KBC Equitas
2019. november 4. 8:31

Erre figyelünk a héten: Kereskedelmi tárgyalások, gyorsjelentések, infláció

  

Csúcsokon az indexek

Két hónap van hátra a 2019-es évből, és a tőzsdéken nyoma sincs nagyobb esésnek, múlt héten történelmi csúcsra emelkedett az S&P 500, valamint az európai tőzsdék is többhavi csúcspontjaiknál tartózkodnak. Érdekesen alakulhat a november is, mivel a gyorsjelentési szezon folytatódik, és egyre több figyelmet kaphatnak a magyar vállalatok is, hiszen a Mol után a Richter, OTP, Magyar Telekom is közzéteszi a gyorsjelentését.

Múlt hét pénteken a magyar tőzsdén nem volt kereskedés, azonban az európai és az amerikai piacok nyitva voltak, összefoglalva pedig a következő heti teljesítményeket láthattuk:

  • Az S&P 500 pénteken történelmi csúcson zárt, az elmúlt héten pedig másfél százalékkal emelkedett.
  • A Dow Jones és a Nasdaq is történelmi csúcsra ugrott másfél, valamint 1,7 százalékkal emelkedve.
  • Éves csúcspontokon tartózkodnak az európai indexek is, a DAX megközelítette a 13000 pontot és a CAC 40 is tovább emelkedett az évtizedes csúcspontjáról.

A kereskedelmi háborúval kapcsolatban nagy horderejű hír nem érkezett, a gazdasági szereplők továbbra is a szóban elfogadott részmegállapodás aláírását várják. Erre november közepén a chilei APEC-csúcstalálkozón került volna sor, azonban a helyi zavargások miatt a chilei elnök lemondta a rendezvényt. Ehelyett az Egyesült Államokban kerülhet sor az elnöki találkozóra. A kínai oldalról származó kommentek szerint egyébként a részmegállapodás után a teljes megállapodásig még nagyon rögös lehet az út, ugyanis rengeteg problémás kérdésben feszül ellentét a két ország között.

Recesszióba süllyedt Hongkong a harmadik negyedévben, ilyen már egy évtizede nem fordult elő. A városállam gazdasága 3,2 százalékkal esett vissza, és akár a teljes évet nézve is elképzelhető a recesszió. A csökkenés oka a hónapok óta tartó tüntetéssorozat, amely az utóbbi hetekben már zavargásig fajult. Az erőszakos események sora a hétvégén sem állt le, amelynek következtében több súlyos sérülés is történt.

Gyorsjelentések

Inkább pozitív gyorsjelentéseket láthattunk az elmúlt héten a nagyobb vállalatoknál, jót jelentett a Mastercard, az AMD és a Facebook is, valamint szintén jobb lett a vártnál az Apple jelentése. Az európai cégek közül erősre sikerült a Volkswagen harmadik negyedéve. Csalódást okozott viszont a Google, valamint a Beyond Meat részvénye is esett a jelentésének közzététele után. A fontosabb  amerikai cégek közül a héten a Walt Disney, Take-Two, Activision Blizzard, Allergan, Qualcomm teszi közzé a gyorsjelentését.

Nem volt hiány vállalati hírekből az elmúlt héten, a gyorsjelentések mellett fontos bejelentések is érkeztek:

Tőzsdére jön a Saudi Aramco decemberben, azonban pontos részleteket még nem hoztak nyilvánosságra az IPO-val kapcsolatban. A társaság vezérigazgatója hétvégén azt nyilatkozta, hogy november 9-én fogják nyilvánosságra hozni az IPO tájékoztatót.

Egyesülhet a Peugeot SA (PSA) és a Fiat-Chrysler, a két cég 50-50 százalékos tulajdonrészt képviselne az új vállalatban, valamint a Fiat-Chrysler 5,5 milliárd euró speciális osztalékot is kifizetne a részvényeseinek. A Fiat Chrysler részvényei jelentősen emelkedtek múlt héten a bejelentésre, a PSA részvénye viszont nagyot esett.

Felvásárolja a Google a Fitbitet részvényenként 7,35 dolláros áron, pénteken a hírre pedig 13 százalékkal emelkedett a Fitbit részvénye, 7,14 dollárig.

Fed

Ismét kamatot vágott a Fed, azonban Jerome Powell a vártnál jobb makroadatok fényében inkább azt hangoztatta, hogy egyelőre a kamatszint megfelelő. A korábbi várakozás szerint is legalább egy kamatvágás jöhetett volna ebben az évben, mivel ez az októberi ülésen meg is történt, így az elemzők már kevésbé számítanak egy újabb kamatvágásra.

Makroadatok szempontjából kevésbé lesz sűrű a hét, az Egyesült Államokból a külkereskedelmi mérlegre, valamint a munkanélküli kérelmek változására figyelhetünk. Múlt héten az amerikai GDP növekedése a várt 1,6 százalékos bővüléssel szemben 1,9 százalékos növekedést mutatott, valamint a munkahelyek száma is a vártnál nagyobb mértékben bővült.

Németországból a héten a végleges feldolgozóipari, valamint szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexek fognak érkezni, valamint az ipari rendelésállomány értékét is megtudhatjuk, amelyből képet kaphatunk arról, hogy az eddig gyengélkedő ipari teljesítményben várható-e javulás a következő időszakban.

A gyorsjelentések viszont nagyobb mozgást hozhatnak a DAX indexben, az Adidas, BMW, Lufthansa és a Siemens is közzéteszi harmadik negyedéves gyorsjelentését. Ugyan már nem DAX komponens, de a Commerzbank gyorsjelentésére is érdemes lehet figyelni.

Enyhén csökkent az arany árfolyama, amelyben a vártnál erősebbre sikerült amerikai munkaerőpiaci adatnak is szerepe volt, jelenleg 1510 dollár körül mozog a nemesfém árfolyama. Az 1500 dolláros szint környéke továbbra erős támasza az aranynak, azonban az optimista piaci hangulat, és a makroadatok most kevésbé kedvezett az aranynak.

A vártnál erősebb makroadatok és a kereskedelmi tárgyalások alakulása viszont segítette az olaj árfolyamát, amely 4 százalékkal emelkedett pénteken. A növekvő amerikai olajkészlet adatok miatt azonban a hét elején gyengült az olaj árfolyama, így összességében a hetet csak enyhe emelkedéssel zárta az olaj, a WTI jelenleg 55,8 dollár, a Brent 61,3 dollár.

Brexit

Decemberben új választásokat írtak ki az Egyesült Királyságban, Boris Johnson, illetve Jeremy Corbyn pedig meg is kezdtek a választási kampányukat. Az új parlamenti választások tétje az, hogy sikerül-e valamelyik nagy pártnak többséget szereznie ahhoz, hogy el tudják fogadni a Brexit megállapodást vagy dönteni tudjanak a kilépési folyamatról. Az új határidő szerint január 31-ig van idejük a briteknek a rendezett kilépésre.

Mai nap is jó hangulatban indulhat a kereskedés, az európai határidős indexek rendre pluszban tartózkodnak, a DAX index akár át is törheti a 13000 pontos szintet.

Óraátállítás: A mostani héttől kezdve ismét magyar idő szerint fél négykor fognak nyitni az amerikai piacok.

Jön az inflációs adat

Nem volt annyira erős a forint az előző héten, az euróval szemben a 328-as szintről már nem tudott tovább erősödni, és végül 330-ig is gyengült. A hét második felében is csak enyhén javult a forint, bár 330 alatt maradt végül, azért összességében az előző hetek erősödése megállt. Ezzel együtt a kötvényhozamok azért lefelé jöttek, a 10 éves magyar hozam megint 1,9 százalék alá csúszott, ahol utoljára október első felében járt.

Az előző heti makroadatok nem okoztak nagy meglepetést. A munkanélküliségi ráta enyhén emelkedett 3,5 százalékra szeptemberben, míg a bruttó bérek augusztusban a vártnál jobban, 11,5 százalékkal nőttek éves alapon.

A mostani héten azért több izgalom lehet. Egyrészt jön majd az októberi feldolgozóipari PMI, ami főleg az európai gyengébb adatok miatt lehet érdekes. Ezen felül pénteken inflációs számok jönnek majd októberről, továbbá az ipari termelésről is többet tudhatunk meg. 


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.