KBC Equitas
2019. május 20. 8:30

Erre figyelünk a héten: Kereskedelmi tárgyalások, EP-választás

   

Ahogy az egész májust, a múlt heti kereskedést is leginkább a vámok kérdése határozta meg. Az amerikai pótvámok kivetésére válaszul a múlt hét elején Kína 60 milliárd dollárnyi amerikai termékre vonatkozólag jelentett be pótlólagos vámokat ellenlépésként. A bevezetés június 1-jétől léphet hatályba és több mint 5000 terméket érinthet. A feszültségek fokozódása, amelyet a Huawei elleni még szigorúbb fellépés is hajtott, rányomta a bélyegét a múlt heti piaci hangulatra. A befektetők viszont örültek, hogy Donald Trump amerikai elnök fél évvel elhalasztotta a döntést az európai járműipart sújtandó vámok bevezetéséről, amelyről eredetileg május 18-ig kellett volna határoznia.

Múlt héten Donald Trump ismételten nyomás alá helyezte a Fedet a monetáris lazítás érdekében, szerinte, ha a Fed kamatot csökkentene, akkor az Egyesült Államok megnyerné a kereskedelmi háborút. Véleménye szerint Kína ebben az esetben belemenne egy megállapodásba. Az elnök egyébként próbálta nyugtatni a piacokat is, kijelentette, hogy amikor eljön az ideje, akkor meg fognak egyezni Kínával.

A május elején tapasztalható nagyobb esés után a múlt héten már felfele kapaszkodtak az európai börzeindexek. Ehhez az is kellett, hogy Donald Trump elhalasztotta a járműipari vámok kivetését, ennek is köszönhetően egy hét alatt a DAX 1,5 százalékot, a CAC 2,1 százalékot, a Stoxx 600 1,2 százalékot emelkedett. Az Egyesült Államokban a kínai ellenlépések bejelentése után kifejezetten rosszul indult a hét, a nagyobb esést hétvégére sem sikerült ledolgozniuk az indexeknek, az S&P 500 összességében 0,8 százalékot, a Dow Jones 0,7 százalékot, a Nasdaq 1,3 százalékot csúszott vissza.

Lassan a végéhez érkezik az első negyedéves gyorsjelentési szezon, de múlt héten még több érdekes jelentésre is felfigyelhettek a befektetők. Az Egyesült Államokban szép eredményeket közölt a Walmart és a Cisco is, de az Nvidia éves szinten csökkenő eredményei is hozták az előzetes várakozást. A kínai cégek közül az Alibaba újabb remek negyedévről tett tanúbizonyságot, ugyanakkor a Baidu viszont nagy csalódást okozott, tőzsdei történelme alatt először realizált veszteséges negyedévet, így kicsit ellentmondó jelek érkeztek a kínai gazdaság állapotáról. A gyorsjelentési dömping lezajlott, már csak néhány vállalat adós az eredményközlésével, ezen a héten még a HP vagy a Home Depot lehet érdekes.

Tőkeemelést jelentett be a Vonovia, a pluszforrásra a svédországi terjeszkedéshez van szüksége a vállalatnak, a hír csak enyhe negatív reakciót okozott a piacon. Az osztalékszelvény egyébként pénteken esett le a részvényről, a technikai kép azonban továbbra is biztató, kereskedési ötletünk is pluszban áll. A korábban a felvonó üzletágának IPO-ját bejelentő, és nagyot emelkedő Thyssenkrupp árfolyama a múlt héten is sokat mozgott. A rosszul sikerült gyorsjelentés után az árfolyam visszaesett a korábbi szintre, ahonnan azonban ismét fölpattant.

Pár hét nyugalom után újra a figyelem központjába került Nagy-Britannia EU-ból való kilépési ügye. Az ellenzéki Munkáspárt pénteken berekesztette az áprilisban elkezdett, vontatottan haladó tárgyalásokat Theresa May miniszterelnökkel a Brexit feltételeiről. A hír tovább csökkenti a valószínűségét a May féle Brexit-megállapodás elfogadásnak, melyről júniusban negyedszerre szavazhat a londoni parlament. A brit kilépésre az áprilisban kitolt új határidő október vége, a jelenlegi helyzet mellett nincs sok esély egy korábbi megállapodásos szakításra, a május végi EP választásokon pedig így részt kell venniük a briteknek is. A kétpárti tárgyalások megszakadása nem tett jót a fontnak, a szigetországi deviza csökkent az euróval szemben, jelenleg 0,876-on áll az EURGBP árfolyam.

Nem okozott meglepetést az Eurózóna GDP adata, az első negyedévben a várakozásoknak megfelelő 1,2 százalék volt a gazdasági növekedés. Az Európai Bizottság legutóbbi előrejelzésében épp hasonló mértékű növekedést vár az egész évre is. A májusi gazdasági hangulatot mérő ZEW index -1,6-ra csökkenése nem sok jót ígér az Eurózónában, áprilisban még jóval optimistábbak voltak a piaci szereplők, akkor 4,5-öt mutatott a ZEW index. Az inflációban enyhe meglepetés történt, 1,3 százalékos volt az éves szintű árdrágulás áprilisban, a piac előzetesen 1,2 százalékot várt.

Az Egyesült Államokban az ipari termelés havi alapon fél százalékkal visszaesett áprilisban, ez enyhe csalódást okozott. A kiskereskedelmi forgalom is csak alig bővült a múlt hónapban, így nem igazán jöttek szívderítő makroadatok a tengerentúlról. Ezen a héten feldolgozóipari és szolgáltatóipari pmi adatokra figyelhetünk, de a munkaerőpiaci statisztikák és a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve is érdekes lehet. Érdemes figyelemmel követni a dollár mozgását is, mely múlt héten sokat erősödött az euróval szemben, az EURUSD jelenleg már 1,115-ön áll.

Érdekes események történtek a múlt héten az olajpiacon. Először az Egyesült Arab Emirátusok partjainál támadtak meg két olajszállító tankert, majd szaúd-arábiai olajfúró kutak ellen intéztek bombákkal felszerelt drónokkal. Előbbi akciót szabotázsnak, utóbit már terrorcselekménynek nyilvánította Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere, szerinte a támadók ezzel a globális olajellátást veszélyeztetik. A drónos támadás egyébként nem okozott fennakadást sem a kitermelésben, sem a szállításban. A hétvégén gyűlést tartottak az OPEC tagok, valamint szövetségeseik, ahol utaltak arra, hogy az év hátralévő részében is kontroll alatt tartanák az olajkínálatot. A jelenleg érvényben lévő korlátozás júniusban jár le, akkor dönthetnek az esetleges hosszabbításról. A WTI jelenleg 63,5 dollár, a Brent pedig 73,1 dollár.

Újra izgalmas változások voltak múlt héten a Bitcoin árfolyamában. A kriptodeviza nagy elánnal kezdte a hetet, a 6000 dolláros szintekről egyből 7000 dollár fölé emelkedett, majd a héten a 8000 dolláros szintet is többször tesztelte az árfolyam, ami viszont egyelőre kemény ellenállásnak bizonyult. A Bitcoin jelenleg is épp a 8000 dolláros szinten egyensúlyoz.

Az Európai Unióban a hét második felében, Magyarországon vasárnap, európai parlamenti választásokat tartanak. A felmérések alapján megerősödhetnek az euroszkeptikus pártok, amelyek nem támogatják a mélyebb európai integrációt, de a többséget nem szerzik meg. Az előrejelzések szerint a mérsékelt-konzervatív pártokat tömörítő Néppártnak lehet a legnagyobb frakciója.

Kiemelkedő magyar GDP növekedés

Nemcsak az elmúlt időszak egyik legjobb negyedéves GDP növekedési számát közölte a múlt héten a KSH, hanem az európai uniós országok között is első helyen végzett Magyarország a GDP növekedés alapján. Románia és Lengyelország volt még képes hasonló mértékű GDP növekedésre az első negyedéves adatok alapján. Az 5,2 százalékos első negyedéves GDP növekedéshez legjobban az ipar, építőipar, valamint a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá leginkább.

Márciusban 67,6 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbi adathoz képest. Az építőipari termelői árak is nagy növekedést mutatnak az első negyedévben 10 százalékkal növekedtek az árak az előző évhez viszonyítva.

Tovább csökkent az első negyedévben Magyarország GDP arányos államadóssága, a negyedév végén a GDP  68,3 százalékára csökkent, amelyen 3,5 százalékpontos csökkenés az egy évvel korábbi adathoz képest. A csökkenéshez a GDP növekedése, valamint az államháztartás első negyedéves többlete járult hozzá. Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a GDP 70,1 százaléka volt az adósság, amely 3,6 százalékponttal alacsonyabb, mint az elmúlt évben.

Ezen a héten a magyar makronaptárban nem szerepel jelentősebb adat, mindössze az OECD héten megjelenő kiadványát lehet figyelni, amelyben a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzésüket frissíthetik.

Korrekció a BUX indexben

Nem volt jó hete a magyar tőzsdének, a BUX index értéke tovább csökkent, a hetet pedig 40000 pont alatt zárta. A főbb blue chipek is gyengén teljesítettek, főként a Richter. A nemzetközi hangulat sem segítette a magyar piacot, így folytatódott a csúcsról történő korrekció. Hamarosan azonban a BUX index fontos támaszszinthez érkezhet, így a nemzetközi események mellett érdemes lesz figyelni, hogy fordulni tud-e a magyar tőzsde. A blue chipeken kívül az elmúlt héten a kispapírok jelentéseire is figyelhettünk.

Jól sikerült a Rába első negyedéve, a vállalat bevétele 19 százalékkal növekedett, ez azonban részében egyszeri megrendelésnek köszönhető. A beruházások és az új akvizíció viszont segíthet fenntartani a növekedést.

Pénteken az ANY Biztonsági Nyomda tette közzé első negyedéves jelentését, amelyben kis mértékben visszaeső bevételekről számolt be, azonban az EU-s választások bevételei a következő negyedévre fognak esni, így az enyhe visszaesés a bevételekben és a stagnáló profit kevésbé értékelhető negatívan.

A) OTP

Letörte a 12400-as szintet az OTP, és a héten a 12000 forintos szintet is megközelítette, és a végül a hetet 12180 forintnál zárta. Az áprilisi csúcsok után most a korábbi 11200 és 11800 forint közötti oldalazó sáv irányába vette az utat a papír. Ennek a sávnak a felső része jelenthet most támaszt az árfolyamnak, amennyiben folytatódik a csökkenés.

Ezen a héten csütörtökön lehet utoljára osztalékért venni OTP részvényt, amely részvényenként 220,68 forint. Jelenleg még nem kínál magas osztalékhozamot az OTP azonban a héten tartott elemzői konferenciahíváson kiderült, hogy egy év múlva akár reális lehet egy rendkívüli osztalék kifizetése a magas készpénzállományból.

Az OTP-re vonatkozó célárak tekintetében vegyes a kép, a SocGen 10950-es célár mellett eladási ajánlást adott a részvényre, a HSBC viszont 15300 forintra emelte a célárát, vételi ajánlás mellett. A célárak átlaga viszont változatlanul 13500 forint körül alakul, amely a jelenlegi árfolyamnál 11 százalékkal magasabb.

Az OTP napi grafikonja (2019.05.20. nyitás előtt)

B) Mol

Fordulni tudott a 200 napos mozgóátlagról a Mol, és a 3250 forintos szintet vissza is tesztelte az árfolyam. Pénteken azonban ismét lefele vette az irányt a papír és 3170 forintnál zárta a hetet. 3150 forintnál húzódik egy gyengébb támasz, a következő napokban ez a szint megtartása vagy letörése lehet a kérdés. Felfelé változatlanul a 3250 forint jelent ellenállást, további esés esetén pedig a 200 napos mozgóátlag.

A hét elején nyitott kereskedési ötletünkre nézve is ez negatív hatás lenne, egyelőre azonban a nyitáshoz képest még magasabb a pénteki záróár.

Céláremelés érkeztek a Molra, múlt héten a Wood emelte meg 3879 forintra a célárát, a korábbi 3247 forintos fair értékről.

A Mol napi grafikonja (2019.05.20. nyitás előtt)

C) Richter

A leggyengébben a Richter teljesített héten, a pénteki napot az éves mélypont körül, 5030 forinton zárta. A jelenlegi trend alapján sorra esnek el a támaszok a részvénynél, ha folytatódik a lejtmenet, akkor a 4800 és 4600 forint közötti szintek jelenthetnek még egy erősebb ellenállászónát. Hasonlóan alacsony szinteken nem tartózkodott a részvény 2017 óta. A csökkenés befejeződéséhez némi reményt adhat az RSI indikátor 30 körüli szintje, ami hamarosan túladottságot jelez.

Célárcsökkentések is érkeztek a Richterre, amelyek szintén nem segítették az árfolyam emelkedését. A nagyobb elemzőházak szinte mind visszavágták a célárakat, a Concorde és Jefferies is csökkentette a fair értékét a vállalatnak, előbbi 6100 forintról 5800 forintra, a Jefferies pedig az általuk megfogalmazott alapforgatókönyvhöz 4460 forintos célárat állapított meg.

A Richter napi grafikonja (2019.05.20. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

Az osztalékfizetés után a Telekom sem talált magára, és a szelvényvágás után fontos szintek alá került a részvény, 430 forintról pedig a héten tovább gyengült egészen 424 forintig. Amennyiben nem sikerülne a fordulat a 415 forintos szint elérésére kerülhetne sor, ahol a következő támaszszint található. Felfele a 430 forintos ellenállást lenne szükséges áttörnie az árfolyamnak, hogy elindulhasson egy emelkedő trend, amellyel akár a 25 forintos rést is be lehetne tölteni.

Az RSI indikátor alapján viszont már meglehetősen túladottá vált a részvény, jelenleg 23-as szintnél jár az indikátor értéke, amely a 30-as túladottságot jelző szint alatt tartózkodik.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.05.20. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.