KBC Equitas
2019. július 15. 8:33

Erre figyelünk a héten: Jelentési szezon, részvényindexek

   

A nyugat-európai indexek rosszul teljesítettek a múlt héten, bár a csökkenés jellemzően mérsékelt, 1 százalék alatti maradt. Legrosszabbul a német DAX teljesített, mely 2 százalékkal esett vissza. Az Egyesült Államokban már egészen más volt a helyzet, ahol az indexek történelmi csúcsokra törtek. Mind a három jelentősebb index emelkedett heti szinten, az S&P 500 0,6 százalékot javult, a Dow Jones és a Nasdaq erősödése pedig meghaladta az 1 százalékot. Ezen a héten így különösen izgalmas, hogy az amerikai indexek a csúcsokról merre veszik tovább az irányt.

A héten az amerikai nagybankok eredményközléseivel elstartol a második negyedéves gyorsjelentési szezon. Ma délután rukkol ki a számokkal a Citigroup, holnap pedig a Goldman Sachs, J. P. Mogan, Wells Fargo hármas eredményei érkeznek. A héten azonban szinte minden amerikai nagybank gyorsjelentése megérkezik. A pénzintézetek mellett a technológiai szektort is érdemes figyelni, többek között a Netflix, a Microsoft és az IBM számai is a héten érkeznek, de szintén jelent Németországból az SAP is.

Szankciókat jelentett be pénteken Kína amerikai fegyvergyártók ellen, miután Tajvan fegyvereket rendelt az Egyesült Államoktól. Kínának a Tajvan-kérdés kifejezetten érzékeny pont, a fegyvereladást a szuverenitásának megsértésének tekinti. Ez a fejlemény viszont nem jelent jót a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatok szempontjából, amelyekben pedig enyhülés volt tapasztalható az elmúlt hetekben.

A francia törvényhozás csütörtökön elfogadta a technológiai óriások helyi bevételeire kivetendő 3 százalékos „digitális adót”. Az intézkedés többek között az Amazont, a Facebookot és a Google-t is érinti. A törvény elfogadása előtt szerdán Donald Trump amerikai elnök büntetővámokkal fenyegette Franciaországot, és nyilatkozatok szerint vizsgálják, hogy az intézkedés nem diszkriminálja-e az amerikai vállalatokat. A Facebook és az Amazon árfolyama valamelyest csökkent a hírre, a Google azonban emelkedni tudott, így izgalmasnak tűnik a technikai kép.

Izzott a levegő a német vállalatok körül

Múlt hétvégén nagyszabású átalakítási tervet jelentett be a Deutsche Bank, az elemzők szerint viszont a restrukturálás hatásait illetően a bank túl optimista számokat közölt. A részvényárfolyam hétfőn 5,4 százalékot zuhant. A DAX komponensek közül a BASF is visszavágta a teljes éves eredményére vonatkozó előrejelzését, amelyet szintén nem fogadtak jó néven a befektetők, az árfolyam heti szinten 3,7 százalékot csökkent. A brüsszeli tőzsdén jegyzett AB InBev ma reggel jelentette be, hogy visszavonja az ázsiai leányának tőzsdére vezetését, a hír várhatóan negatívan érintheti a sörgyártő árfolyamát.

Csökkentette éves eredmény-célkitűzését a Daimler, az új menedzsmentprognózis szerint a vállalat alul fogja múlni a tavalyi évet. A német autógyártó a Takata-légzsákok meghibásodása miatti visszahívásokat, valamint a dízelbotrányhoz kapcsolódó költségeket sínyli meg. Az előzetes számok alapján a második negyedévben a várakozások szerinti 2,2 milliárd eurós üzemi eredmény helyett 1,6 milliárd eurós veszteséget termelt a cég. Pénteken a bejelentés után közel 5 százalékos mínuszba került a részvény, az árfolyam azonban nap végére korrigált.

A Volkswagentől viszont pozitív hírek érkeztek. A német autógyártó eladásai júniusban 1,6 százalékkal emelkedtek, főleg Kínában volt nagy a növekedés. Emellett a VW bejelentette, hogy több területen is együttműködnek a Forddal, közösen fejlesztenek majd önvezető technológiákat, valamint a Ford az európai elektromos modelljeihez a Volkswagen elektromos platformját fogja használni. Pénteken mindkét autógyártó árfolyamai emelkedtek valamelyest az összefogás bejelentése után.

Kis meglepetések voltak a makroadatokban

Múlt héten érkeztek az amerikai júniusi inflációs adatok. Az elemzői várakozásoknak megfelelően 1,8 százalékról 1,6 százalékra lassult az éves árdrágulás. A maginflációban viszont kisebb meglepetésre gyorsulás volt tapasztalható, a mutató 2,0 százalékról 2,1 százalékra emelkedett, ez minimálisan csökkentheti a Fed-en lévő kamatvágási nyomást. Jerome Powell Fed elnök a múlt heti parlamenti meghallgatásán egyébként újfent kilátásba helyezte az esetleges közelgő kamatvágást, így egyre esélyesebbnek tűnik azért, hogy már ebben a hónapban lazíthat a jegybank. Az elemzők nagyon nagy többsége is lazítást vár a Fedtől, így nagy meglepetést okozna, ha augusztus végén ezt nem lépné meg az amerikai jegybank.

Kínában a júniusi infláció a várakozásoknak megfelelően, 2,7 százalékon alakult, az importforgalom mértéke viszont a negatív meglepetést okozva 7,3 százalékkal csökkent. Ma reggeli hírek szerint a júniusi GDP növekedés 6,3 százalék volt Kínában, ebben ritkán szokott meglepetés lenni, most is egybeesett a várakozásokkal. Ezen a héten inkább az Eurózónából várhatóak majd izgalmasabb makrostatisztikák. Holnap a ZEW gazdasági hangulatindex alakulását tudhatjuk meg, szerdán pedig a felülvizsgált inflációs statisztikák érkeznek.

A heti amerikai események kihatással voltak a dollár árfolyamára is, amely Jerome Powell beszéde után erősödött, majd az inflációs adat közzététele után kissé korrigált. Az EURUSD ma reggel 1,127. Az arany árfolyama is a Fed elnök nyilatkozata után erősödött, egy unciáért jelenleg 1414 dollárt adnak. Múlt hét elején emelkedtek az olajárak is, amely a hétvégéig is kitartott, ma reggel a WTI 60 dollár, a Brent pedig 66,6 dollár. A Bitcoin ellenben nagyot esett, ebben közrejátszhatott Donald Trump nem éppen támogató kijelentése a kriptodevizákról, ma reggel az árfolyam 10115 dollár.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.