KBC Equitas
2019. augusztus 26. 8:37

Erre figyelünk a héten: Kereskedelmi háború, Olaszország, MNB

   

Múlt héten is folytatódott a kereskedelmi háborús csörte Kína és az Egyesült Államok között. Kínai részről pénteken jelentették be, hogy 75 milliárd dollárnyi amerikai importárura vetnek ki átlagosan 5-10 százalékos büntetővámot. Az amerikai példához hasonlóan az áruk egy részét szeptember 1-jétől vámolják meg, a másik részét december 15-től. Az amerikai autókra 25 százalékos, az autóalkatrészekre pedig 5 százalékos pótvám kerülhet bevezetésre december 15-től. Pénteken pedig Trump is kemény üzenetet fogalmazott meg, újabb pótvámok belengetése mellett, mely alapján hosszú kereskedelmi háborúra érdemes készülni. Megszólalásában arra kérte az amerikai cégeket, hogy Kína helyett keressenek más gyártási alternatívákat, sőt, lehetőség szerint vigyék haza a termelést.

A részvénypiaci hangulatot újfent a kereskedelmi háború határozta meg leginkább. Pénteken jelentős lefordulás volt tapasztalható a jelentősebb indexekben Kína ellenlépése és Trump figyelmeztetése után. Összességében azonban nem voltak heti szinten nagy elmozdulások a fontosabb európai börzeindexekben, az amerikai indexek péntek délutáni nagyobb esésük miatt viszont jelentősebb mínuszban zártak.

Múlt héten európai körutat tett Boris Johnson brit miniszterelnök, aki többek között Angela Merkel német kancellárral és Macron francia elnökkel is tárgyalt a Brexittel kapcsolatban. A fő nézeteltérést továbbra is az északír határ ügye okozza. Johnson hangsúlyozta, hogy ő is megállapodást akar, szerinte pedig 30 napon belül megoldást tudnak találni az írországi határ kérdésére is. Amennyiben erre tényleg sikerül gyors megoldást találni, akkor elkerülhető a hard-Brexit, amelyre egyébként már az EU és a britek is egyre nagyobb esélyt adnak. A szombaton kezdődő, és jelenleg is még tartó G7-csúcson Johnson már pesszimistábbnak tűnt a megállapodással kapcsolatban, nyomatékosította, hogy fel kell készülni a rendezetlen kilépésre.

Múlt héten Sergio Mattarella olasz államfő találkozott a parlamenti pártok képviselőivel, hogy megoldást találjanak a kialakult kormányválságra. Jelenleg két opció tűnik reálisnak, a jelenleg is kormányzó M5S koalícióra léphet a balközép Demokrata Párttal, vagy pedig előrehozott választásokra kerül sor. Holnapig várhatóan eldőlhet, hogy milyen irányban folytatódik a krízis.

Közzétették múlt szerdán a Fed júliusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, ahol nagy meglepetések nem kerültek ki. A döntéshozók többsége Jerome Powell Fed-elnökhöz hasonlóan ciklus közepi kiigazításnak látja a kamatvágást, amelyet a kereskedelmi háborús bizonytalanság ellensúlyozása és az inflációs cél fenntartása érdekében kellett meghozni. Donald Trump sokadszorra is alkalmatlannak titulálta a Fed-elnököt.

Pénteken a Jackson Hole-i konferencián is beszélt Powell, ahol azonban semmi újdonság nem hangzott el. Kiemelte, hogy a globális környezet komplikált, de az amerikai gazdaság jól teljesít. Az infláció szerinte fokozatosan közelebb kerülhet a 2 százalékos célhoz. A piac korábban szinte biztosra vette a szeptemberi újabb kamatcsökkentést, megerősítő jelek azonban erre nem érkeztek.

A kereskedelmi háború pénteki kiéleződése után gyengült a dollár, az EURUSD jelenleg 1,115. Nagyot ugrott az arany is pénteken, közel 60 dollárt is emelkedett Trump üzeneteinek hatására, jelenleg egy unciáért 1542 dollárt adnak, így kereskedési ötletünk kifejezetten jól áll. Az olajárfolyamok esetében pénteken ellentétes mozgás volt megfigyelhető, a WTI ma reggel 53,7 dollár, a Brent pedig 58,9 dollár.

Makrofronton azért nem lesz teljesen unalmas a mostani hét, mivel az amerikai második negyedéves GDP második olvasata jön majd. A várakozások szerint egyébként 2 százalékos lehet az évesített növekedés, a korábbi olvasathoz képest ez enyhe visszaesés. Az némileg negatív lehet, hogy az előző héten az augusztusi PMI-számok a várakozásoknál gyengébbek lettek, a feldolgozóipari adat 49,9 pontos lett, míg a szolgáltató szektorra vonatkozó 50,9 pontos.

Ezen a héten Európából főleg az előzetes augusztusi inflációs számok lehetnek fontosak, csütörtökön jönnek majd például a német számok, ez pedig a várható monetáris politikát illetően azért jelzésértékű lehet. A várakozások szerint egyébként az augusztusi éves növekedés csak 1,5 százalékos lehet majd, habár az kedvező jel, hogy a múlt héten érkezett augusztusi PMI-adatok a vártnál erősebbek lettek Európában.

Mélyponton a forint

Forintgyengülésről szólt az elmúlt hét, az EURHUF árfolyama tavaly szeptember óta nem látott szintre emelkedett, 329 fölé került az EURHUF, így már a történelmi mélypont sincs messze. Makroadatok hiányában leginkább a nemzetközi befektetői hangulatingadozás hatott az árfolyamra. Régiós szinten is alulteljesítőnek mutatkozott a forint, mivel a cseh korona szinte stagnált, a lengyel zloty pedig kismértékben erősödött az euróval szemben. A forint trendszerű gyengülésével párhuzamosan emelkedtek az állampapír-hozamok, a 10 éves államkötvény hozama a héten ismételten 2 százalék közelébe került.

Ez a hét már izgalmasabbnak ígérkezik itthon, kedden tartja az MNB a kamatdöntő ülését, ahol nem valószínű az irányadó ráta módosítása, a döntést követő kommunikációra azonban érdemes lesz figyelni, és akár a forint árfolyamára is kihatással lehet. Szerdán pedig a júliusi munkanélküliségi rátát ismerhetjük meg, a korábbi adat 3,3 százalék volt. Csütörtökön a felülvizsgált második negyedéves GDP adatra derül fény, amelyből kiderülhet, hogy miért okozott meglepetést a magyar gazdaság, a várakozás szerint egyébként helybenhagyják a 4,9 százalékos első olvasatot.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.