KBC Equitas
2019. augusztus 12. 8:27

Erre figyelünk a héten: Kereskedelmi háború, olasz kormányválság, GDP

   

Még augusztus legelején forrósodott fel újra az amerikai-kínai kereskedelmi háború a Donald Trump által bejelentett újbóli pótvámokkal. A helyzet a múlt héten sem csitult, ment a folyamatos adok-kapok a két szuperhatalom között. A kínai jüan az amerikai dollárral szemben a lélektani 7-es szint fölé került, a jüan gyengülése pedig enyhítheti valamelyest a büntetővámok negatív hatásait. Emiatt az Egyesült Államok devizamanipulátornak titulálta Kínát.

A fejlett részvénypiacokon tapasztalható hangulatot leginkább a kereskedelmi háborús aggodalmak határozták meg. Főleg a hét elején voltak borúlátóak a befektetők, utána azonban kisebb felpattanás volt tapasztalható a fontosabb tőzsdéken. Európában a német DAX összességében 1,5 százalékot csökkent, a CAC 0,6 százalékkal mérséklődött, a londoni tőzsdeindex pedig 2,1 százalékkal került lejjebb. Az Egyesült Államokban még erőteljesebb volt a hát második felében a felpattanás, a fontosabb indexek így összességében fél százalék körüli mínuszt hoztak össze heti szinten.

Lassan véget ér a gyorsjelentési szezon, de a múlt héten is volt még pár érdekesebb jelentés. Az Egyesült Államokból a tavasszal tőzsdére lépő Ubert és a Lyftet övezte nagy figyelem, a jelentések viszont felemásak lettek. Németországból a Deutsche Post okozott pozitív meglepetést, a Commerzbank és az Adidas befektetői viszont már kevésbé örültek a negyedéves számok után. Ezen a héten is akadni fog még néhány izgalmasabbnak ígérkező gyorsjelentés, Németországból például a Henkel és az RWE teszi közzé a számait, de figyelhetünk majd az amerikai Nvidia és a Wal-Mart, vagy a kínai Alibaba és a JD.com jelentésére is.

Az Egyesült Államokban az S&P 500 komponenseinek 90 százaléka már túl van a második negyedéves gyorsjelentésén, az eddig látottak alapján enyhe pozitív meglepetésről beszélhetünk. Bevételsoron 1 százalékkal múlták felül a vállalatok az előzetes várakozásokat, EPS terén pedig 5 százalékos az átlagos túlteljesítés a konszenzushoz képest.

Kormányválság jöhet Olaszországban, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a Liga nevű formáció vezetője bejelentette, hogy pártjával kihátrálnak a korábban is törékenynek tűnő kormánykoalícióból, és bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a jelenlegi kabinet ellen. A szélsőjobboldali párt elnöke abban bízhat, hogy az előrehozott választásokon jobb eredményeket érhetnek el, az EP-választásokon ugyanis ők szereztek meg a legtöbb voksot.

A bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban a héten dönthet az olasz országgyűlés. Az esetleges előrehozott választásra októberben kerülhet sor, de még arra is van esély, hogy a jelenlegi parlamenti pártokból egy más színezetű kormánykoalíció áll össze, vagy esetleg az olasz államfő átmenetileg egy szakértői kormányt is kinevezhet. A helyzet már csak azért is kritikus, mert az ősszel dönteni kell a jövő évi költségvetésről. A befektetők aggódnak a kormányválság miatt, az olasz börzeindex az átlagosnál nagyobbat, 3,5 százalékot esett a múlt héten.

A német ipar továbbra sem jeleskedik, a múlt héten közzétett ipari termelési adat júniusban havi alapon másfél százalékos csökkenést mutat, amely a -0,5 százalékos konszenzushoz képest is elmaradás. Az előző évhez viszonyítva júniusban 5,2 százalékkal csökkent a termelés, amely szintén jóval elmarad a 3,7 százalékos várt visszaeséssel szemben. Ugyanakkor a gyáripari megrendelések már enyhe növekedést mutattak, de a megrendelések számában is azért 3,6 százalékos a visszaesés az előző évhez képest, így a német ipari termelésben egyelőre fordulatról még nem beszélhetünk.

Péntek hajnalban inflációs adatok érkeztek Kínából, ami alapján júliusban 2,8 százalékos volt az árdrágulás. Ez kisebb meglepetést jelent, az elemzők a múltkori adattal megegyező, 2,7 százalékos pénzromlásra számítottak. Ellentétes irányt mutatnak azonban a termelői árak, amelyet a vártnál nagyobb mértékben, 0,3 százalékkal csökkentek júliusban, ez növelheti a deflációs félelmeket, de akár újabb gazdaságélénkítő lépésekre is sarkallhatják a kormányt.

Ezen a héten az amerikai júliusi inflációs adatokra figyelhetünk, az elemzők előzetesen 1,7 százalékos árdrágulást várnak. Európában pedig az aktuális ZEW hangulatindex nyilvánosságra hozására figyelhetünk.

Szárnyra kapott a múlt héten az arany, a nemesfém árfolyama szerdán az 1500 dolláros szintet is áttörte, utána viszont már megállt valamelyest a növekedés. Ma reggel 1496 dollárt adnak egy unciáért. Az arannyal kapcsolatos kereskedési ötletünk így elég jól áll. Az arannyal ellentétben az olaj elég rosszul indította a múlt hetet, a nyugati részvényindexekkel együtt azonban a hét második felében felpattant az árfolyam. A WTI ma reggel 54,2, a Brent pedig 58,3 dolláron áll.

Itthon a GDP adatra figyelhetünk

A múlt héten két fontosabb makroadat is publikálásra került. A magyar ipari termelés az első, becsült adat alapján 4,1%-kal nőtt éves bázison júniusban, de ez jócskán elmaradt a várt 6%-os növekedéshez képest, derült ki a múlt heti szerdai közleményből. A végleges értéket e héten kedden teszi közzé a KSH, amely már részletesebb képet ad az ipari termelés alakulásáról. Múlt hét csütörtökön publikálták a júliusi inflációs adatokat, melyek alapján a fogyasztói árak elmaradva a várakozásoktól, átlagosan 3,3%-kal nőttek. Az áremelkedést elsősorban a szeszes italok, dohányáruk és élelmiszerek drágulása vezette. Az utóbbi esetében nagymértékben drágultak a zöldségek és gyümölcsök, emellett a sertéshús ára 13%-kal, míg a liszté 10%-kal emelkedett.

A forint az euróval szemben több mint 1 forintot gyengült a várttól elmaradó ipari termelési adatra, így az EURHUF aznap 326,6 közelébe ért. Ezt követően azonban ismét lefordult az árfolyam és forinterősödést láthattunk, a várttól elmaradó inflációs érték pedig csak támogatta az árfolyam csökkenését. Az EURHUF árfolyam jelenleg 324,5 közelében tartózkodik.

Ezen a héten egy fontosabb makroadat érkezik a hazai gazdaságról, de az meglehetősen izgalmas lesz. Szerda délelőtt fény derül a második negyedéves magyarországi GDP adatra, az elemzők 4,6 százalékos bővülésre számítanak, a korábbi növekedési érték 5,3 százalék volt.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.