KBC Equitas
2019. augusztus 5. 8:38

Erre figyelünk a héten: Kereskedelmi háború, gyorsjelentések, infláció

  

Már szinte az összes kínai termékre lesz vám

Azt gondolhattuk a múlt hét legfontosabb eseménye a Fed kamatdöntő ülése, azonban a kereskedelmi háborúval kapcsolatos fejlemények, és az amerikai elnök üzenete még jobban meglepte a piacokat. Donald Trump újabb pótvámokat jelentett be 300 milliárd dollár értékű kínai árura, ezzel szinte az össze kínai terméken van már vám, valamint a korábbi 10 százalékról 25 százalékra emelkednének a vámok, ha a tárgyalások lassan haladnak. A tárgyalások, úgy néz ki, mégsem a megegyezés irányába haladnak, ez pedig újabb bizonytalanságot okozott a piacokon. A múlt hét pedig elég csúnyán alakult a fejlett piaci indexekre nézve:

  • Az S&P 500 3,1 százalékkal csökkent a héten, amely az idei év egyik legrosszabb hetét jelentette az indexnél.
  • A Dow Jones valamivel jobb teljesítményt tudott nyújtani, csak 2,6 százalékkal csökkent.
  • A kereskedelmi háborúban érintett technológiai cégek részvényei nagyot estek, amelyek a Nasdaq-ot is lejjebb húzták, 3,9 százalékkal esett az index értéke múlt héten.

Így hiába telt jól a július néhány nap leforgása alatt teljesen elromlott a hangulat a piacokon, és az amerikai elnök mellett ez a Fed kamatdöntő ülésének is köszönhető. A jegybank a várakozásoknak megfelelően 25 bázispontot vágott az alapkamaton, azonban Jerome Powell a döntést követő sajtótájékoztatón nem utalt egy hosszabb kamatcsökkentő ciklus kezdetére, ezzel pedig némileg csalódást okozva a piacnak. A várakozások szerint 4 kamatcsökkentés jöhetett volna. A Fed monetáris politikájának, és a közelgő választások fényében érdemes figyelni az amerikai elnök bejelentéseit is. Az esetlegesen elhúzódó kereskedelmi tárgyalások és ennek következtében a gazdasági lassulás újabb lépésre kényszerítheti a Fed-et.

Makroadatok szempontjából egyelőre még rendben van az Egyesült Államok gazdasága, a júliusi munkaerőpiaci adat a várakozásoknak megfelelő volt, 164 ezer munkahely jött létre az elmúlt hónapban. Ezen kívül a bérek is 3,2 százalékkal emelkedtek, az adat pedig felülmúlta a várakozásokat. Ezen a héten az amerikai termelői árindexek adhatnak képet az infláció várható alakulásáról.

Folytatódott a gyorsjelentési szezon, múlt héten a nagyobb amerikai cégek közül az Apple tette közzé jelentését, amelyben az eredmény a várakozásokhoz képest jobb lett, azonban a csökkenő iPhone értékesítésből származó bevétel továbbra sem pozitív, így az új telefon érkezésén majd sok múlhat. Az AMD viszont nem örvendeztette meg a befektetőket, a jelentős bevételcsökkenés mellett, az előrejelzés is csalódást keltett. Ezen a héten is sok cég jelent még az amerikai piacon, az ismertebb vállalatok közül a Take-Two, Walt Disney, CVS Health, Kraft Heinz, Viacom, Activision jelentéseire érdemes figyelni.

Európára átevezve a bejelentett vámok szintén éreztették hatásukat, a vezető részvényindexek mind nagyot estek. A Stoxx 600 2,4 százalékkal csökkent, a DAX 3,1, a CAC 3,5 százalékot esett. Az eladói hullám leginkább az autógyártók és a technológiai vállalatok részvényein söpört végig, de szinte minden szektor mínuszban zárt.

Nem meglepően a befektetők inkább a menedékeszközöket választották, és az arany mellett a svájci frank volt a hét nyertese. A forint gyengülése miatt már közel 300 forintot kell adni 1 frankért, az euróval szemben pedig az 1,09-es szint alá erősödött a fizetőeszköz.

A kereskedelmi háború mellett fél szemmel a Brexitre is érdemes figyelni, mivel már csak alig 3 hónap maradt a britek kilépésének dátumáig. Wales-ben a választásokon elvesztett egy parlamenti képviselői helyet a Konzervatív Párt, így Boris Johnson parlamenti többsége mindössze plusz egy főre csökkent. Megállapodásról egyelőre még nincs szó, így szinte minden nappal tovább nő a hard-Brexit lehetősége.

Egyre súlyosbodik a hongkongi válság, ahol már április óta tart a tiltakozáshullám egy kiadatási törvénytervezet miatt. A tüntetők a növekvő kínai befolyás miatt tartanak, az utóbbi hetekben több milliós megmozdulásokat is szerveztek, de a Kína-barát kormány mellett is nagylétszámú demonstrációkat tartottak. Ma pedig általános sztrájkot hirdettek a városban, emiatt pedig már a befektetők is aggódnak, a hongkongi tőzsde 3 százalék körüli esésben áll ma reggel.

A politikai történések mellett a gyorsjelentések voltak fókuszban az elmúlt héten Európában. Bár hiába a néhány jó gyorsjelentés a pénteki esésben gyorsan elolvadt a jelentések pozitív hatása. A gyorsjelentések a héten vegyesen sikerültek Európában, a Bayer és Lufthansa csalódást keltő számokat közölt. A Vonovia eredményét pedig nem nagyon fogja befolyásolni a berlini bérleti díjak befagyasztása, és az Infineon is jól teljesít egy nehéz környezetben. Szintén vegyes lett a BMW gyorsjelentése is, a negatív autópiaci trendek továbbra is nyomás alatt tarthatják a gyártót. Az osztrák cégek közül az OMV jelenésének örülhettek a befektetők, az Erste profitja viszont csökkent. Ezen a héten a nagyobb német cégek közül a Commerzbank, Thyssenkrupp és az Adidas jelentéseire lesz érdemes odafigyelni.

Szépen Csillog az arany

Ebben a környezetben pedig szárnyal az arany árfolyama, a kamatok csökkenése, az újra fokozódó feszültségek miatt. A nemesfém árfolyama áttörte az 1450 dolláros szintet, amely többéves csúcsnak számít. Jelenleg 1456 dollárnál jár az árfolyam.

A globális kockázatok növekedése viszont az olaj árfolyamának nem kedvezett, a héten nagyot esett mindkét kőaljfajta árfolyama, a WTI 55 dollár, a Brent pedig 61 dollár alatt tartózkodik.. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a vártnál nagyobb mértékben növekedtek az amerikai olaj- és gázkészletek. A Hormuzi-szorosban továbbra is feszült a helyzet, Irán az elmúlt hónapban több tankerhajót is lefoglalt.

Jön a júliusi inflációs adat

Idei mélypontjára került a forint az elmúlt héten, a romló nemzetközi hangulat nem kímélte a forintot is, egészen 328 közélbe gyengült az euróval szemben, bár végül péntekre 326,5-ig vissza tudott erősödni a hazai fizetőeszköz, a héten ismét a gyengülés jellemezte.

Fontos adatok látnak napvilágot a héten a magyar gazdaságról, így már érdemes figyelni a megjelenő statisztikákra a makroadatok szempontjából kevésbé sűrű hetek után. Szerdán az ipari termelés júniusi első becslését tudhatjuk meg a KSH-tól, majd az államháztartás július végi helyzetéről tesz közzé tájékoztatót csütörtökön a Pénzügyminisztérium. A legfontosabb pedig a júliusi fogyasztói árak statisztikája lesz, amelyet szintén csütörtökön tesz közzé a KSH.

Magyar jelentések hete

Múlt héten a Mol kezdte el a gyorsjelentési időszakot a magyar tőzsdén, és meglepetésre a jobb finomítói teljesítménynek köszönhetően felülmúlta az elemzői várakozásokat. A jelentéseket a Richter, amelytől szintén nem várunk rossz eredményt, és a Magyar Telekom fogja folytatni a kedden és szerdán. A hetet végül az OTP zárja pénteki jelentésével. A kispapírokra is érdemes lesz figyelni, a Graphisoft Park is a héten jelent.

Ha már kispapírok, akkor fontos bejelentést tett az EstMedia, közel 30 milliárdos tranzakció keretein belül tőzsdére jön a Delta Systems nevű IT-cég az Est Medián keresztül. A Delta egy főleg rendszerintegráció projektekkel foglalkozó cég, amely a magyar piacon jelentős szereplőnek számít a 16 milliárd forint körüli éves árbevételével.

Az izgalmaknak tehát nincs vége, a nemzetközi piacokon érdemes figyelni arra, hogy talpra tudnak-e állni az indexek, itthon pedig a gyorsjelentések okozhatnak meglepetéseket. A várható pótvámok hatásai pedig a hétfői reggeli nyitásban is éreztetik a hatásaikat, ismét jelentős mínuszban nyithatnak az európai börzék.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.