az első részmegállapodással együtt kölcsönös vámcsökkentést szorgalmaznak, Trump november 8-ai beszédében ezt ugye még nem garantálta.
 • A kommentek szerint napi szinten egyeztetnek egymással a kínai és amerikai hivatalnokok, Larry Kudlow elnöki tanácsadó is megerősítette, hogy jól állnak a tárgyalások.
 • A most hétvégi, szombati magas szintű telefonbeszélgetés alkalmával is „konstruktivitásról” számoltak be a felek.
 • Viszont aggasztó jel, hogy a kínaiak mindössze a várt mennyiség tizedét importálták az amerikai szójababból a múlt héten.
 • Az európai autóvámokkal kapcsolatban egyelőre még nem hozta meg a döntést Donald Trump, de hamarosan erre is sor kerülhet.

Közben továbbra sem javul a helyzet Hongkongban. A városállamban már állandósultak a tüntetések és az erőszak, az elemzők pedig egyre inkább aggódnak egy esetleges katonai beavatkozás miatt. A válság hatására a hongkongi gazdaság 2009 után első ízben idén is recesszióba süllyedhet, a GDP előrejelzést ugyanis 1,3 százalékos visszaesésre módosították a korábbi 1 százalék alatti növekedési kilátásról. Egyelőre azért a piacok most a hírek miatt nem tűnnek idegesnek.

Lassan véget ér a harmadik negyedéves jelentési szezon

Az amerikai nagyvállalatok több mint 90 százaléka már közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését. Az eddigi adatok alapján a korábbi időszakokhoz képest átlagosnak számító 4,5 százalékos pozitív meglepetést okoztak EPS soron a vállalatok, míg bevételsoron historikusan kicsit alacsonynak számító fél százalék a meglepetés. Ezzel együtt az EPS-t tekintve rég nem látott visszaesést tapasztalhatunk, igaz csak alig 1 százalékkal maradnak el a cégek az egy évvel ezelőttitől.

Múlt héten még több fontos gyorsjelentés volt:

 • Nvidia: A negyedéves számok erősek lettek, de az előrejelzés pesszimistább a piaci várakozásnál.
 • Cisco: Annak ellenére, hogy a harmadik negyedéves jelentésében a Cisco a konszenzust felülmúló számokat közölt, az előrejelzés már kevésbé nyerte el az elemzők tetszését, mivel a részvényenkénti 75 centes EPS elmarad a konszenzus 79 centes EPS-étől.
 • Walmart: Csúcsra tört az amerikai kiskereskedelmi óriás árfolyama a jelentését követően. A menedzsment megemelte az éves célkitűzést, az online üzletág pedig 41 százalékos növekedést ért el.
 • RWE: Erősebb számokat közölt az RWE a várakozásokhoz képest, valamint megemelte az EBITDA előrejelzését is. Az év első kilenc hónapjában 1,5 milliárd eurós EBITDA-t ért el a cég, az előző év 1,3 milliárd eurójához képest. A részvényesek pedig várhatóan 0,8 eurós osztalékra számíthatnak.
 • Deutsche Post, Continental: Látványos növekedéssel kellemes meglepetést okozott bevétel és EBIT soron is a német posta, az éves célszámokat pedig megerősítették. A Continental az előzetes számok közzététele után már nem tudott nagy meglepetést okozni.
 • Infineon: Jól teljesített a kihívásokkal teli környezetben a német cég, a jelentés pozitív meglepetés, ráadásul jövőre is szép növekedés jöhet.
 • Wizz Air: Rekordprofitot ért el a harmadik negyedévben a Wizz Air, a bevételek továbbra is látványosan növekednek, és a költségeket is jól tudja menedzselni a vállalat. A menedzsment az éves előrejelzést is megemelte.

Jelentések mellett is érkeztek érdekes vállalati hírek:

 • Disney: Elindult a Disney streaming szolgáltatása, amely az első napokban 10 millió felhasználót vonzott, amely meglehetősen sikeres indulásnak tekinthető. A hírnek jelentős volt az árfolyamra gyakorolt hatása is, 7 százalékos pluszban történelmi csúcson zárt a részvény az ezt követő kereskedési napon.
 • Alibaba: Közeleg a kínai óriás hongkongi tőzsdére lépése, a cég az első 12,5 millió darab új részvényét, amelyeket lakossági befektetők számára bocsát ki, 188 hongkongi dollárra árazta, az intézményi befektetőknek szánt nagyobb mennyiség ennél magasabb áron is jegyzésre kerülhet. A végső bevezetési ár november 20-án kerül kihirdetésre, összesen pedig egy 13,8 milliárd dolláros forrásbevonásra van kilátás.
  A céggel kapcsolatos másik hír, hogy a Szinglik Napján rekordott döntött az Alibaba platformjain a forgalom, összesen 38,3 milliárd dollárnyi termék talált vevőre, amely 26 százalékkal haladja meg a tavalyi forgalmat, és a piaci várakozást is felülmúlta. Jack Ma (társalapító és egykori CEO) szerint viszont így is elmaradtak a saját várakozásaitól, amiért a forró időjárást és az esemény hétfőre esését okolta.

Izgalmas volt a múlt hét a makrostatisztikák kedvelőinek, több gazdaságból is fontos adatok érkeztek:

 • Az októberi amerikai infláció 1,8 százalékos lett, ez felülmúlta az 1,7 százalékos korábbi adatot és egyben konszenzust is. Az októberi ipari termelési adat viszont negatív meglepetés, a vártnál nagyobb mértékben, 0,8 százalékkal esett vissza havi szinten.
 • Több európai gazdaságból is harmadik negyedéves GDP adatok érkeztek. Az összes ország elkerülte a technikai szintű recessziót is, ez főként Németországban volt inkább kérdés, és többnyire pozitív meglepetéseket láthattunk. Az Eurózónában összességében 1,2 százalékos volt az éves növekedés, a konszenzus 1,1 százalék volt. A héten egyébként a német adat végső olvasata is érkezik majd.
 • Novemberi ZEW gazdasági hangulatindex adatokat tettek közzé múlt kedden. A németországi aktuális mutató mínusz 24,7-re javult, a nagyobb pozitív meglepetést viszont a jövőbeli várakozásokat tükröző mutató adta, mely mínusz 2,1-re javult a korábbi mínusz 22,8-ról.
 • Gyenge makroadatok érkeztek Kínából, az országba érkező befektetések csak 5,2 százalékkal emelkedtek októberben, amely 1998 óta a leggyengébb adat. Emellett az ipari termelési adat 5,6 százalékos szintjével a konszenzusnak megfelelő, a kiskereskedelmi eladások pedig a vártnál alacsonyabb növekedést mutatott.
 • A héten pénteken amerikai és európai Markit PMI adatok is érkeznek, az elemzők kis javulást várnak az előző adatokhoz képest. Emellett érdekes lehet majd a Fed jegyzőkönyve, ami szerdán érkezik. Mivel a Fed már nem tervez további lazítást a közeljövőben, ezért a jegyzőkönyv fontos lehet majd ennek kapcsán.

A relatíve kedvező részvénypiaci hangulat nem tesz jót az arany árfolyamának, amely múlt hét elején az 1450 dolláros szintre süllyedt. Kereskedési ötletünket kedden így is jelentős pluszban zárhattuk le. A nemesfém árfolyama ma reggel egyébként 1464 dollár, enyhén javult tehát az utóbbi napokban. Az olajárfolyamok tekintetében kis emelkedés volt tapasztalható múlt héten, a WTI így jelenleg 57,8 dollár, a Brent pedig 63,2 dollár.

Az Aramco szaúdi olajcég IPO-jára hamarosan sor kerülhet, amelynek során a céget 1600-1700 milliárd dollár körül árazhatják be. Ez az előzetesen várt 2000 milliárd dollár alatt lenne. A cég részvényeivel heteken belül megindulhat a kereskedés a szaúdi tőzsdén.

Erős lett a GDP, tovább gyengült a forint

Nem talált magára a forint az előző héten sem, az euróval szemben a jegyzések 335 közelébe is eljutottak a hét eleji 333,5-ös szintekről. A forint mellett ezzel együtt a cseh korona is hasonló mértékben gyengült, és a lengyel zloty sem tudott erősödni, vagyis lefelé azért nem lógott ki a régiós sorból a hazai deviza. Ettől függetlenül azért ha a novembert nézzük, akkor már több mint 3 százalékos a gyengülés mértéke, amivel meghaladja másfél százalékot gyengülő zlotyt és a cseh koronát is.

Holnap kerül sor az MNB kamatdöntésére, a 0,9 százalékos irányadó ráta megváltoztatása nagy meglepetés lenne. A jegybanki kommunikáció viszont tartogathat izgalmakat, úgyhogy a döntést követően arra mindenképpen érdemes figyelni.

Nagy változás a kötvényhozamokban nem történt, a magyar 10 éves továbbra is valamivel 2 százalék felett áll. Ezzel tartja a novemberben látott lassú emelkedő trendet, de a szeptember közepi 2,2 százaléktól jelenleg azért elmarad, érdemi hozamemelkedés tehát nem látszódik.

Nagyon erős GDP-adat érkezett itthonról, a harmadik negyedévben 5 százalékos volt a bővülés tavalyhoz képest, amivel a várt 4,4 százalékot is jócskán sikerült meghaladni. Ezzel az EU-ban itthon volt a legmagasabb az éves szintű növekedés. Ezzel együtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint már 4,8 százalékos is lehet a 2019-es éves növekedés, holott korábban 4,3-4,4 százalékos volt a várakozás. Varga egyébként a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy az egyszámjegyű SZJA legkorábban 2021-ben kerülhet napirendre.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.