KBC Equitas
2019. május 6. 8:27

Erre figyelünk a héten: Jelentések, kereskedelmi tárgyalások, infláció

    

Elmaradhat, az eheti kereskedelmi tárgyalás az USA és Kína közt

Bizakodó volt a piac az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat illetően, azonban vasárnap az amerikai elnök bejelentette, hogy újabb 200 milliárd dollár értékű árura vetne ki 25 százalékos vámot az eddigi 10 százalékos vám után. Az elnök szerint mégis túl lassan haladnak a tárgyalások.

A vámok emelésének hírére a kínai fél fontolóra vette az eheti kereskedelmi tárgyalások elhalasztását, amely jelentősebb negatív hatással volt az ázsiai piacokra is, a Shanghai Composite több mint 5 százalékkal esett. A hír az európai és amerikai piacok nyitására is hatással lehet, a Dow Jones határidős indexe 450 pontos mínuszba zuhant a fejlemények hatására, de az európai indexek is mínuszban nyithatnak.

Évtizedes mélyponton az amerikai munkanélküliség

Múlt héten az európai részvénypiacok többnyire a munka ünnepe miatt rövid hetet tartottak, Észak-Amerikában és a londoni tőzsdén viszont május 1-jén is volt kereskedés. Éppen aznap ütött új történelmi csúcsot az S&P 500 2954 ponttal, utána viszont a hét második felében elfogyott az amerikai indexek lendülete.

Május 1-jén tartotta a Fed kamatdöntő ülését, ahol ugyan nem változtatott a jegybank az irányadó kamatrátán, viszont a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátán felüli betétein 5 bázisponttal visszavágta a kamatot és csökkentette a havonta újrabefektetett értékpapír-állomány összegét. Összességében ezek a lépések nem jelentenek változást a monetáris politika irányában. A Fed szerint nem szükséges a jelenlegi környezetben a kamatszint változtatása, habár az infláció jelenleg alacsonyabb a kívánt 2 százalékos mértéktől, a jegybank prognózisa szerint a jövőben emelkedhet az infláció. A piaci kalkulációk alapján lehetett volna egy kis esélye a kamatcsökkentésnek is, ennek elmaradása pedig negatívan hatott a részvénypiacokra. Az amerikai elnök után az alelnök Mike Pence is azt kérte a Fedtől, hogy az alacsony infláció miatt vegye fontolóra a kamatok csökkentését.

A munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra esett az Egyesült Államokban, amely évtizedes mélypontnak számít, valamint 263 ezer új munkahely jött létre áprilisban, amely stabil munkaerőpiacra utal. A várakozás csak 190 ezer új munkahely, és 3,8 százalékos munkanélküliség volt, így az adatok nagy pozitív meglepetést jelentettek, és a gazdaság erejét mutatják.

A Fed kamatdöntése után lefele induló indexekre pozitív hatással volt az az amerikai munkaerőpiaci adat, a Dow Jones index közel 200 pontot emelkedett, az S&P 500 1 százalékot erősödött, a Nasdaq pedig 1,6 százalékot. Jól teljesített az Amazon részvénye, 3,2 százalékot ralizott pénteken, miután a Warren Buffetthez köthető Berkshire Hathaway jelentéséből kiderült, hogy befektettek a cégbe.

Teljes gőzzel dübörgött múlt héten is a jelentési szezon, Észak-Amerikában pedig már lassan vége is lesz a dömpingnek. Európában szép eredményeket közölt a Volkswagen és az Adidas is, a tengerentúlon szintén örömteli perceket szerzett a befektetőinek a General Electric és az Apple, az AMD viszont felemás jelentést tett közzé. Ezen a héten sem kell unatkoznunk, az Egyesült Államokból többek között a Walt Disney, az Allergan és GoPro lepheti meg a befektetőit a negyedéves számaival, Európában pedig sokak mellett a BMW, a Siemens, a Commerzbank, az Unicredit és az Arcelormittal jelentése is érdekes lehet.

Tőkeemelésre készülhet a Tesla, pénteken a részvények 4,5 százalékot emelkedtek, miután a korábban tervezett 2 milliárd dolláros tőkeemelés helyett 2,7 milliárd dollár értékű részvényt és kötvényt kínálra eladásra a cég.

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adat az európai tőzsdéken is segített, a Stoxx 600 index 0,4 százalékos pluszban zárta a hét utolsó napját. A német DAX index 0,5, a CAC 40 0,2, az FTSE 100 pedig 0,4 százalékkal tudott emelkedni.

Fontos inflációs adatok jöttek ki pénteken az eurózóna tagországaiból. Továbbra sincs Nyugat-Európában magas infláció, áprilisban 1,7 százalékkal nőttek ez eurózónában átlagosan a fogyasztói árak.

Az Eurózónában enyhe pozitív csalódást okozott az első negyedéves GDP adat, ugyanis éves alapon 1,2 százalékos volt a gazdasági növekedés a várt 1,1 százalék helyett. A tavalyi utolsó negyedévhez képest pedig 0,4 százalékos a bővülés. Kisebb meglepetés az európai munkanélküliségi rátában is mutatkozott, amely 7,7 százalékos volt márciusban, a prognózis 7,8 százalékot jelzett. Az áprilisi maginfláció is meglepte az elemzőket, 1,2 százalékos volt a pénzromlás mértéke egy év alatt.

Európában makroadatok szempontjából a németországi beszerzési menedzser index adatokra figyelhetünk, valamint az ipari termelés és gyáripari megrendelések mértéke is fontos lesz. A várakozás mindkét adatban kis mértékű növekedés, az előző hónapok csökkenése után, a beszerzési menedzser index értékében pedig nem vár változást a piac.

Ezen a héten az Egyesült Államokból leginkább az áprilisi infláció mértéke lehet érdekes, amely esetében a konszenzus 2,1 százalékos éves drágulást prognosztizál. Európában pedig kedden az EKB gazdasági előrejelzésére figyelhetünk, de izgalmas PMI adatok is érkeznek.

Tovább csökkennek az olajárak, húsvét utáni idei csúcs után már több mint 2 százalékos a visszaesés. Az olajár-emelkedés esetleges megtorpanására korábbi cikkünkben már felhívtuk a figyelmet. Ezúttal a múlt héten tovább szigorodó iráni szankcióknak sem volt további felhajtó hatása, ellenben a várakozáson felüli amerikai készletállomány és a tovább növekvő kitermelés az árfolyam-csökkenést segítette. A Brent ma reggel 70,85 dolláron áll, a WTI árfolyama pedig 62 dollár alatt.

Kismértékben gyengült a dollár a főbb devizákkal szemben, a legjobban figyelt euróval szembeni árfolyamváltozás 0,2 százalékos mértékű volt, ezzel az 1,12-es szint közelébe ért az EURUSD.

A dollár gyengülésével erősödni tudott az arany árfolyama, korábban az 1265 dolláros szintig gyengült a nemesfém árfolyama, a mélypontról most fordulni tudott és 1280 dollárnál zárta a hetet.

Jön az áprilisi infláció

Kedden jön az áprilisi magyar inflációs adat, ez pedig sok szempontból fontos lesz majd a befektetők számára. A várakozások szerint ugyanis 3,9 százalékos lehetett az éves növekedés, ami már a tolerálható szintek közvetlen közelében található, így kérdéses, hogy a monetáris politika oldaláról hogyan értékelnék ezt az számot. Utoljára egyébként 2012 decemberében volt ilyen magas szinten a havi adat, az előző héten pedig az MNB nem változtatott a monetáris kondíciókon.

Ipari termelési adatok is jönnek majd a héten az inflációs számok mellett, azért ez is érdekes lehet. A várakozások szerint 6 százalékkal erősödhetett márciusban az ipari termelés.

A forint szempontjából is fontos lehet az inflációs adat, az utóbbi hetekben ugyanis nincs formában, és 325 közelébe jutott az előző héten az euróval szemben. Egy gyenge inflációs adat akár további nyomás alá is helyezhetné a forintot, míg támaszokat 321,3 közelében lehet azonosítani.

Az előző héten egyébként a hozamok is emelkedtek itthon, a 10 éves papír már 3,3 százaléknál jár, ami már a tavaly novemberi szinteket jelenti. A többi kötvénynél egyébként szintén lehetett látni a hozamemelkedést, igaz, a 3 hónapos BUBOR még mindig csak 0,16 százaléknál jár.

Ennek persze azért vannak is okai, a múlt heti gazdasági adatok ugyanis nem lettek gyengék. Az áprilisi feldolgozóipari PMI-adat 51,5 pont helyett 54,9 pontos lett, jócskán megverte tehát a várakozásokat. Közben a bérek februárban éves szinten 12,1 százalékkal nőttek 11,1 százalék helyett, a márciusi kiskereskedelmi forgalom pedig 6,4 százalékos növekedést mutatott.

Tovább csökkenhet a következő években a Szociális hozzájárulási adó, mondta el Varga Mihály pénteken az újságíróknak. Ez alapján a cégek terhei nem emelkednének olyan látványosan a bérek miatt, és 2022-ben akár 11,5 százalékra mérséklődhet. Az is kiderült pénteken, hogy 2023-ig akár 4 százalék, vagy afeletti GDP-növekedés is lehetséges.

Történelmi csúcs után korrekció

Történelmi csúcs után korrekcióval telt a hét a magyar tőzsdén, azonban fontos támaszszinthez érkezett a magyar piac. A BUX index 42000 pont alatt zárta a hetet, azonban a hosszabb távú emelkedő trend nem sérült. Fontos hét fog következni a magyar papírok számára, hiszen a Mol után az OTP, a Telekom, és a Richter is közzéteszi negyedéves gyorsjelentéseit. A blue chipeken kívül azért a kispapírokat sem szabad elfelejteni, május 8-án a Graphisoft Park fogja közzétenni az első negyedéves eredményeit, valamint az osztalékszelvény vágására is sor kerül a héten, így utoljára május 6-ig lehet venni Park részvényeket osztalékért. Az osztalékfizetésekről bővebben itt lehet olvasni, táblázatos formában a fontosabb dátumokkal együtt.

A) OTP

Kisebb lecsorgás jellemezte a történelmi csúcs után az OTP árfolyamát is, azonban fontos támaszokhoz ért. A 12450 és a 12600 közötti sáv jelenthet a bankpapír számára elsődleges támaszt. Az 50 napos mozgóátlag is ebben a sávban tartózkodik 12500 forintnál. Amennyiben ezeknek a szinteknek nem sikerülne megállítania az árfolyamot, akkor 11800 és 12000 forintig is eshetne az árfolyam.

Nem volt nagy hatással az árfolyamra pénteken a bank bejelentése, mely szerint Szlovéniában vette meg az SKB bankot, amely a SocGen leánybankja volt. Az SKB 9 százalékos részesedéssel rendelkezik a szlovén piacon, ezzel a negyedik legnagyobb bank az országban, a lakossági és vállalati szegmensben is aktív. A tranzakció várhatóan a következő hónapban zárulhat le az OTP tájékoztatása alapján.

Nagyobb mozgásokra inkább a péntek reggeli első negyedéves gyorsjelentés után lehet számítani. Hamarosan közeledik az OTP osztalékának kifizetése is, amelyre június elején kerül majd sor, utoljára május 23-án lehet részvényeket vásárolni a tavalyi év után járó osztalékért.

Megemelte az OTP-re vonatkozó célárát a Raiffeisen, a korábbi 12780 forintról 13300 forintra, tartási ajánlás mellett. Az elemzői célárak átlaga 13300 forint körül tartózkodik, és a legtöbb elemzőház vételre vagy tartásra ajánlja az OTP részvényét.

Az OTP napi grafikonja (2019. 05. 06. nyitás előtt)

B) Mol

Nem reagált jól a gyengébb első negyedéves gyorsjelentésre a Mol, igaz az olajcég árfolyama egész héten csökkent, a gyorsjelentés után pedig 2 százalékos mínuszban zárta a pénteki napot. Az árfolyam letörte az emelkedő trendvonalat és egyben az 50 napos mozgóátlagot is. A pénteki napot néhány forinttal 3200 forint alatt zárta a részvény, ezzel egy fontos rövid távú támaszt tört le.

Az eddigi emelkedő sáv után, amennyiben az alakzatból számított célszintet vesszük alapul, egy nagyobb korrekció is jöhet a Mol részvényénél. További csökkenés esetén a 200 napos mozgóátlag a 3100 forintos szint körül jelenthet erősebb támaszt.

Az első negyedévet gyengébben zárta az olajcég az egy évvel korábbihoz képest. A menedzsment várakozásoknak megfelelően a tisztított EBITDA és a nettó profit is csökkent, az árrések csökkenése miatt a finomítás rosszul teljesített, a kitermelés szintje viszont többéves csúcsra került. A jövőt nem feltétlenül kell azért nagyon borúsan látni, a vezetőség az éves célokon nem változtatott. A jelentésről szóló részletes elemzésünk az alábbi linken érhető el.

A Mol napi grafikonja (2019.05.06. nyitás előtt)

C) Richter

Lokális csúcsáról a Richter is lefordult, áprilisban szépen teljesített a papír, de a 6000 forintos szint közelében ismét elfogyott a lendület, erős ellenállást jelent az 5900-6000 forint közti zóna. További árfolyamcsökkenés esetén az 5600 forintos szintet érdemes figyelni, illetve lejjebb az 50 napos és a 200 napos mozgóátlag szintje jelenthet erősebb támaszt.

A Richter osztalékfizetésére júniusban kerül majd sor, utoljára június 18-án lehet vásárolni osztalékért részvényeket, és a hónap végétől kezdődik a kifizetés. A héten a fókusz viszont sokkal inkább a pénteken érkező első negyedéves jelentésen lesz.

A Richter napi grafikonja (2019.05.06. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom zárta pluszban a múlt hetet, azonban az eddigi oldalazó trendből inkább kissé lefele indult el a részvény a 470 forintos szintekről. A 454 forint körüli támaszszint egyelőre megállította az esést, és innen 462,5-ig emelkedni tudott a Telekom.

Érdemes figyelembe venni, hogy hamarosan a Telekom osztalékfizetése is következni fog, a részvényenkénti 25 forintos osztalék pedig a technikai képen is meglátszódhat. Utoljára május 13-án lehet még a tavalyi év után járó osztalékszelvénnyel forgó papírt venni, és 14-étől az előző napi záróárfolyamnál 25 forinttal alacsonyabb szinten folytatódik majd kereskedés a részvényekkel. Ezzel akár a 200 napos mozgóátlag vagy a 440 forintos szintekig is csökkenhet majd az árfolyam a következő hetekben. Ha esetleg mégis elindulna egy nagyobb osztalékrali, a 465-470 forintos szintek jelenthetnek erős ellenállást.

Fontos lesz a hét a Telekom szempontjából is, ugyanis szerdán zárás után kerül közzétételre a társaság első negyedéves eredménye.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.05.06. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.