KBC Equitas
2019. szeptember 2. 8:31

Erre figyelünk a héten: kereskedelmi háború, GDP, feldolgozóipar

  

feszülten telt az augusztus

Viharosan telt a nyár a tőzsdék szempontjából, május óta a vezető részvényindexek a legrosszabb hónapjukat zárták, amelyben az újra kiújuló kereskedelmi háborús feszültség, és a Fed a kamatcsökkentés utáni kiváró üzeneteinek volt a legnagyobb szerepe. A fejlett piaci indexek teljesítménye augusztusban a következőképpen festett:

  • A Dow Jones 1,7 százalékkal gyengült.
  • Az S&P 500 1,8 százalékkal csökkent.
  • A legnagyobb esést a Nasdaq szenvedte el 2,6 százalékkal, amely a techszektor alulteljesítésének volt köszönhető.
  • A DAX szintén gyengén szerepelt, 2,1 százalékkal csökkent augusztusban.

A hónap végére valamelyest erősödni tudtak az indexek, ehhez hozzájárult az is, hogy Peking részéről enyhülésre okot adó üzenetek érkeztek, azonban az amerikai elnök arra szólította fel az amerikai cégeket, hogy helyezzék át Kínából a gyártásukat. A feszültség tehát korántsem múlt el, így a továbbiakban is a kereskedelmi kapcsolatok alakulása határozhatja meg a piacok irányát.

Különösen fontos pedig, hogy a gyengülő makroadatokra a kereskedelmi háború árnyékában mit lép majd a Fed, amely augusztusban még kissé kiváró hangnemet ütött meg, a júliusi kamatcsökkentés után. A piac kamatcsökkentést várna, és üzeneteivel Donald Trump szintén nyomást helyezne a jegybankra a további vágást sürgetve.

Mivel megegyezés eddig nem született, a korábban bejelentett vámok a mai naptól életbe léptek, amelyre a jüan gyengült is a főbb devizákkal szemben. A kínai feldolgozóiparról sem érkeztek jó hírek, amely szintén tovább gyengítette az ázsiai devizát.

Az elmúlt héten Európában is enyhült a negatív hangulat, a heti teljesítményt nézve emelkedni tudott a DAX 2,8 százalékkal emelkedett, az FTSE 1,1 és a CAC pedig 2,9 százalékkal erősödött. is. Kiemelkedő volt Európában az ingatlanszektor, miután a berlini parlament úgy néz ki, enyhítene a bérleti díjak befagyasztásáról szóló szabályozáson, amely előreláthatólag érzékenyen érinthet a német ingatlanfejlesztőket. A pénteki nap nyertesei így az ingatlanfejlesztők voltak, élükön a Deutsche Wohnen-nel, és a Vonoviával.

Mai nap nem lesz kereskedés az Egyesült Államokban, a szeptember 2-ai munka ünnepe miatt. A határidős indexek alakulása alapján ma a fontosabb európai tőzsdéken nem várható nagy elmozdulás a reggeli nyitáskor.

Irány a no-deal Brexit felé

Boris Johnson feloszlatta a brit parlamentet, ezzel még jobban megnőtt a megállapodás nélküli Brexit valószínűsége, mivel a jelenlegi helyzet szerint a parlament a héten még ülésezik, ezt követően viszont csak október 14-én folytatná a működését, alig több mind két héttel az október 31-ei Brexit határidő előtt. A miniszterelnök ezzel a lépéssel szeretné megkerülni a parlamentet egy lehetséges Brexit megállapodás létrehozására. A korábban az EU által jóváhagyott Theresa May-féle szerződést az északír határkérdés miatt elfogadhatatlannak tartja Boris Johnson, azonban Michel Barnier, az EU főtárgyalója is vasárnapi Sunday Timesnak adott interjújában azt közölte, hogy nem lehetséges az északír határellenőrzés visszaállításának elkerülése.

Bizonytalan, hogy alig két hónap alatt sikerülne a briteknek egy másik megállapodást elkészíteniük, így egyre inkább a hard-Brexittel számolnak a befektetők, ez pedig a font árfolyamán is meglátszik, amely az euróval szemben új mélypontra került az elmúlt héten.

Nem jöttek jó adatok a múlt héten Európából, a német gazdaság gyenge volt a második negyedévben, ráadásul az augusztusi előzetes inflációs számok is a vártnál gyengébbek lettek, 1,4 százalékra csökkent a júliusi 1,7 százalékról az éves növekedés. Az USA-ból a GDP-adat volt érdekes, itt viszont a második negyedéves szám második olvasata nem okozott meglepetést, és 2 százalékos volt az évesített növekedési ütem.

Az amerikai 10 éves kötvényhozam ezek után viszonylag stabil volt a múlt héten, bár még mindig 1,5 százalék közelében jár, amire utoljára még Trump elnöksége előtt, 2016 nyarán volt példa. A német hozamok szintén nem csökkentek tovább, de továbbra is mínusz 0,7 százaléknál jár a 10 éves. A fentiek összefüggésben lehetnek azzal, hogy a múlthéten a kamatcsökkentési várakozások nem változtak érdemben, sőt, minimálisan inkább a szigorúbb (kevésbé laza) monetáris politika irányába változott.

A héten a feldolgozóipari számokra, vagy éppen a német ipari termelésre lehet figyelni Európából, de érdekes lehet a pénteken érkező EU-s végleges GDP-adat is, ami a második negyedévre vonatkozik majd. A várakozások szerint 1,1 százalékos lehetett az éves növekedési ütem. Az USA-ból szintén a PMI-számok lehetnek fontosak, de a munkaerőpiaci számok is (ADP, NFP) okozhatnak majd izgalmakat.

Nagyot ugrott az olaj, még mindig csúcsközelben az arany

Nagy mozgások voltak az olaj piacán is, a héten a WTI és a Brent árfolyama is emelkedett. Emelkedés mögött kettős hatás húzódik meg, egyrészt a nagymértékben visszaeső amerikai olajkészletek, másrészt a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos kijelentések határozták meg az árfolyamot. A múlt heti mozgás alapján július óta a legnagyobb heti emelkedést könyvelhette el az olajárfolyam. A ma reggeli árfolyamok alapján a WTI 55,2 dollár, a Brent 59,1 dollár.

Kissé megtorpant az arany árfolyama múlt héten, míg hét elején az 1540-es szint körül oldalazott az árfolyam, addig pénteken a fejlett piacokon kitartó optimistább hangulatban 1530 dollárig süllyedt az arany árfolyama. Azonban még így is 5 éves csúcsán tartózkodik az árfolyam, amely a továbbra is fennálló globális kockázatok, valamint az alacsony kamatok időszakában továbbra is magasan maradhat.

Az MNB volt a fókuszban

Az elmúlt héten tartotta kamatdöntő ülését az MNB, amelyen a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamatrátán. Mint korábban is már sokszor a döntést követő közlemény azonban tartogatott érdekességeket így inkább érdemes volt a jegybank közleményére, gazdasági előrejelzésére figyelni.

A mostani forint árfolyam alakulás szempontjából fontos, hogy a jegybank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, amelyhez pedig egyetlen adat, amelyre koncentrálnak az infláció. Az infláció az év első felében magasan alakult, a tolerancia sáv tetejét érintve, azonban a jegybank előrejelzésének megfelelően júliusra mérséklődött az áremelkedés üteme, az infláció 3,3, míg a maginfláció 3,7 százalékos szintre. A jelenlegi trendek alapján folytatódhat az infláció mérséklődése a következő hónapokban.

Az infláció mérséklődése leginkább a külső konjunktúra romlásának köszönhető, a továbbra is erős belső kereslet pedig emeli az áremelkedés ütemét. Ezzel együtt a gazdasági növekedés az országban erős maradhat, habár a 2018-as mértékű GDP bővülést már nehéz lesz elérni, a jegybank előrejelzése szerint az idei évben 4,3, 2020-ban pedig 3,3 százalékkal növekedhet a hazai gazdaság. Ez még mindig meghaladhatja az eurózóna GDP növekedési ütemét.

A héten is fontos makroadatok fognak érkezni a haza gazdaságról is, ma reggel a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexre figyelhetünk, szerdán a KSH közli a kiskereskedelem júliusi teljesítményét, pénteken pedig az ipar és a külkereskedelem előző havi alakulásáról tudhatjuk meg a számokat.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.